AYM, trafik cezasını iptal ettirdi, dava yeniden görülecek

Anayasa Mahkemesi, trafik cezası kesen polise duruşmada soru soramayan sürücünün başvurusunu haklı buldu.

Haber Giriş : 17 Mart 2016 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AYM, trafik cezasını iptal ettirdi, dava yeniden görülecek

Demircan Ülger/YENİ YÜZYIL GAZETESİ

ANAYASA Mahkemesi, haklarında kesilen trafik cezasını yargıya taşıyan sürücülerle ilgili çok önemli bir karar verdi. Yüksek Mahkeme'nin emsal teşkil edecek kararına neden olan söz konusu dava şöyle:

Kaldırıma çarpan sürücü, aracını kontrol için gerekli uyarı işaretlerini koydu. Ancak trafik ekipleri, olay yerinde gerekli güvenlik tedbirlerini almadığı gerekçesiyle sürücüye 154 TL ceza kesti. Vatandaş bu cezaya itiraz etti ve mahkemeye başvurdu. Aracının arkasına reflektör koyduğuna dair çektiği fotoğrafları da mahkemeye sundu. Kayseri 8. Sulh Ceza Mahkemesi, sürücünün iddialarını kabul etmedi.

Tebligat gitmedi

Yargılama sonucu 'İdarenin cevabını ve tutanak tanıklarının beyanlarını dikkate alarak idari para cezası karar tutanağının usulüne uygun düzenlendiği' sonucuna varıldı. Mahkeme, tanık olarak cezayı kesen polisi dinlerken, davacıya tebligat göndermedi. Sürücü, bu kararı AYM'ye taşıdı ve "Trafik polisi ben yokken dinlendi. Yeterli araştırma yapılmadan karar verildi. Adil yargılanma hakkı ihlal edildiği" dedi.

Sürücü iddiaları çürüttü

AYM ise kararında, "Olay yerini gören bir kameranın bulunmadığının anlaşılması üzerine trafik cezası tutanağını düzenleyen görevlileri dinlemiştir. Bununla birlikte başvurucuya duruşma gününü bildirir herhangi bir davetiye çıkartılmadığı için duruşmaya katılamadığından, tanık beyanlarına karşı kendi iddialarını mahkeme önünde dile getirme imkanından mahrum kaldığı anlaşılmıştır. Başvurucunun gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı iddiasını ve fotoğrafların ortaya koyduğu görüntüyü çürütebilecek esaslı delilin, polis memurlarının aksi yöndeki beyanları olduğu açıktır. Nitekim polis memurları, aracın kendi uyarılarından sonra güvenli bir konuma getirildiğini ve sonrasında fotoğraflarının çekildiğini Mahkeme huzurunda ve başvurucunun yokluğunda beyan etmişlerdir." Mahkeme, "aleyhine tanıklık yapanı sorguya çekme hakkı engellenmez' denildi ve örnek layda hak ihlali olduğu sonucuna varıldı. Dava yeniden görülecek. Mahkeme, başvurucunun maddi ve manevi tazminat istemini ise reddetti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber