Kozmik bilgiye 'flash' önlem

MKEK Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin, milli silah projelerini satmaya çalışmasından sonra, savunma sanayi güvenlik tedbirlerini arttırdı. Bilgisayarlardaki flash bellek girişleri kapatıldı.

Haber Giriş : 17 Nisan 2016 07:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kozmik bilgiye 'flash' önlem

EROL METİN/ EYÜPHAN KILIÇ

Makina Kimya Endüstrisi Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin, milli silah projelerini satarken suçüstü yakalanması, savunma sanayii kurumlarında adeta şok etkisi yarattı. Havelsan, Aselsan, TAI, Roketsan gibi kuruluşlar güvenlik prosedürlerini gözden geçirmeye başlayarak ek önlemler alıyor. Önlemler kapsamında bilgisayarların flash disk girişleri kapatıldı.

Karar'ın edindiği bilgilere göre, Savunma Sanayii'de faaliyet gösteren önemli kurumlarda, veri güvenliği konusunda ciddi tedbirler alıyor. Kuruluşlarda kritik bilgilerin bir bütün olarak tek bir kişide toplanılmasına izin verilmiyor. Müşteşar, genel müdür dahil, hangi personelin nereye girip çıktığı tanımlı kimlik kartlarıyla kontrol ediliyor.

HER ŞEY KAYIT ALTINDA

Bilgisayar üzerinde ne tür işlemler yapıldığı, transfer edilen verilerin kim tarafından alındığı ve nereye yüklenildiği kayıt altına alınıyor. Kritik toplantılarda başta cep telefonu olmak üzere tüm elektronik cihazlar dışarı çıkartılıyor.

MKEK'teki casusluk olayından sonra kurumlarda tüm güvenlik tedbirleri yeniden gözden geçirildi. Herhangi bir alanda açık olup olmadığının tespiti konusunda çalışma başlatılması talimatı verildi. Tanrıverdi'nin milli silah projesini flash diskle dışarı çıkardığı belirtilerek bilgisayarların flash bellek girişlerinin kapatılması yönünde talimat verildi. Kurum personeli ile dışarıdan gelenlerle ilgili kontrollerin sıklaştırılması karara bağlandı. Şüphe uyandıran herhangi bir eylem ve işleme anında müdahale edilmesi ve bildirilmesi konusunda ilgili birim ve yetkililer uyarıldı. Tanrıverdi'nin devlet sırlarını satmaya çalışmasını değerlendiren eski istihbaratçı ve emekli vali Ergun Gökdeniz, kurumlarda görevlendirilen kişiler hakkında detaylı incelemelerin yapılmadığını savundu.

'GÜVENLİK YETERSİZ'

Gökdeniz, "Bizde kişisel referanslarla gelenler, 'güvenilir' kabul ediliyor ve güvenlik incelemesi yeterince yapılmıyor. Hangi sırların kime tevdi edileceği de bizde pek dikkate alınmayan bir diğer husustur" dedi.

'PROJELER SABOTE EDİLMEK İSTENİYOR'

TBMM Milli Savunma Komisyonu Sözcüsü Murat Baybatur, milli piyade tüfeği projesinin ABD'li bir şirkete satılmak istenmesi olayını Karar Gazetesine değerlendirdi. Baybatur: "Projeler sabote edilmek isteniyor, bazı devletler yerli silah üretmemizden rahatsızlar. Türkiye'nin bu şekilde kendi üretimini yapmasından rahatsızlık duyan ülkeler, bununla alakalı illa ki sabotaj çalışmaları yapacaktır, başka lobilerle bu üretimin durdurulmasına çalışacaktır" dedi.

Karar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber