Kolay yoldan ve tatil gibi yabancı dil...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Ekim 2006 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD'li bilim insanlarının geliştirdiği yeni çeviri cihazı, kullananlara şakır şakır yabancı dil konuşuyormuş hissi verecek. Cihazı kullanan kişinin, bilmediği bir dili konuşması için, söylemek istediği sözü, kendi dilinde sessizce cihaza fısıldaması yeterli. Elektronik çevirmen sesli olarak, kullanıcının konuştuklarını ikinci bir dilde kişinin hemen ardından tekrar ediyor.

Carnegie Mellon Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından üretilen cihaz, kendinden önceki sesli çevirmenlerden farklı. Eski cihazın çeviri yapması için kelimeleri yüksek sesle söylemek gerekirken, yenisinde kullanıcının boyun ve yüzüne yerleştirilen elektrotlar sayesinde cihaz, yüz hareketlerinden hangi kelimenin söylendiğini tespit edebiliyor.

Araştırmacılar uygulamanın televizyonda seslendirme yapılmış bir programı izlemeye benzediğini söylüyor. Ekibin halen geliştirdiği cihazın şimdilik iki prototipi var. Biri Çinceden İngilizceye, diğeri de İngilizceden İspanyolca ve Almancaya çeviri yapabiliyor.

Araştırmacıların hedefi cihazı kelime kelime değil, tam bir diyaloğu, doğru olarak çevirebilecek şekilde geliştirmek.

BBC


Tatil gibi İngilizce eğitimi

Son yıllarda dünyada hızla yaygınlaşan yurt dışında İngilizce eğitiminin, gezi programlarıyla da cazip hale getirildiği bildirildi.

Merkezi İstanbul'da bulunan EDUMAR Yurt Dışı Eğitim Danışmanlık Ltd. Şti.

ESSE Yetkili Acenta Müdürü Serap Sığıt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişen teknoloji ile birlikte yabancı dile olan ihtiyacın arttığını, hatta vazgeçilmez hale geldiğini bilirdi.

İngilizceyi gramer kitaplarından öğrenmenin oldukça güç olduğunu, bu nedenle yurt dışı ve uygulamalı eğitimin öneminin son yıllarda daha net anlaşıldığını vurgulayan Sığıt, şunları kaydetti:

"İngilizceyi etkili bir şekilde konuşabilmenin temel şartı bu dili hayatımızda yaşayabilmektir. Uyguladığımız yurt dışı eğitim programlarıyla katılımcılar, İngilizceyi birebir yaşayarak öğreniyor. Bu kapsamda programlarımız eğitim açısından amacına ulaşırken, gezi programlarıyla da keyifli dakikalar yaşatıyoruz." Serap Sığıt, evrensel dil olarak tüm dünyada geçerliliği kabul edilen İngilizce eğitimini kolaylaştırmak ve ileri yaştakilere de cazip hale getirebilmek için 50 yaş üstü kursiyerlere özel gezi programları da düzenlediklerini bildirdi.

Yurt dışında İngilizce eğitimi almak isteyen 50 yaş üstü müşterilerinin hobilerine uygun hazırladıkları programın İngilizce eğitimini çekici kıldığını ifade eden Sığıt, şunları kaydetti:

"Hayatın tadına varmak isteyenler için hazırlanan özel program kapsamında sabah dil eğitimine katılan kursiyerlerimiz, öğlenden sonra ise hobileri ile ilgili özel terimleri, bu hobilerini hayata geçirerek öğreniyorlar." Sığıt, geçen yıl başladıkları programlarla müze gezmek, alış veriş yapmak, şarap tatmak, fotoğraf çekmek ve İngilizce eğitmeni ile aynı evde konaklamak gibi değişik projeler ürettiklerini, program sayesinde İngilizce eğitiminin tatile dönüştüğünü belirtti.

Yabancı dil eğitiminde en başarılı olan ülkenin İngiltere olduğuna dikkati çeken Sığıt, "Bu ülkenin yanı sıra hemen hemen dünyanın dört bir tarafına öğrenci yollayabiliyoruz. Ancak biz öncelikli olarak İngiltere'yi öneriyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber