Fikirleri yargıda kendileri firarda

Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY) etkinliğini halen devam ettirdiği yargı, haklarındaki soruşturma ve davalardan ötürü yurtdışına kaçan savcı ve imamların SABAH aleyhine açtığı tazminat davalarında skandal kararlara imza attı.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 25 Nisan 2016 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fikirleri yargıda kendileri firarda

FİRARİ SAVCI LEHİNE...

Hakimler, PDY'nin meşhur savcılarından firari Muammer Akkaş ile yine firari olan Adana İmamı Ömer Ekinci ile Bursa İmamı Cansun Sarıyıldız'ın, Turkuvaz Medya Grubu'na yönelik manevi tazminat taleplerini haklı buldu. Karar gerekçelerinde skandal ifadelere yer verildi. Tekirdağ 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 1 Mart 2016 tarihli, 2016/51 No'lu kararının gerekçesinde, Muammer Akkaş için "Davacı, savcı olup kendisi hakkında belli bir gruba ya da örgüte mensupmuş gibi haber yapılması ve görevi ile ilgili soruşturma faaliyetini yürütürken tarafsız davranmadığı algısı oluşturulması, kişilik haklarının ihlalidir. Gerçekliği kanıtlanmayan bu haberle davacının kişilik haklarının zarar gördüğü kanaatine varılmıştır" denildi. Hukuk ilkelerine bağlı bir savcı gibi lanse edilmeye çalışılan Akkaş, kararı veren Hakim V.Ö.'ın da bağlı bulunduğu HSYK tarafından meslekten ihraç edilmiş ve yurtdışına kaçmış bir isim. Daha da önemlisi, 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütünü kurmak ve üye olmak', 'Siyasi ve askeri casusluk' ve 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 67 yıl üç aya kadar hapis cezası istemiyle 54 hakim ve savcı ile birlikte Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.

10 BİN TL TAZMİNAT

Buna rağmen Muammer Akkaş'ın açtığı davada, Turkuvaz Medya Grubu'nun 10 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verildi. Hakim Ö., Muammer Akkaş'ın Hrant Dink suikastını soruştururken Gülenci polisleri nasıl koruduğunu, 25 Aralık darbe girişimi başarısız olunca adliye önünde bildiri dağıttığını görmezden geldi.

KAÇAK İMAM LEHİNE KARAR

SABAH'ın 20 Ocak 2015 tarihli 'Marmara İmamları' başlıklı haberiyle ilgili Bursa 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada, Hakim M.S.Ö. tarafından, örgütün Bursa İmamı Cansun Sarıyıldız'ın 10 bin 250 TL manevi tazminat talebi kısmen kabul edilerek 5 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi. Halbuki Sarıyıldız, pek çok imam gibi 22 Kasım 2014'te yurtdışına, Belçika'ya kaçmıştı. Kendisi firariyken mahkeme onun lehine karar verdi. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne terör örgütü olarak giren PDY lehine verilen bu kararlar ile gerekçeleri, Paralel'in yargıda halen etkin olduğu gerçeğinin açık bir göstergesi.

12 EYLÜL'DEKİ O SÖZ GİBİ...

Muammer Akkaş ile Paralel Yapı imamları Ekinci ve Sarıyıldız'ın, şüpheli olarak aranırken yargıdaki hakimlerin onlar lehine karar vermesi, 12 Eylül sürecinde MHP'liler için söylenen "Fikirleri iktidarda, kendileri hapiste" söyleminden ilhamla "Paralel Yapı mensuplarının fikirleri yargıda, kendileri firarda" yorumlarına neden oldu. PDY mensubu savcı ve hakimlerin Türkiye genelinde toplam sayısının 5 bin civarında olduğu belirtiliyor.

ADANA İMAMINA AKLAMA

Adana 3. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi H.Y., Paralel Yapı'nın uzun yıllar Adana imamlığını yaptığı bilinen Ömer Ekinci'nin Adana İl İmamı olduğunu duyuran 23 Ocak 2015 tarihli haberlerden ötürü, SABAH ve Takvim'in 20'şer bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. 1 Mart 2016 tarihli, 2016/108 ve 109 numaralı kararların gerekçesinde örgütü aklayacak ifadeler yer aldı: "Haberde somut suç isnadının bulunduğu, bu şekilde masumiyet karinesinin ihlal edildiği, bir kimsenin suçlu olduğu mahkeme kararı ile sabit olmadan masum kabul edileceği..." Kararda bu ifadelerle geçen Ömer Ekinci, Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'terör örgütüne üye olma', 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'terörizmin finansmanının önlenmesi' kanununa muhalefet suçlarından yargılanıyor. Davanın iddianamesinde Ekinci'nin FETÖ/PDY Adana İmamı olduğunun tanık ve şüpheli beyanlarıyla doğrulandığı da belirtiliyor. Mersin 2. Sulh Ceza Hakimliği de CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın, SABAH'ın Adana Temsilcisi Ersin Ramoğlu'nun bir yazısına ilişkin tekzip talebini, daha önce 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilmesine rağmen kabul etti. Gerekçeli kararda, devletin terör örgütü olarak kabul ettiği bir yapılanma ile onun mensupları hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı olmadığının belirtilmesi de skandalın bir başka boyutu. Medya, hakkında mahkeme kararı olmadan da PKK Lideri Abdullah Öcalan hakkında haber yapıyordu. FETÖ lideri Fetullah Gülen hakkında yaklaşık 30 yakalama kararı var.

FERHAT ÜNLÜ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber