Sınır ötesine 'ihya ve inşa harekatı'

Güneydoğu'daki hendek ve barikatların temizlendiği yerler için lojistik merkez vizyonu devreye sokacak olan Hükümet, Irak'ın kuzeyi ile Habur üzerinden yeni bir ekonomik hat için çalışma başlattı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Nisan 2016 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sınır ötesine 'ihya ve inşa harekatı'

Hükümetin ihya ve inşa politikası, sınır ötesine uzanıyor. Irak'ın kuzeyi ile yeni ekonomik hat için çalışma başlatıldı. Diyarbakır-Erbil hattındaki uçuşların ardından Habur'a da yeniden can gelecek. Silopi, Cizre gibi hendek ve barikatların temizlendiği yerler için lojistik merkez vizyonu devreye sokulacak. TIR akışının hem bölgeye hem Irak'ın kuzeyine ekonomik hareket getirecek.

Özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşle mali krize giren Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin de sıcak baktığı adımlar, bölgedeki ticareti ve ekonomiyi canlandıracak.

Bölgeyi terörist sığınağı olmaktan çıkararak, tarihi, turistik ve ticari imkanlarıyla zenginleştirme politikası kapsamında Irak'la da işbirliği güçlenecek.

CAN DAMARI HABUR YOLU

Hendek ve barikat operasyonlarının tamamlandığı Silopi ve Cizre'de bu vizyon olacak. Bir dönem 11-12 milyar $ ihracat yapılan Habur ise TIR akışıyla birlikte hem Irak hem Güneydoğu'nun can damarlarından biri olacak. Ayrıca, Kürt işadamları ile turistlerin de, Güneydoğu'ya çekilmesi hedefleniyor.

Ticaret ve turizm yeniden canlanacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz koordinasyonunda yürütülen ve diğer bakanlıkların da destek sağladığı çalışma ile birçok adım atılacak. Diyarbakır-Erbil hattında ilk uçuşlar geçen hafta yapılmıştı. Diyarbakır'dan KKTC'deki Ercan Havalimanı'na uçuşlar da 1 Mayıs'da başlayacak. Böylece, bölgenin ticaret ve turizmi daha da canlanacak.

Fazlı Şahan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber