BOTAŞ'taki intiharın perde arkası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Kasım 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BOTAŞ Başmüfettişlerinden Özbalcı'nın intihar etmeden önce MHP milletvekili Nacar'ı aradığı, bakanlığa hakaret içeren mektupları yazan kişinin de arkadaşı olduğu ortaya çıktı.

BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nde Başmüfettiş olarak görev yapan Metin Özbalcı, dün akşam saat 17.30 sıralarında makam odasında tabancayla intihar etti. Özbalcı'nın intihar nedeni anlaşılamazken, intihardan 15 dakika önce eski MHP Kilis milletvekili Mehmet Nacar'ı arayarak, "Çoluğuma, çocuğuma iyi bakın" dediği ortaya çıktı. Özbalcı, eşine ve kızına yazdığı mektupta ise, "Bu dünya kahpe dünya. Artık bu dünyada yaşanmaz. Beni affedin, Allah da beni affetsin..." satırlarını yazdığı öğrenildi.

BOTAŞ Genel Müdürvekili Saltuk Düzyol, "BOTAŞ ailesi olarak, üzücü bir olay yaşadık. Mesai saati sonuna doğru odasında ölü bulundu. Gerekli araştırmaların sonucunda kesin intihar nedeni belli olacak" dedi.

Düzyol, olayın Genel Müdürlüğün birinci katında meydana geldiğini, ancak mesai saatinin bitimine denk geldiği için çalışanlar tarafından silah sesinin duyulmadığını ifade etti.

Milliyet'in aldığı bilgiye göre, evli ve 18 yaşında bir kızı bulunan Özbalcı, 17.15 sıralarında bürosunda arkadaşlarıyla oturarak gazoz içti. Özbalcı'nın bugün Adana'da yapılacak basketbol maçı için arkadaşlarıyla plan yaptığı da vurgulandı. Özbalcı'nın intihar etmeden önceki saatlerde çok keyifli olduğu kaydedildi.

Kilisli ve 46 yaşında olan Özbalcı, yaklaşık 15 yıldır BOTAŞ'ta çalışıyordu. Kurum yetkilileri, Özbalcı'nın Teftiş Kurulu raporlarını karara bağlayan "referans müfettiş" olduğunu söyledi. Özbalcı'nın, bu yıl mayıs ayında yapılan Genel Kurulda Botaş Bayan Basketbol Takımı'nın 2. Başkanlığı'na seçildiği bildirildi.

Öte yandan, bazı BOTAŞ yetkilileri Özbalcı'nın son dönemde kurumda bazı sıkıntılar yaşadığını ve bu nedenle moralinin bozuk olduğunu öne sürdü. 2006 yılı başında Enerji Bakanı Hilmi Güler, Müsteşar Sami Demirbilek ve bazı bürokratların aralarında bulunduğu kişilere ağır hakaretler içeren imzasız ihbar mektupları gönderilmişti. Soruşturma sonunda mektupları postalayanın BOTAŞ Teftiş Kurulu Başkanlığı'na atanan Mustafa Karbeyaz olduğu tespit edilmişti. Özbalcı'nın o dönemde Karbeyaz'la yakın çalışma arkadaşı olarak görev yaptığı, bu nedenle ihbar mektuplarının ardından kurumda bazı suçlamalarla karşı karşıya kaldığı iddia edildi.


İntihar eden Botaş müfettişinin son mesajı

BOTAŞ Teftiş Kurulu Başkan Vekili ve Başmüfettiş Metin Özbalcı'nın intihar etmeden kısa bir süre önce, eski MHP Milletvekili Mehmet Nacar ve sekreterinin cep telefonuna, "Eşime ve kızıma sahip çıkın... Hakkınızı helal edin." şeklinde son kez mesaj gönderdiği ortaya çıktı.

Eniştesinin ölüm haberini alan Orhan Algın İstanbul'dan Ankara'ya geldi. Adli Tıp Kurumu önünde konuşan Algın, eniştesiyle ilgili olarak, ''Çok iyi bir insandı. Neden bu başına geldi bilemiyoruz. Şen şakrak bir insandı. Hayat doluydu. Kimseyi bu olay karşısında töhmet altında bırakmak istemiyoruz ancak olaya halen bir anlam veremedik'' dedi.

Dün akşam saatlerinde BOTAŞ'ın Bilkent'te bulunan genel müdürlük binasında intihar eden Başmüfettiş Özbalcı olaydan kısa bir süre önce yakın arkadaşı eski MHP Milletvekili Nacar ile sekreteri ve Aydan isimli bir öğretmene, "Melahat Özbalcı ile kızı Meltem Özbalcı'ya sahip çıkılmasını" istedi.

Cep telefonlarına "Eşime ve kızıma sahip çıkın... Hakkınızı helal edin" şeklinde mesaj gönderen Özbalcı'nın intihar ettiği haberini alanlar Keçiören'deki Adli Tıp Kurumu Morgu önüne geldiler. Kurum önünde bekleyen yakınları ve ailesi gözyaşlarına hakim olamazken, kızı ve eşinin son derece bitkin oldukları gözlendi. Özbalcı'nın eşinin kısa bir süre ameliyat olduğu çok sevdiği 22 yaşındaki kızı Meltem'in ise Gazi Üniversitesi'nde stilistlik bölümünde öğrenim gördüğü kaydedildi. Aynı zamanda BOTAŞ Bayan Voleybol Takımının ikinci başkanlığını yürüten Özbalcı'nın ölüm haberi bayan sporcular üzerinde soğuk duş etkisi yaptı. Adana'da maça çıkacak olan voleybol takımı otele kapandı.

Özbalcı'nın cenazesi bugün toprağa verilecek.

BOTAŞ GENEL MÜDÜR VEKİLİ İDDİALARI YALANLADI

Botaş Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, Botaş Başmüfettişi Metin Özbalcı'nın intihar nedeniyle ilgili iddiaların doğru olmadığını bildirdi.

Düzyol, yaptığı yazılı açıklamada, Botaş Başmüfettişi Özbalcı'nın intiharının ardından, bugün bazı basın ve yayın organlarında eksik bilgi ve değerlendirmelere dayalı haberler yer aldığını belirtti.

Düzyol bu arada, intihar nedeniyle ilgili yapılan ''kurumda kamplaşmalar yaşandığı ve bu kamplaşmaların Özbalcı'yı depresyona soktuğu, kendisinin BOTAŞ Teftiş Kurulu içerisinde kavgalar yaşadığı, Kurumda çalışan kızının işe gelmeden maaş aldığı ve bu yüzden baskı altında olduğu, yazdığı raporlarla kurumda rahatsızlığa neden olduğu, bu sebeple iş akdinin feshedilmesinin planlandığı'' şeklindeki spekülasyonların, gerçeklerle hiç bir ilgisi bulunmadığını kaydetti.

Kurumun emektar başmüfettişi ve Botaşspor Kulübünün 2. Başkanı Özbalcı'nın, dışa dönük ve renkli kişiliği ile kurumun çok sevilen bir siması olduğunu ifade eden Düzyol, şöyle devam etti:

''Botaş ailesi olarak, kendisini hep o renkli kişiliğiyle hatırlayacağımız sevgili arkadaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Kendisine Yüce Allah'tan rahmet, acılı ailesine, yakınlarına ve çalışanlarımıza baş sağlığı diliyoruz.''

MHP KİLİS ESKİ MİLLETVEKİLİ NACAR: "İNTİHAR EDECEĞİNİ BİLSEYDİM; ONA GÖRE KONUŞURDUM"

İntihar eden Botaş Başmüfettişi Metin Özbalcı'nın, ölmeden önce en son aradığı MHP Kilis eski Milletvekili Mehmet Nacar, Özbalcı'nın kendisiyle konuşurken böyle bir şey yapacağını hiç tahmin etmediğini belirterek, "İhtihar edeceğini bilseydim bunu engellemek için ona göre konuşurdum" dedi.

Botaş Genel Müdürlüğü'ndeki makam odasında dün intihar eden Başmüfettiş Özbalcı, olaydan 15 dakika önce arayarak "Çoluğuma, çocuğuma iyi bakın" dediği eski milletvekili Nacar, Özbalcı'nın kendisiyle yaptığı telefon konuşması sırasında intihar edeceğine yönelik bir izlenim vermediğini söyledi. Nacar, "İhtihar edeceğini bilseydim bunu engellemek için ona göre konuşurdum. Böyle bir şey yapacağını bilmiyordum" dedi.

Çok yakın dostu olan Özbalcı'nın naaşını çıkarmak için sabahın erken saatlerinde Keçiören Adli Tıp önünde kardeş Özbalcı ile birlikte bekleyen Nacar'ın, üzgün olduğu görüldü.

Öte yandan adli tıp önünde toplanan Özbalcı'nın Botaş'taki mesai arkadaşları, cenazenin çıkmasını beklerlerken, zaman zaman gözyaşlarını tutamadılar.


İntihar eden müfettişten ailesine özür

BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nde silahla intihar eden başmüfettiş Metin Özbalcı'nın bıraktığı notta ''ailesinden özür dilediği'' belirtildi.

BOTAŞ'ta Başmüfettiş olarak görev yapan ve akşam saatlerinde bürosunda ölü bulunan Özbalcı'nın cesedi Cumhuriyet Savcısı'nın incelemesinin ardından, Büyükşehir Belediyesi'ne ait cenaze aracıyla Keçiören Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı.

Basın mensuplarının görüntü almasını engellemek için BOTAŞ'ın garajından çıkartılmak istenen Özbalcı'nın cesedi, cenaze aracının garaja sığmaması üzerine, garaj girişine getirildi.

Özbalcı'nın cesedi Jandarma eşliğinde Keçiören Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Morgu'na götürüldü.

Olayı BOTAŞ yetkililerinden öğrendikten sonra Adli Tıp Kurumu'na gelerek, cesedi görmek isteyen Özbalcı'nın eşi ve kızına izin verilmezken, üzüntülü oldukları görülen aile, Özbalcı'nın mesai arkadaşları tarafından teselli edildi.

AA muhabirine intihar olayını değerlendiren BOTAŞ çalışanları, arkadaşlarının intihar ettiğine inanamadıklarını belirterek, üzüntülerini dile getirdi.

Bu arada Metin Özbalcı'nın bıraktığı mektupta ''zor bir karar verdiğini, ailesini üzdüğü için özür dilediğini ve kendisini affetmelerini istediğini'' yazdığı öğrenildi.

Mesai bitimine yakın silahla intihar eden ve cesedi saat 18.00 sıralarında, BOTAŞ'tan çıkmadığını fark eden görevliler tarafından bulunan Özbalcı'nın ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber