Eğitimde eşitliğin mimarları

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Kasım 2006 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Şurası'nda ?imam hatipliye vize? gibi gösterilen, ancak milyonlarca meslek liseliyi rahatlatacak yeni yükseköğretime geçiş modelini, bir fen ve iki sosyal bilimler lisesi müdürü hazırladı. Modelin imam hatip okulları ile ilişkilendirilmesine üzülen müdürler, projenin mesleki eğitimi ayağa kaldıracağını söyledi. Müdürler, çalıştıkları okullarda Türkiye'nin en zeki yüzde 2,5'luk öğrencilerinin okuduğuna vurgu yaptılar.

KATSAYI DEĞİL DERS

Aydın Fen Lisesi Müdürü Tansel Sarayköylüoğlu, 3 müdürün sabahlara kadar çalışarak modeli şuraya sunduklarını söyledi. Sarayköylüoğlu, meslek liselilerin ÖSS'deki girişte katsayı ile değil, lisede gördükleri derslere göre değerlendirmenin sorunu ortadan kaldıracağını belirterek, ?ÖSS yerine gelen olgunluk sınavı, sonuç odaklı, arada yapılanlar ise süreç odaklı sınavlar. İnsanların sıraya konduğu sınavlar şeklinde değil? dedi.

DERSHANE KISKACINA SON

Şurada modelin büyük destek görmesini bilimsel verilere dayanması ve herkesin algılayabilmesine bağlayan Samsun Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Dinçer Ateş, ?Sadece meslek liselerini ilgilendirmiyor. Model YÖK'ün, ÖSYM'nin uyguladığı ÖSS ile ortaöğretimdeki uçurumu bağdaştırmaya, eğitimin bir süreç olduğunu işletmeye yönelik bir açılım? dedi. Ateş, modelin öğrencileri ÖSS bazlı dershane kıskacından da kurtararak, okula bağlayacağını söyledi.

EŞİTLİK ÜZERİNE KURULU

Eskişehir Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Attila Akıncı da modellerinin tamamen eşitlik üzerine kurulduğuna dikkat çekti ve ?Bir çocuk mühendis olmak istiyorum diyorsa mühendislik okumalı' diye düşündük. Başarı da her yıl yapılacak sınavlarla değerlendirilmeli. Çocuk okula bağlı olacak. Umarım uygulanır? dedi.

Askerden şuraya tam katılım

17. Milli Eğitim Şurası'na asker katılımı tam oldu. Şura Genel Sekreterliği'nin daveti üzerine Genelkurmay Başkanlığı 5 temsilci görevlendirildi. 5 temsilcinin ?Türk Milli Eğitim Sisteminde Kademeler Arası Geçişler Yönlendirme ve Sınav Sistemi? ve ?Küreselleşme ve AB sürecinde Türk Eğitim Sistemi? adlı 2 komisyona katıldığı ve tüm komisyon çalışmalarında yer aldığı belirtildi. Asker Şura üyeleri hiç önerge teklifinde bulunmazken, şurada daha çok izleyici olarak bulundu ve konuşmalarda söz almadı. Şuraya sivil kıyafetleri ile katılan asker üyeler özellikle meslek liselilerin kaderini ilgilendiren

katsayı tartışmalarına da girmedi. Öte yandan 17. Milli Eğitim Şurası'nın genel kurulunda komisyonlarda kabul edilen ?katsayının tamamen kaldırılması? kararının genel kurulda değiştirilerek, ?mesleki ve teknik okullar dahil olmak üzere tüm ortaöğretim kurumlarında ders ağırlığına göre alan belirlemesinin yapılması? şeklinde kabul edilmesine İmam Hatip Mezunları Mensupları Derneği'nden (ÖNDER) tepki geldi. ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Korkut, ?Karar Şura Genel Kurul görüşmeleri sırasında önerge ile değiştirildi. Bu da bizi üzdü. Çünkü, son alınan kadar son derece muğlak ifadeler içeriyor? dedi.

Okul notu da çok önemli

Önerilen modele göre: ?ÖSS tek sınav olmaktan çıkartılarak, lise 1. sınıftan itibaren yıl sonunda bilgi ve beceriye dayalı merkezi sınavlar yapılarak, bu sınavlardan elde edilecek bireysel başarı puanının ağırlıkta olduğu, okul başarısının da dikkate alınacağı yeni bir puanlama sistemi getirilmesi gerekmektedir. 9.sınıfta okul notunun şişirilmesi ile yapay öğrenci başarısını önlemek ve kademeler arası geçişi sağlamak maksadıyla okul notu % 25'de tutulmalı ancak bu barajı geçmiş öğrenciler için ilerleyen yıllarda okulu etkinleştirecek şekilde okul notu % 50'ye çıkarılmalıdır. Dört yılın sonunda sınavlar sonucunda elde edilen ?Ortaöğretim Bitirme Puanı? en az 50 olan öğrenciler ÖSYM tarafından yapılacak ?Olgunluk Sınavı?na girebilmelidirler. Yüksek öğretime yerleştirmede ise ?Ortaöğretim Bitirme Puanı?nın % 50'si ile ?Olgunluk Sınavı?nın % 50'si yerleştirmeye esas puanı oluşturmalıdır. Mesleki ortaöğretim, güzel sanatlar ve spor ortaöğretim kurumlarında 9.sınıfta ara sınavlara girerek toplamda 50 barajını geçen öğrenciler isterlerse genel liselere geçiş yapabilmelidirler? deniliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber