İnsan hakları kurullarına yapılan başvurular arasında ilk sırayı yargıya ilişkin şikayetler aldı

Haber Giriş : 02 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın Şubat ayı ihlal raporuna göre en fazla ihlal adil yargılanma hakkı alanında yaşandı. En çok şikayet edilen kurum ise Emniyet.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın hazırladığı rapora göre Şubat ayında, insan hakları il ve ilçe kurullarına yapılan başvurular arasında ilk sırayı yargıya ilişkin şikayetler aldı.

Başkan Vahit Bıçak tarafından hazırlanan açıklanan göre, Şubat ayında Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ile 81 il ve 849 ilçe insan hakları kuruluna toplam 64 kişi ihlal başvurusu yaptı. Bir kişi birden fazla katagoride ihlal başvurusunda bulunabildiği için şubat ayında 118 hak ihlaline ilişkin şikayet geldi.

"Adil yargılanma hakkı"
İnsan Hakları Başkanlığı raporuna göre, geçtiğimiz ay en fazla ihlal başvurusu "adil yargılanma hakkı" alanında yapıldı. 12 kişi yargıdan şikayetçi olurken, bunu vatandaşlık hakkı, hasta hakkı ve yaşam hakkına ilişkin ihlaller izledi. Geride bıraktığımız seçimlere rağmen, başvuru formlarında yeralan "seçme, seçilme ve siyasi faaliyet hakkı"na ilişkin hiç şikayet gelmemesi dikkat çekti.

Raporda yeralan verilere göre Ocak ayında olduğu gibi Şubat ayında da en fazla şikayet edilen kurum 12 başvuru ile Emniyet oldu. Bunun dışında vatandaşlar sırasıyla bakanlıklar, adliye, belediyeler, valilikler, sağlık kurumları, eğitim kurumları, jandarma ve cezaevlerini il ve ilçe kurullarına şikayet etti. İhlal başvurularının yapıldığı iller arasında ise ilk sırayı yine 12 başvuru ile Ankara aldı. Başvuru yapılan 22 il içinde Doğu ve Güneydoğu'dan sadece tek başvuru ile Siirt'in yeralması dikkat çekti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber