Havada zor gece

Atatürk Havalimanı'nı kullanan uçakların pilotları, şiddetli rüzgar ve elektrik yüklü bulutlar nedeniyle önceki gece zor anlar yaşadı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Mart 2016 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Havada zor gece

İstanbul'da önceki gece etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle Atatürk Havalimanı'na iniş ve kalkış yapacak uçakların pilotları ve yolcular zor anlar yaşadı.

Kötü hava koşullarına ve yıldırımlara neden olan elektrik yüklü CB (kümülonimbus) bulutları ve "windshear" olarak adlandırılan rüzgar kırılması nedeniyle zorlanan pilotlar, yaşadıklarını Hava Trafik Kontrol Merkezi'nde görevli kontrolörleri ile paylaştı.

Pilotlardan biri, bulunduğu bölgede sallandıklarını rapor ederken, başka bir pilot ise iniş sırasında windshear'e yakalandıkları bilgisini verdi.

Kümülonimbus bulutlarına yakalanmak istemeyen pilotlar, iniş için uygun yaklaşma yapamayınca dakikalarca havada tur atmak zorunda kaldı. Bazı uçaklar rüzgar nedeniyle pisti pas geçmek zorunda kalırken, rüzgarın esiş yönüne göre pistlerin yönleri de değiştirildi.

Kötü hava şartlarından etkilenen uçaklarda yaşanan sarsıntılardan dolayı yolculardan bazıları kısa süreli panik yaşarken uçak seferlerinde de bu yüzden gecikmeler yaşandı.

RÜZGAR KIRILMASI ÇOK TEHLİKELİ

Alçakirtifalarda rastlanan rüzgar kırılmaları, uçaklar için büyük tehlike yaratabiliyor. Uçuş güvenliğini tehlikeye sokabilecek en önemli hava olaylarından biri olan windshear'e farklı sıcaklıktaki cepheler, rüzgarın ani yön değiştirmesine sebep olan yüzey şekilleri ve hava ile yer yüzeyi arasındaki ısı farklılıkları neden olabiliyor. Eğer windshear kuvvetli ise pilot inişten vazgeçerek pas geçiyor. Windshear ani irtifa değişikliklerine yol açarak pisti kaçırmaya neden olabiliyor.

CEVDET ÖZDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber