İnternette evlatlık satışı önlenemiyor

Evlat edinme sistemindeki sorunlar çocuk özlemi çeken aileleri yasadışı yollara itiyor.

Haber Giriş : 26 Mart 2016 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İnternette evlatlık satışı önlenemiyor

HİLAL ÖZTÜRK

Evlat edinme sisteminde yaşanan aksaklıklar çocuk sahibi olmak isteyen aileleri yasadışı yollara itiyor. Aileler ya bir çocuğu alıp soybağından kopuk şekilde nüfusa kaydettiriyor ya da internetten çocuk satın alıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın başvurusu ile savcılık harekete geçmiş ve bu sitelerin kapatılması sağlanmıştı. Ancak bu kez internet blogları veya forumları üzerinden çocuk satışları yapılmaya devam ediyor.

DURUMUMUZ İYİ OKUTURUZ

Bir blog sitesinde hem çocuk arayan aileler hem de çocuğunu satışa çıkaran annelerin ilanları hala yayınlanıyor. Çocuk arayan aileler "Durumumuz iyi. Üniversite eğitimi de aldıracağım" şeklinde notlarla güvence veriyor. Hamile olduğunu belirten bir anne adayı ise "Ne yapacağım bilmiyorum. İsteyen birilerine çocuğumu verebilirim" diyerek telefon numarasını paylaşıyor.

ÇOCUK İSTEYEN BANA ULAŞSSIN

Bazı ilanlarda ise "Hamileliği 5 ayını doldurmamış anneden bebek arıyoruz" şeklinde ayrıntılı talepler bile yer alıyor. Bir ilanda ise erkek bebek dünyaya getireceğini söyleyen aile İstanbul'da oturduğunu belirterek "Bir erkek evlat edinmek isteyen varsa bana bu forum üzerinden ulaşsın" diyor. Bebek satışı yapılan forum ve bloglar bu ve benzeri ilanlarla dolu.

SİSTEM İŞLEMİYOR

Çocuk İhmali ve İstismarını Önleme Derneği Başkanı Avukat Türkay Asma, Türkiye'de çocukların evlat edinilmesiyle ilgili sistemin doğru işlemediğini, bu nedenle internetten çocuk satışı gibi yasadışı olayların yaşandığını söyledi.

Asma Karar'a yaptığı açıklamada Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun kendini devletin gücü olarak kabul ettiğini dolayısıyla çocuk evlat edinmek isteyen ailelere karşı otoriter davrandığını söyledi. "Benim her dediğime koşulsuz uyarsan bu haktan yararlanabilirsin, karşı çıkarsan çocuğu elinden alırım" anlayışının terk edilmesi gerektiğini belirten Asma, "Aileler yasadışı yollara yöneliyor. Buldukları çocukları nüfuslarına kaydettiriyorlar. Bu durum fark edilince çocuk yıllardır yaşadığı anne babalı ortamdan alınarak kurum bakımına terk ediliyor. İkinci bir terk edilme duygusu ve travması yaşıyor. Ya da internete girdiğinizde göreceğiniz yüzlerce site aracılığıyla çocuklar satılıyor" dedi.

"40 YAŞ KRİTERİ YASADA YOK"

Evlat edinmek isteyen ailelerin yasalara göre tek aracı kurum olan bu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvurarak sıraya alındıklarını bildiren Avukat Asma "Sanki evlat edinilecek çocuk sayısı az, aile sayısı çok gibi bir durum var sanılıyor. Oysa Bakanlık evlat edinmede yasalarda olmayan bazı kriterleri koyarak bu süreci zorlaştırıyor. Örneğin çocukla aramızda 40 yaş fark olmalı diyor. Yani ancak 40 yaşındaki bir birey yeni doğmuş bir bebeği evlat edinebilir deniliyor. Oysa yasa koyucu bu yaş sınırını 18'le sınırlamış" diye konuştu.

"SONUÇ İNTERNETTEN ÇOCUK SATIŞI"

Asma evlat edinmedeki zorluklar nedeniyle ailelerin yasadışı yollara başvurduğunu söyleyerek, şunları söyledi: "İşin en acı tarafı da sistem dışında evlat edinilen çocukların kaderleri kendilerini bu yolla evlat edinen ailelerin vicdanına bırakılıyor. Aileler bu çocukları para karşılığı fuhuş yada suç çetelerine satabilir. Dilendiricilik yaptırılabilir. Organ mafyasına teslim edilebilir. İşte o yüzden devletin bu Kurumu kendi sistemindeki evlat edinme gerekçelerini zorlaştırmamalı. Tam tersine kolaylaştırıp sıkı denetimle evlat edinmenin yasal ayağını güçlendirmeli."

80 MİLYON ÜLMEDE BİRKAÇ BİN KORUYUCU AİLE VAR

80 milyonluk ülkede sadece bir kaç bin koruyucu aile olduğuna dikkat çeken Türkay Asma "Oysa gelişmiş ülkelerde koruma altındaki çocukların hemen hiçbiri kurum bakımına alınamadan koruyucu ailelere veriliyor. Gelişmiş ülkelerde devlet koruma bütçesinin büyük bölümünü bu ailelere maddi destek olarak veriyor" diye konuştu.

AİLEDEN ALINDIĞI İÇİN KURUMDAN KAÇAN ÇOCUKLAR VAR

Bu konuda açılmış davalar ve mahkeme kararları olduğunu da belirten Asma "Koruyucu ailelerle Balıkesir'de benzer olayda 8 yıl çocuklar koruyucu ailelerinden alınarak kurum bakımına terk edildi. Mahkeme buna hayır dedi. Çocukların ailede kalmalarına karar verdi. Anayasal zorunluluk olan mahkeme kararına uyulmaması kuralına uyulmadı. Çocuklar kurum bakımında sersefil oldular. Defalarca kurumdan kaçtılar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber