Yaz geliyor hazır mısınız?

Sağlıklı bir yaşam için her döneminde yeterli ve dengeli beslenmek gerekir

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Nisan 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yaz geliyor hazır mısınız?

DOÇ DR.Engin Türkmen

Ancak kış aylarında bu dengeyi istemeden de bozabiliyoruz. Soğuk hava ve gündüzlerin kısa olması, bir an önce eve gidip akşam yemeğini yedikten sonra koltuğa uzanıp televizyon keyfi yapmayı cazip kılıyor. Bir de üstüne hiçbir efor sarf etmeden yatağa girdiğimiz de, alınan kalori doğrudan yağ olarak depolanıyor. Kısaca kışın yağlanıyoruz. Bu yağlardan kurtulmak ve yaza fit bir vücut ile girmek için ise sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak gerekiyor.

Ancak burada önemli olan kilo vermek isteyen kişinin, günlük kalori alımını uzman bir dahiliye hekimi kontrolünde ve diyetisyen tarafından hazırlanan beslenme programı ile belirlemesidir. Kış boyunca metabolizmada oluşan problemleri ortaya çıkarmak için beslenme ve egzersiz programından önce, kan tahlili yaptırılmalıdır. Şeker, kolesterol, tiroit, karaciğer yağlanması gibi sağlık sorunlarına yönelik medikal tedavi ile beraber diyet ve spora başlanabilir.

DAHA SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN

Az miktarda sık aralıklı diyet programı uygulayabileceğiniz gibi iki öğünlü diyet programlarıyla da sonuç alabilirsiniz.

Besinlerinizi alırken daha fazla posa, lif içeren gıdalarla beslenin. Posalı yiyecekler sizi daha uzun süre tok tutar.

Günlük yağ alımınızı azaltın. Çünkü vücut öncelikle karbonhidratları yakar. Ortamda karbonhidrat yoksa, kendi yağlarına saldırır ve onları yakarak enerji elde etmeye çalışır. Bu nedenle aç karna yürüyüş yaparsak yağ yıkımı daha hızlı olur. Yemeklerinizde saf zeytinyağı kullanmak sağlık açısından daha uygundur.

Düzenli egzersiz yapın. Unutmayın! Egzersiz yapılmadan sağlıklı bir şekilde kilo veremezsiniz. Egzersize önce yürüyüş ile başlamalı sonra yavaş koşu şeklinde devam edilmeli son olarak da aletlere girilmelidir.

Şekerden uzak durun! Bu işe çay ve kahvenize attığınız şekeri keserek başlayın.

Bol su için. Kadınlar en az günde 1.5-2 litre, erkekler 2.5-3 litre su tüketmeli.

Şekerli meyve suları içmek yerine meyvenin kendisini yiyin.

Dinlenen metabolizma sorunsuz çalışır. Günde en az 7-8 saat uyuyun.

Az miktarda sık aralıklı beslenme programı için 2-3 saat aralıkla öğün planlayın.

Yemeklerinizi yavaş yiyin, öğünlerinizi 20 dakikadan daha kısa sürede tüketmeyin. Yatmadan 3 saat önce yemeği bırakın.

Kolesterol probleminiz yoksa her gün kahvaltıda bir yumurta tüketin. Varsa sadece beyazını tüketin. Gün boyunca tok kalın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber