Benim aktarım 'ne şifa verir' bilir

Sağlık Bakanlığı karışım çaylarını ve 'falanca hastalığı tedavi eder' gibi yazıları yasakladı. Buna karşılık yazılı olmasa da tedavi önerileri veriliyor, müşterilere bitkiler tavsiye ediyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Mart 2016 07:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Benim aktarım 'ne şifa verir' bilir

Duygu Erdoğan

Sağlık Bakanlığı'nın önlemlerine karşın aktarlar 'doktorculuk' oynamayı sürdürüyor. Bilindiği gibi, sağlık Bakanlığı'nın aktar ve baharatçıları ilgilendiren yeni genelgesiyle artık camekanlarda 'falanca bitki falanca hastalığa iyi gelir' gibi ibareler yer alamayacak.

Bu duruma karşı kendince bir yol geliştiren esnaf, tezgahına yaklaşan müşterilere çeşitli bitkilerin faydalarını ballandıra ballandıra anlatıyor, hangi karışımın hangi hastalığa iyi gelebileceği yönünde tahminler yürütüyor.

Konuyla ilgili dolaştığımız Mısır Çarşısı ve çevre esnafı, "halkın bugüne kadar tedaviden memnun kaldığı"nı belirterek, hiçbir olumsuz dönüş almadıklarını belirtiyor. Çarşı esnafı her bitkinin sağlığa etkisi hakkında fikir sahibi! İşin vahameti, şekerden sedefe kadar hastalıklar ile kilo vermek için karışım hazırlama iddiasına kadar varıyor.

Kış çayından aşk çayına

Yasakları hatırlattığımız esnaf isminin ya da dükkanının adının kullanılmasını istemiyor. Karışım hazırlayan aktarlar, "Çuvalla satıyoruz, bugüne kadar tek şikayet gelmedi" diyor. Bir esnaf, Mısır Çarşısı'nın geleneğinin 'şifalı bitki' satmak olduğunu anlatarak, "Ama zorunlu denirse, bizimle uğraşırlarsa, yapmaya çalışırız ancak zaman alır. Bir anda olacak şey değil, hazırlık yapılacak. Esnaf bilgilendirilecek" yorumunu yapıyor.

Genelgeyle aktarların bitkisel karışım yapmalarına yasak getirilse de çarşıda kış çayından aşk çayına, enerji çayından uyku çayına onlarca seçenek karşımıza çıkıyor. Bitkilerin aktif bileşenlerin bir araya gelerek sağlığa zararlı hale gelebileceği uyarılarına rağmen satış yapan esnaf, 'Sanki ne satıyoruz?' diyor.

Kış çayında belli oranlarda kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, havlıcan gibi ürünleri karıştırdıklarını söyleyen esnaf, "Bunlarla kime ne olur? Dünyanın en yararlı çayı" iddiasında.

Alışveriş başladı turistler geliyor

Yaşanan terör olaylarının ardından Mısır Çarşısı'na giden yollarda ve çarşı girişlerinde polis araması yapılıyor. Esnafın verdiği bilgiye göre, hafta sonu "tarihinin en boş günlerini" yaşayan Mısır Çarşısı'nda dün itibariyle alışveriş tekrar başladı. Havaların da ısınmasıyla çarşıya gelenlerin arttığını belirten esnaf, turistlerin de gezilerini sürdürdüğünü dile getirdi.

Kuduz böceği bit otu yasak

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun hazırladığı listeyle 71 bitkisel ürünün satışını yasaklandı. Bu ürünler arasında olan, adasoğanı, kuduz böceği, katran ruhu, güzelavrat otu, pire otu, kenevir, baldıran, hintyağı, bit otu, papaz otu, kurtboğan, çiğdem gibi pek çok ürünü her aktar zaten satmıyor. Esnaf, bunların daha eski aktarlarda bulunduğunu söylüyor.

Latince etiket 'çuvalladı'

Aktarlardaki 'açık' ürünlere paketli satış zorunluluğu getiren genelgeye göre, bitkilerin Türkçe ve Latince adının belirtilmesi şart. Büyük dükkanlar pakete geçse de genelde 'çuvaldan' satış sürüyor. Latince etiket ise muamma... Kimi esnaf bitkinin Latince ismini sorulduğunda söylemeye çalışıyor, kimisi de 'turist anlasın' diye etikete sırf İngilizce yazıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber