Askerlikten kaçanlarla ilgili yeni cezai düzenleme

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Kasım 2006 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'YE GÖNDERİLEN TASARIYA GÖRE YOKLAMA YAPTIRMAYARAK KAÇAK DURUMA DÜŞENLERE PARA CEZALARI GELİYOR

Hükümet, Askerlik Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyı TBMM'ye gönderdi.

Tasarıya göre, 20 yaşına girdiği sene Temmuz ayının birinci gününe kadar doğrudan doğruya veya herhangi bir vasıta ile ilk yoklamasını yaptırmayanlardan son yoklamanın devam ettiği günler bitinceye kadar müracaat eden veya ele geçenler 20 Yeni Türk Lirası para cezasına tabi tutulacak ve her iki yoklamaları birden yapılacak. İlk yoklamasını yaptırmış olduğu halde son yoklamasının devam ettiği günler içinde bulunduğu yerin askerlik meclisine veya elçilik ve konsolosluklara gelmemiş ve gelememesi hakkında bu kanunda yazılı bir mazeret bulunduğuna dair haber göndermemiş olanlardan arkadaşlarının ilk tertibinin sevklerinden evvel ele geçen veya kendiliğinden gelenlerden de 20 Yeni Türk Lirası para cezası alınacak ve hekime muayeneleri yaptırılarak askerliğe elverişli olanlar, bedeni kabiliyetlerine ve öğrenim derecelerine ve diğer durumlarına göre tam veya kısa hizmet yapmak ve arkadaşlarıyla askere sevk edilecek. İlk yoklama defterlerine ismini yazdırmamış olmakla beraber son yoklamada da bulundukları yer askerlik meclislerine veya şubelerine gelmemiş ve gelmemeleri hakkında bu konuda yazılı bir sebep olduğuna dair haber de göndermemiş bulunanlardan ele geçen veya kendiliklerinden gelenler 30 Yeni Türk Lirası para cezasına çarptırılacak. Son yoklama sırasında ertesi seneye terki gereken okullarda okumakta olup da bulundukları yer askerlik meclislerine veya şubelerine tahsil derecesi hakkında onaylı belge göndermemiş olanlar 20 Yeni Türk Lirası para cezasına tabi tutulacak ve ertesi sene askere gönderilecek. Askerliklerini bitirip terhis edilen erbaş ve erden üç ay içinde geçerli bir özürleri olmaksızın terhis belgelerini şubelerine kaydettirmeyenlerden 20 Yeni Türk Lirası para cezası alınacak. İlk veya son yoklama zamanlarında yapılan ilan üzerine yoklama memurlarına veya askerlik şubelerine veya elçilik ve konsolosluklara bizzat müracaatla veyahut yazı ile veya başka birisi vasıtası ile nüfus cüzdanını göndererek kanuni yoklamasını yaptırmayan yedek erbaş ve er 20 Yeni Türk Lirası para cezası ile cezalandırılacak.

Yoklama sırasında istenilen bilgileri sözlü olarak veya mektupla bildirmemiş ve kaydını yaptırmamış ya da şubeleri mıntıkası haricine giderek yerlerini değiştirdiklerine dair bir ay içinde şubelerine haber vermemiş olan yedek subay ve memurlara şube başkanlarının teklifi üzerine askerlik dairesi başkanlarınca 20 Yeni Türk Lirası para cezası uygulanacak. Herhangi bir askerlik şubesi kütüğüne kaydını hiç yaptırmamış olanlar için bu ceza 30 Yeni Türk Lirası olacak.

SEFER GÖREV KAĞITLARIYLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEME

Seferde görev alacak yedek subay ve yedek askeri memurlara bu görevleri barışta tebliğ edilecek. Tebliğ şekli, yükümlülerin görevleri ve tebliğ ile görevli makamlar yönetmelikte belirtilecek. Tebliğden sonra adreslerinde meydana gelen değişiklikleri bir ay içinde bağlı bulundukları askerlik şubesine bildirmemiş yükümlülere, 20 Yeni Türk Lirası para cezası verilecek. Yasa tasarısının gerekçesinde bugünkü yasalar çerçevesinde tespit edilen idari para cezalarının çok cüzi miktarlarda olması sebebiyle herhangi bir yaptırım gücü bulunmadığı belirtilerek, "Bununla birlikte mevcut idari para cezaları Maliye Bakanlığı'nın her yıl Bütçe Kanunu ile tespit ettiği tahsilinden feragat ettiği miktarın da altında kalmıştır. Günümüzün ekonomik şartları ve modern harbin gereklerine paralel olarak seferberlik kavramı harbe hazırlık faaliyetleri içinde önemli bir yer tutmaktadır. Barış döneminde silahlı kuvvetlerin tam veya tama yakın personel mevcudu ile muhafaza edilmesi yerine, seferberliğe dayalı bir konsept içerisinde eğitilmiş personel ile kısa sürede seferberliğini tamamlayan orduların daha başarılı olacakları kabul edilmektedir. Yapılan tasarrufla ülke ekonomisine önemli katkıda bulunulmasının yanında silahlı kuvvetlere etkin bir modernizasyon olanağı sağlanmaktadır. Güçlü ekonomiye sahip ülkelerde dahi sınırlı kaynaklar, silahlı kuvvetlerin tamamının her an hazır bulundurmasına mani olmaktadır" denildi.

Gerekçede yasanın günümüz şartlarına uygun hale getirildiğine de değinilerek şöyle denildi:

"Personel seferber olma hazırlıklarının sürdürülebilmesi, yükümlülerin bu sistem içerisinde kanunlarla belirlenen vatandaşlık görevlerini yerine getirmeleri ile mümkün olacaktır. Yükümlülüklerin yerine getirilmesinde vatandaşlara sağlanan kolaylıkların yanı sıra idari para ceza tutarlarının da caydırıcı bir seviyede ve günün koşullarına uygun hale getirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir".


Askerlik yoklaması yaptırmama cezası artıyor

Yoklamasını yaptırmayanlara verilen bin kuruş ile 5 liralık cezaları, 20 ile 30 YTL'ye yükselten tasarı TBMM Başkanlığına sunuldu.

Askerlik Kanunu ile Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına göre, askerlik çağına girdiği halde, her ne sebeple olursa olsun ilan edilen listelerde ismi olmayan veya kimlik bilgilerinde yanlışlık bulunanlardan düzeltme yaptırmayan veya ilk yoklamasını yaptırmayanlara verilen ceza günün koşullarına uygun hale getirilecek.

Buna göre, ilk yoklamasını yaptırmayan, yoklama defterine ismini yazdırmayanlardan son yoklamasının devam ettiği günler bitinceye kadar müracaat eden veya ele geçenlere verilen bin kuruşluk cezalar, 20 YTL'ye yükseltilecek.

İlk yoklamasını yaptırmış olduğu halde son yoklamanın devam ettiği günler içinde bulunduğu yerin askerlik meclisine veya elçilik ve konsolosluklara gelmemiş ve gelememesi hakkında yazılı bir mazeret bulunduğuna dair haber göndermemiş olanlardan arkadaşlarının ilk tertibinin sevklerinden evvel ele geçen veya kendiliğinden gelenlere 20 YTL para cezası uygulanacak.

İlk yoklama defterlerine ismini yazdırmamış olmakla beraber son yoklamada da bulundukları yer askerlik meclislerine veya şubelerine gelmemiş ve gelmemeleri hakkında bu konuda yazılı bir sebep olduğuna dair haber de göndermemiş bulunanlardan ele geçen veya kendiliklerinden gelenlerden, 30 YTL alınacak.

Son yoklama sırasında ertesi seneye terki gereken okullarda okuyanlardan askerlik şubelerine tahsil derecesi hakkında belge göndermemiş olanlar 20 YTL para cezasına tabi tutulacak.

Askerliklerini bitirip terhis edilen erbaş ve erden 3 ay içinde terhis belgelerini şubelerine kaydettirmeyenlerden 20 YTL para cezası alınacak.

İlk veya son yoklama zamanlarında yapılan ilan üzerine yoklama memurlarına veya askerlik şubelerine veya elçilik ve konsolosluklara bizzat müracaatla veyahut yazı ile veya başka birisi vasıtası ile nüfus cüzdanını göndererek kanuni yoklamasını yaptırmayan yedek erbaş ve er, 20 YTL ile cezalandırılacak.

Yoklama sırasında istenilen bilgileri sözlü olarak veya mektupla bildirmemiş ve kaydını yaptırmamış ya da şubeleri mıntıkası haricine giderek yerlerini değiştirdiklerine dair bir ay içinde şubelerine haber vermemiş olan yedek subay ve memurlara, şube başkanlarının teklifi üzerine askerlik dairesi başkanlarınca 20 YTL para cezası verilecek. Herhangi bir askerlik şubesi kütüğüne kaydını hiç

yaptırmamış olanlar için bu ceza 30 YTL olarak uygulanacak.

Seferde görev alacak yedek subay ve yedek askeri memurlara bu görevleri barışta tebliğ edilecek. Tebliğ şekli, yükümlülerin görevleri ve tebliğ ile görevli makamlar, yönetmelikte belirtilecek. Tebliğden sonra adreslerinde meydana gelen değişiklikleri bir ay içinde bağlı bulundukları askerlik şubesine bildirmemiş yükümlülere, 20 YTL para cezası verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber