'Birkaç küresel aktörün belirleyici olduğu dönem geride kaldı'

Erdoğan, "Tüm dünyayı ilgilendiren ortak meselelerde birkaç küresel aktörün tek başlarına belirleyici oldukları dönem artık geride kaldı"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2016 20:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Birkaç küresel aktörün belirleyici olduğu dönem geride kaldı'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm dünyayı ilgilendiren ortak meselelerde birkaç küresel aktörün tek başlarına belirleyici oldukları dönem artık geride kaldı" dedi.

Kempinski Otel'de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen "Türkiye-Gana İş Forumu"na Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahama, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

İş dünyasından da önemli isimlerin yer aldığı foruma DEİK Başkanı Ömer Cihat Vardan, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak ile çok sayıda iş adamı katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına "Türk ve Ganalı iş adamlarıyla bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyduğumu özellikle ifade ediyorum" diyerek başladı.

Gana'nın bağımsızlığını kazandığı 1957'den beri uluslararası alandaki saygınlığını ve etkinliğini her geçen gün pekiştirdiğini belirten Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde de önemli görevler üstlenen Kofi Annan gibi mümtaz devlet adamları yetiştiren Gana'nın uluslararası barışa katkılarının takdirle izlendiğini kaydetti.

Erdoğan, siyasi, kültürel ve sosyal alandaki ilişkileri geliştirme iradesinin tam manasıyla hayata geçirebilmesi için öncelikle ekonomik bağların güçlü bir şekilde tesis edilmesi gerektiğine işaret etti.

Dünya ekonomisinin zorlu ve hassas bir dönemden geçtiğini dile getiren Erdoğan, "Küresel krizlere kalkan olabilecek platformlara ve kuruluşlara bu olumsuz süreçte her zamankinden daha fazla görev düşüyor. Tüm dünyayı ilgilendiren ortak meselelerde birkaç küresel aktörün tek başlarına belirleyici oldukları dönem artık geride kaldı" dedi.

- "Son küresel kriz bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor"

Erdoğan, mevcut krizin üstesinden gelmeye yönelik çalışmalarda krizlere sebep olmayan ülkelerin, hiç değilse değişim kaynağı olan ülkeler kadar söz haklarının bulunması gerektiğinin altını çizdi.

Ülkelerin seslerini eşit şekilde duyuramadıkları bir sistemin tıkanmaya mahkum olduğunun artık herkesçe bilindiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Refahın ve zenginliğin uluslararası alanda adaletli bir şekilde paylaşılmadığı, dünyanın kuzeyiyle güneyi arasındaki dengesizliğin azaltılmadığı bir ekonomik sistemin sürdürülebilir olma şansı yoktur. Son küresel kriz bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. İmkan bulduğumuz her yerde insanlığın vicdanı, dost ve kardeş toplumların sesi olmayı sürdüreceğiz."

Forumun bitiminde Gana Ticaret ve Sanayi Odası ile DEİK arasında "Türkiye-Gana İş Konseyi Mutabakat Zaptı" imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2015 yılında Sahraaltı Afrika ile ticaret hacmimiz 6 milyar dolar seviyesine yaklaştı" dedi.

Erdoğan, Kempinski Otel'de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye Gana İş Forumunda yaptığı konuşmada, küresel ekonominin yeniden yapılandırılması sürecinde sınırlı sayıdaki büyük ekonominin tüm dünyaya yüklediği maliyetlerin adil bir şekilde paylaşılması gerektiği yönündeki görüşleri savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Tarih boyunca daima dostluk bağları içinde bulundukları Afrika ülkeleriyle ilişkileri her geçen gün güçlendirdiklerine işaret eden Erdoğan, Afrika'ya açılım eylem planını, 2005 yılında Türkiye'de "Afrika yılı" ilan ederek yeni bir boyuta taşıdıklarını belirtti.

- "Afrika'daki büyükelçilik sayısı 39 oldu"

2008 yılında İstanbul'da ve 2014'te Malabo'da düzenlenen Türkiye-Afrika işbirliği zirveleri ile ilişkilerin çok daha sağlam zemine oturtulduğunu anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ticaretten yatırıma, kırsal kalkınmadan tarıma, enerjiden ulaştırmaya kadar birçok alanda geleceğe yönelik ortak hedefler belirledik. Bazı ülkelerin küresel kriz nedeniyle dış misyon sayılarında azaltmaya gittiği bir dönemde biz Afrika'nın muhtelif köşelerinde büyükelçilikler açtık, hala da açmaya devam ediyoruz. Başbakan olduğum dönemde Afrika'daki büyükelçilik sayısı 12 idi. Şu anda büyükelçilik sayısı 39 oldu, hedefimiz Afrika'nın tamamında büyükelçilikleri açabilmek. Akra Büyükelçiliğimizi de 2010 yılında yeniden faaliyete geçirdik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyarette Türkiye'nin önde gelen iş adamlarını da Akra'ya getirdiğini belirterek, iş adamlarının arasında Türkiye'de yaptıkları yatırımlar kadar Balkanlardan Sahraaltı Afrika'ya kadar geniş bir coğrafyada çok sayıda ülkenin imar ve inşasında önemli projelere imza atan firmaların sahiplerinin de bulunduğuna dikkati çekti.

Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahama'nın Gana'yı sanayileşmiş bir ülke haline getirmeyi hedeflediğini aktaran Erdoğan, yaptıkları ikili ve heyetler arası görüşmelerde bu konuları dile getirdiklerini vurguladı.

Gana'da enerji ihtiyacının giderilmesi çabalarına Türk firmasının katkı sağladığını öğrendiğini ve bundan büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Erdoğan, "Türk firmalarının enerji ve içme suyu gibi Gana'nın geleceğini şekillendirecek altyapı projelerinde mevcut çalışmaların yanında çok daha büyük sorumluluklar da üstleneceklerine inanıyorum" diye konuştu.

Erdoğan, Türk Hava Yolları'nın Akra'ya haftanın her günü seferi olduğunu ve bu seferlerin haftada 7'den 14'e çıkarılması için girişimlerde bulunduğunu ifade etti.

"Gana'nın dünya kakao ve altın üretimindeki önemli konumunun yanı sıra zengin doğal kaynaklarıyla gelecekte Afrika'nın önde gelen ekonomik aktörlerin biri olacağı açıktır" diyen Erdoğan, Türkiye'nin de inşaat sektöründe küresel planda söz sahibi bir ülke olduğunun altını çizdi.

Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesinde 2014 yılında 42 olan Türk firması sayısının geçen yıl 43'e yükseldiğini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya çapında büyük tecrübeye sahip olan Türk inşaat firmalarının Gana'da birçok alt ve üst yapım projesini üstlenip, başarıyla gerçekleştireceklerinden şüphe duymuyorum. Büyük bir tarım ülkesi olan Türkiye'nin Gana ile bu alanda yürütebileceği çeşitli işbirliği imkanlarının olduğu da açıktır. Birbirimizi, ülkelerimizin potansiyel ve imkanlarını tanıdığımız ölçüde ticari ilişkilerimizin geleceğine dair sağlam ve güçlü bir rota çizebiliriz. Biliyorsunuz ticarette karşılık itimat büyük önem taşır. Bu tür toplantıları iş adamlarımızın karşılıklı olarak tanışıp kaynaşmaları için çok uygun birer vesile olarak görüyorum."

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Akra Belediyesine 30 otobüs hibe edeceğini ankaran Erdoğan, otobüslerin son bakımlarının yapılacağını ve yedek parçalarıyla Akra'ya gönderileceğini bildirdi.

- Afrika ülkeleriyle ticaret hacmi

Afrika'ya açılım eylem planının başlatıldığı 1998 yılında Türkiye'nin Sahraaltı Afrika ülkeleriyle dış ticaret hacminin 580 milyon dolar gibi düşük bir seviyede olduğuna işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2015 yılında ise Sahraaltı Afrika ile ticaret hacmimiz 6 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Afrika'ya açılım stratejisinin başladığı 1998 yılında Gana ile ticaret hacmimizin yaklaşık 27 milyon dolar seviyesinde olduğunu düşünürsek nereden nereye geldiğimizi ortaya koyma bakımından çok önemli. Şu anda 400 milyon dolar, 27 milyon dolardan 400 milyon dolara çıktı. Hedef şimdi 1 milyar dolar, 2020. Bunu sizler yapacaksınız, beraber yapacaksınız. Tabii gelip yatarsak bu iş olmaz. Bugün bazı anlaşmaları ve mutabakat muhtıralarını imzaladık ama bunları imzalamak da işi bitirmiyor. 17 vardı, 4'de şimdi 21 oldu. Bunları ne yapacağız, Takip, takip, takip... Takip edersek netice alırız. Takip etmezsek kusura bakmayın arkadaşlar, netice alamayız. Bu seyahatler o zaman turistlik seyahatlere dönüşür. Ben inanıyorum ki bizim iş adamlarımız turistlik seyahat yapmayacaktır, netice alacaktır."

Türkiye'nin Afrika'ya açılım siyasetini hiçbir zaman tek taraflı bir kazanım aracı olarak düşünmediğini dile getiren Erdoğan, "Bilakis, biz daima karşılıklı fayda ilkesiyle, kazan-kazan esasına dayalı olarak hareket ettik. Bu şekilde hareket etmeyi de sürdüreceğiz" dedi.

Erdoğan, Türk pazarlarını Afrika ürünleriyle buluştururken, Afrika pazarlarında da fiyat-kalite bakımından birçok ülkeye göre önemli avantajlar içeren Türk ürünlerinin öne çıkmasını arzu etiklerini söyleyerek, "Bugün Sayın Başkan bana güzel bir şey söyledi. Dedi ki, 'Türkiye Avrupalı gibi iş yapar, Asyalı gibi fiyat verir'. Vaka bu. Eğer bu ise, demek ki burada, evet, yiyeceğimiz ekmek çok. Ekonomik ilişkilerimizin ahdi zeminin oluşturulması bakımından büyük öneme sahip olacak yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması ziyaretimiz vesilesiyle imzalandı. Bu anlaşmanın ikili ticaretimize önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Tabii yine kendileriyle bugün de söyledik, tercihli ticaret anlaşmasını da süratle imzalayalım ve aramızdaki bu süreci hızlandırmak suretiyle 1 milyar dolarlık 2020 hedefimizi daha da geri çekelim. Bunu başarırız" ifadelerini kullandı.

Türk ve Ganalı iş adamlarına seslenen Erdoğan, enerjiden tarıma, ulaştırmadan madenciliğe kadar ilişkilerin her alanda üst seviye taşımak için el ele verilmesini beklediğini, Gana-Türkiye İş Forumunun bu bakımdan ticari ilişkilerde bir milat teşkil etmesini temenni ettiğini söyledi.

Erdoğan, "Sayın Başkan, sizler burada bir güzel adım daha attınız. O da Gana'da yaşayan Müslümanlar için attığı bu adım Millet Camii'nin yapımına yönelik tahsis ettikleri yer, bir-iki ay içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığı Vakfımız ve bunun yanında yine bir STK'mız birlikte bunu yaptılar. Öyle zannediyorum ki 2-3 ay içerisinde burası da bitecektir. Bu, tahsisleri sebebiyle kendilerine şahsım ve milletim adına çok teşekkür ediyorum. Yaşasın Türkiye-Gana işbirliği diyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber