Cansızlar: SPK erozyona uğradı yeni başkan çok zorlanacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Kasım 2006 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bugün düzenleyeceği basın toplantısı ile 6 yıllık SPK Başkanlığı görevini bırakacak olan Doğan Cansızlar, "SPK erozyona uğramış durumda. Yerime gelecek başkanın işi çok zor. Üyeler müdahaleye çok alıştı, hepsi değişmeli" dedi.

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, altı yıldır sürdürdüğü görevini, bugün düzenleyeceği basın toplantısıyla tamamlıyor. Cansızlar, ayrılmadan önce son röportajı verdiği Hürriyet'e "SPK erozyona uğramış durumda. Yerime gelecek başkanın işi çok zor" dedi. "Erozyonu"u, üyelerin "personel ile kamplaşmaya varacak baskı ve disiplinsiz ilişkileri, Başkanlık makamını yıpratmak ve müdahaleler" diye anlatan Cansızlar, "Siyasete girecek misiniz?" sorumuza "Şu anda böyle bir düşüncem yok. Ama ileride ne olur bilemem" dedi. Cansızlar'ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

SPK'nın "ilgili bakanı" Abdüllatif Şener ile SBF'ye dayanan tanışıklığınız var. Başlangıçta iyi fotoğraflar veriyordunuz. Ne oldu?

- Okulda, çok yakın tanımazdık birbirimizi ama aynı dönem mezun olduk. (1978) Kendileri Maliye Bakanıyken, bütçede genel müdür yardımcısıydık. Devlette, kim gelirse gelsin memur, bakana yardımcı olmak zorunda, o terbiyeyle yetiştik. Bizim bir art niyetimiz olamaz. Ama bazı yerlere paraşütle gelen kişilerde olduğu gibi sadece parti direktifleriyle görev yapan zihniyet bizde olamazdı. Ne olduğunu kendilerine soracaksınız.

Artan bir ivmeyle çok sayıda soruşturma dosyasının hedefi oldunuz?

- Hedef değil, doğru bildiğimiz konular üzerinde, doğru yorum yapıp konuşmamızdan kaynaklanan rahatsızlıklar diyelim.

Kim, neyden rahatsız oldu?

-Kurul'un normal işleyişi bozuldu. Başkanlığı yıpratıcı işlere girildi. Günlük işleyişlerde üyelerden müdahaleler çok arttı. Bunlara kolay kolay izin vermeyiz. SPK kurumsal yapısını tamamlamış ender kurumlardan biridir.

Bu müdahalelerin başlangıcı ve kaynağı nedir?

- Siyasidir. Son üye atamalarıyla Kurul kompozisyonu değişti. Bu müdahaleler önce yoktu. Neden şimdi var diye sormak lazım. Bu arkadaşlarımız tek başına bir şey yapamaz. Güç aldıkları bir yer mutlaka var.

Müdahalelerden tam kastınız nedir?

- Personel ile ilişkilerde kamplaşmalara varan, disiplinden uzak davranışlar sergilenmeye başlandı. Mesela, daire başkanının atamasında, başkan öneriyor, kurul onaylıyor. Ama sonra onun önerdiğini değil, istedikleri başka birini atıyorlar. O zaman başkanın sözü geçer mi? Bu makam güçlü olmazsa, ne personel, ne de sektör üzerinde disiplin sağlayabilirsiniz. Bu nedenle yeni gelecek başkanın çok dikkat etmesi lazım. Çünkü yeni kurul üyeleri bu işlere alıştılar. Hazır fırsat varken başkanla birlikte, kurul üyelerin tamamı yeni baştan atanmalı. Böyle bir ihtiyaç var. Aksi halde, yeni başkanın bu yapıda, personel üzerinde etkinliği, sektörde saygınlığı olmaz. Kurul erozyona uğramış durumda. Sadece başkanın değişmesi bir şeyi değiştirmez.

Bakan Şener'e rahatsızlıkları dile getirdiniz mi?

- Defalarca. Abdüllatif Bey'i çok severim. Bu konuları da her zaman gündeme getirdim. O da beni çok dikkatli bir şekilde dinlemiştir.

Sadece dinlemiş midir? Bir yorum, işlem?

- Dikkatli bir şekilde izlemiştir. Kendilerine çok teşekkür ederim. Çünkü çok iyi bir dinleyicidir...

Bakan Şener'in personel istihdamı konusunda sizden talepleri oldu mu?

- Tabii. Bazı empozeler oldu. Ama biz doğru bildiğimizi yapmışızdır. Mesela şu anda henüz sınavlar açılmadı. Her yıl eylül-ekimde yapardık bu sınavları. Ama henüz açılma izni verilmedi. Herhalde benden sonra açılır.

SPK'ya İmam-Hatip mezunu personel alınmasını istediler mi?

- Bu konuda yorum yapmayayım. Koskoca Başbakan Yardımcısı. Elbette burayla çok ama çok yakından ilgilendi... Kendilerine teşekkür ediyorum.

İrtica Kurulu'na Şener'in oluruyla bilgi aktarıyoruz

DOĞAN Cansızlar, YİMPAŞ gibi şirketlerin özellikle "korunup kollandığı" iddialarının doğru olmadığını söyleyerek, şu önemli bilgiyi verdi: "Başbakanlık'ta 2000 başında kurulan İrtica Takip Kurulu halen faal. Bu şirketlerle ilgili neler yaptığımız konusunda bizden sürekli bilgi isteniyor. Abdüllatif Bey'in imzasıyla, 78 şirketle ilgili ne yaptığımız her ay düzenli olarak bu Kurulu bilgilendirmek zorundayız."

Başbakan'ın çirkin suçlamasına yanıt vermem 'çirkin' olur

DOĞAN Cansızlar, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, YİMPAŞ'la ilgili sözlerine atfen "Görev süresi biterken böyle konuşması çirkin" sözüne "Yorum yapmayayım. Koskoca Başbakan. Birşey dersem ben çirkin bir şey yapmış olurum" dedi. SPK'nın üzerine düşen herşeyi yaptığını söyleyen Cansızlar, "137 suç duyurumuz, Meclis raporları meydanda. Yaptırım eksikleri için bakana yasa taslağı hazırlayıp göndermişiz. Ötesinde konuşmama gerek yok" dedi. Cansızlar, YİMPAŞ Başkanı Dursun Uyar'ın "hükümete bizim üzerimizden baskı yapıyor" sözüne ise "Bu şahısla polemiğe girmek istemem. Ama tekrar görev almayacağımı bir yıl önce deklare ettim. Ne, bu kararımdan vazgeçtim, ne çabam oldu. Altı yıl yeterli süre" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber