İhracatta moral yükselişi

TÜRKİYE ekonomisi şubatta 10 milyar 790 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 02 Mart 2016 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İhracatta moral yükselişi

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre bu geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.1'lik artışa işaret ediyor. İhracatçının 14 ayın ardından ilk kez aylık ihracatta yükseliş göstermesinde en büyük etki ise şubatın 4 yılda bir 29 gün çekmesi. İşgününün fazla olması, Euro/dolar paritesinin geçen yıla göre çok daha düşük kayıp yaşatması ve geçenyılki ağır kış koşulları nedeniyle ihracatta yaşanan kaybın tekrarlanmaması ihracatçıyı 14 ay sonra sevindirmeyi başardı. Geçen yıl şubatta parite yüzünden 900 milyon dolar, kış koşulları nedeniyle 300 milyon dolarlık ihracat kaybı vardı. Bu yıl şubatta parite kaybı sadece 128 milyon dolar. Havanın koşulları da ihracatçılara yardımcı oldu. İki ayda ise ihracat 20 milyar 387 milyon dolarla geçen yılın ilk iki ayından yüzde 17 daha düşük gerçekleşti. Geriye dönük 12 aylık ihracat ise yüzde 10.8 düşüşle 139.7 milyar dolar oldu.

RUSYA'DA İKİ AYLIK KAYIP YÜZDE 60

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ihracat verilerini dün Karaman'da açıkladı. 14 ayın ardından gelen artışla moral bulduklarını söyleyen Büyükekşi, "İhracatın gücüyle önümüzdeki dönemde ortalama yüzde 5'lik büyüme hedefine ulaşacağımıza inanıyoruz" dedi. İhracatın kilogram bazında da yüzde 26 arttığını söyleyen Büyükekşi hükümete arz ettikleri ihracata destek önerilerinin tüm sektörlerle ilgili makro önerilerin yer aldığını ve ihracatın kısa bir sürede hızlı bir şekilde artmasını sağlayacağına inandıklarını kaydetti. Büyükekşi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'İhracat Destek Paketi' ile ilgili açıklamalarını da umutla beklediklerini dile getirdi.

İhracatın liderliği yine 1.9 milyar dolarlık ihracatıyla otomotiv sektörü oldu. Bunu 1 milyar 425 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, 1 milyar milyar 145 milyon dolarla kimya sektörleri takip etti. TİM verilerine göre şubatta ihracatta parite etkisi 128 milyon dolar düşüş etkisi yaparken Rusya'ya ambargonun ikinci ayında ihracat kaybı yüzde 53.1 oldu. Yılın ilk iki ayında Rusya'ya yapılan ihracattaki düşüş yüzde 60'ı buldu.

Avrupa Birliği'ne ihracat yüzde 12, Afrika'ya yüzde 17, Okyanusya'ya yüzde 20, Uzakdoğu ülkelerine yüzde 19 arttı. Kuzey Amerika'ya yüzde 8 ve Ortadoğu ülkelerine ise yüzde 3 oranlarında gerileme oldu.

Şebnem TURHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber