Baykal 'gayri milli' CHP'ye patladı

Doç. Dr. Erdinç Yazıcı, önerilen başkanlık sisteminin CHP'nin masadan kalkmasını gerektirmediğini söyledi. Yazıcı, Baykal'ın partisi hakkındaki sözlerinin tekrar tekrar okunmasını istedi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Şubat 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Baykal 'gayri milli' CHP'ye patladı

Alev Dönmez

Gazi Üniversitesi hocalarından Doç. Dr Erdinç Yazıcı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın CHP'nin "gayri milli politikalarına patladığını" belirterek, "CHP gibi bir partinin böyle bir evrim yaşaması çok trajik bir olay gerçekten" dedi. Yazıcı, Baykal'ın açıklamalarının hem Türkiye'nin yakın tarihi hem de CHP'nin içine düştüğü siyasi krizi anlayabilmek için önemli olduğunu vurguladı.

TARTIŞMA KÜLTÜRÜ

Başkanlık sistemi önerisinin CHP'nin masadan çekilmesini gerektirecek bir öneri olmadığını belirten Yazıcı, "Çünkü bir öneri. Tıpkı CHP'nin parlamenter sistemi önerdiği gibi AK Parti de başkanlık sistemini öneriyor. Nasıl CHP'nin parlamenter sistemi önermesi AK Parti'nin masadan kalkmasını gerektirmiyorsa CHP'nin de gerektirmemesi lazım. Burada siyasi açıdan daha yapıcı ve daha sorumlu olmak gerekiyor" diye konuştu.

- Doçent Dr. Erdinç Yazıcı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bütün siyasi hareketler bakımından olgunlaşmış bir mesele. Türkiye geçtiğimiz 15 - 20 yıl boyunca yeni anayasa yapmaya gayret etti bir türlü yapamadı ve var olan Anayasa'nın yüzde 60-65'ini değiştirdi. Toplumun beklentisi yeni bir anayasa. Bu anayasa yapım sürecine katkı da bulunmayıp masadan erken kalkan siyaseten negatif bir fatura ödemek zorunda kalacaktı. Onun için partiler sonuna kadar masada kalmaya gayret etmişti. Bu defa siyasi ortam oldukça sert olduğu için çok erken bir kalkış oldu CHP'nin kalkışı. Yüzde 25 civarında oy almış, defalarca seçime girmiş bir liderden, yönetici heyetten bahsediyoruz. Deniz Baykal'ın söylediklerini hatırladığımız da zaten ciddi siyasi sorunlarla boğuşan bir partiden bahsediyoruz."

TEKRAR BAKILMALI

Yazıcı "CHP'nin yürüttüğü siyaset bir şeye tekabül ediyor bölgede ve Türkiye'de bu tekabül ettiği siyaset şahsi kanaatim Türkiye'nin yararına bir siyaset değil. Nihayet Baykal patladı bu konuda gerçek anlamda. Türkiye'yi kuran parti olarak kendini tanıtan Türkiye'nin geleceği, milli konular, siyaset üstü konularda bu kadar Türkiye'nin aleyhinde durmasını kabullenemediği anlaşıldı. Halk da kabullenemiyor. Özellikle, Suriye, Irak politikalarına bakış açıları inanılır gibi değil. Tamam siyaset yapılır ama bir yere kadar yapılır. Sen Halep'te Türkiye'nin yanında durursun, Ankara'da da Halep siyasetini sonuna kadar eleştirirsin." diye konuştu.

TİRAJİK BİR OLAY

Doç. Dr Erdinç Yazıcı, Halep ve Suriye'deki siyasetin AK Parti'nin değil Türkiye'nin siyaseti olduğunun belirterek, "Bu siyaseti Türkiye Devleti yönetmektedir. Ortak çatımız Türkiye siyaset üstü bir değer. Dolayısıyla CHP gibi bir partinin bu değerlere yıllarca oluşturmuş ve bir hassasiyet geliştirmiş bir partinin böyle bir evrim yaşaması çok trajik bir olay gerçekten. Ve Baykal'ın tarihi konuşmasına döne döne tekrar bakmak gerekiyor. Son derece önemli bir mülakat. Türkiye'nin yakın tarihi hem de CHP'nin içine düştüğü krizi, siyasi krizi anlayabilmek için Yeniden okumak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

ANAYASA YERLİ VE MİLLİ MESELEDİR

Doç. Dr Yazıcı, Anayasanın siyaset üstü bir mesele olduğunu belirterek, "Siyasi bir iştir ama üretilen şey sonuçta siyaset üstü herkesi bir araya getiren temel değerlerin inşa edilmesidir. O bakımdan siyaset üstü ve milli varlığımızı temsil eden bir hukuk sisteminden, düzeninden bahsediyoruz anayasa derken" ifadesini kullandı. Yazıcı, "Dolayısıyla böyle bir yapım süreci ve sonunda böyle bir anayasanın ortaya çıkması hiçbir partinin ne kadar çoğunlukta olursa olsun tek başına empoze ederek, kendini dayatarak tamamen kendi Anayasa yaptığı bir Anayasa olamaz. Anayasa eninde sonunda farklı siyasetlerin, dünya görüşlerinin, ülke sorunlarına yaklaşım tarzlarını, eğilimlerini, beklentilerini içinde taşıyan bir siyaset üstü daha doğrusu partiler üstü bir yapıdır. O bakımdan burada hiçbir siyasetin bir başkasına kendini dayatması ve sonuna kadar dayatarak kendi istediğini netice olarak alması diye bir şeyden bahsedemeyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber