Rektör atamalarındaki ince taktikler

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Kasım 2006 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Genel Kurulu, geçtiğimiz hafta içerisinde, 15 yeni üniversiteye nasıl rektör atanacağına dair yasa tasarısını değiştirerek kabul etti. Kabul edilen yasa maddesine göre önce YÖK Genel Kurulunun dörtte üç oyuyla 6 rektör adayı belirlenecek, bu belirleme MEB'e sunulacak, MEB adayları üçe indirip Cumhurbaşkanı Sezer'e sunacaktır. Cumhurbaşkanı Sezer ise önerilen 3 üyeden birini seçecektir.

Ancak YÖK Genel Kurulunun 3/4'ü şeklindeki belirleme gerginliğin devam edeceğini göstermektedir. Zira YÖK Genel Kurulunda 7 üyesi Cumhurbaşkanınca doğrudan,7 üyesi Bakanlar Kurulunca,7 üyesi de üniversiteler arası kurul tarafından atanan 21 üye bulunmaktadır. Dörtte üç şeklindeki belirleme 16 sayısına tekabül etmektedir.

Dolayısıyla da Bakanlar Kurulunun belirlediği 7 üyeden enaz ikisinin olumlu oyu olmadan YÖK Kurucu Rektör önerisinde bulunamayacak.

Hükümet'in atadıkları uygun görmezse Rektör atanamayacak

GENEL KURULDA VERİLEN ÖNERGE İLE DEĞİŞEN

MADDENİN SON HALİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan 1256 sıra sayılı Kanun Teklifinin çerçeve 1 inci maddesiyle düzenlenen Geçici Madde 1'in aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

Salih KAPUSUZ ve Arkadaşları

GEÇİCİ MADDE 1- Bu Kanunla kurulan üniversitelerin kurucu rektörleri, iki yıllığına Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde üye tam sayısının 3/4 çoğunluğuyla belirlenecek altı profesör adaydan; Milli Eğitim Bakanınca on beş gün içinde seçilerek Cumhurbaşkanına sunulan üç aday arasından Cumhurbaşkanınca seçilir ve atanır. Yükseköğretim Genel Kurulunca aday belirleme işlemi bir ay içinde sonuçlandırılamadığı takdirde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek üç kurucu rektör adayı Cumhurbaşkanına sunulur.

GEREKÇE: Bu düzenlemenin, kurucu rektörlerin Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu ve Üniversitelerarası Kurulun seçtiği üyelerden oluşan Yükseköğretim Kurulunca özellikli çoğunlukla seçilerek belirlenmelerinin, üniversitelerde özerklik anlayışına daha uygun düşeceği düşünülmektedir.

MİLLÎ EĞİTİM, KÜLTÜR, GENÇLİK VE SPOR KOMİSYONUNDA KABUL

EDİLEN MADDE METNİ

MADDE 1- 1/3/2006 tarihli ve 5467 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu, Yükseköğretim Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Telsiz Kanunu ile 78 ve 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun geçici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

?GEÇİCİ MADDE 1- Bu Kanunla kurulan üniversitelerin kurucu rektörleri, iki yıllığına Millî Eğitim Bakanınca belirlenen dört profesör adaydan, Yükseköğretim Kurulunun 15 gün içinde seçerek Cumhurbaşkanına sunduğu iki aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır.?

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber