Bütçe'nin maddeleri kabul edildi, oylama yarın

TBMM Genel Kurulunda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Kanun Tasarısı'nın maddeleri kabul edildi.Tasarının tümünün oylaması, yarın yapılacak son konuşmaların ardından gerçekleştirilecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2016 16:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bütçe'nin maddeleri kabul edildi, oylama yarın

15. Madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, 3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamındaki görevlilerin, herhangi bir şekilde hediye veya hibe niteliğinde bir eşya almaları halinde, bir ay içinde kendi kurumlarına teslim etmek zorunda olduklarını, bu konuda Maliye Bakanlığında kayıt tutulmadığını bildirdi.

Kişi başı milli gelirin son 14 yıldır hem sabit fiyatlarla hem de dolar cinsinden önemli ölçüde arttığını belirten Ağbal, "Hem AB ülkeleriyle hem de ABD ile mukayese yapıldığı zaman, önceki dönemlerle mukayese ettiğimiz zaman milli gelirde önemli derecede bir iyileşmeyi ifade etmektedir" dedi.

Bakan Ağbal, şunları söyledi:

"Gini katsayısına göre, yaklaşık 0,44 olan 2002 verisi, 2014 yılına geldiğinde 0,38 olmuş, yani gelir dağılımında önemli bir iyileşme sağlanmış durumda. Yine aynı dönemde, en zengin yüzde 10'luk kesimin ortalama gelirinin en yoksul yüzde 10'luk kesimin ortalama gelirine oranıysa 18,3'ten 11,6'ya düşmüştür. Mutlak yoksulluk göstergelerinde de önemli iyileştirmeler sağlandı. Günlük, 2,15 doların altında geçinen nüfus 2002 yılında yüzde 3'ken 2014 yılı itibarıyla bu oran sıfıra indi. Günlük 4,3 doların altında geçinen nüfus ise 12 yılda 28,7 puan azalarak yüzde 1,6'ya düştü. Bugün, hem emeklilerimiz hem çalışanlarımız hem de asgari ücretlilerin gelirleri, 2002'yle mukayese ettiğimiz zaman reel anlamda arttı, satın alma güçleri arttı. Gelinen noktayı yeterli görmüyoruz. Daha da iyileştirmemiz lazım. Çalışanlarımız, emeklilerimiz, köylülerimiz, çiftçilerimiz bütün vatandaşlarımızın gelir düzeyi daha yüksek olsun istiyoruz, refahtan daha fazla pay alsın istiyoruz; eğitime, sağlığa daha fazla erişsinler, eğitimde ve sağlıkta kalite artsın istiyoruz."

2016 Yılı Merkezi Yönetim Kanun Tasarısı'nın maddelerinin kabul edilmesinin ardından, 2014 Yılı Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın maddelerinin görüşmelerine geçildi.

Alp Özden

Bütçe maratonu yarın sona erecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber