Suçluların İadesine İlişkin kanun tasarısı kabul edildi

Suçluların İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesine Ek Üçüncü Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2016 22:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suçluların İadesine İlişkin kanun tasarısı kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, Suçluların İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesine Ek Üçüncü Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

Mecliste, AB ile vize muafiyeti kapsamında çıkarılması gereken düzenlemelerin görüşmeleri sürüyor.

Tasarı üzerinde HDP Grubu adına konuşan Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, suçluların iadesinde kişinin rızasının arandığını belirterek, bunun nasıl alınacağı konusunda şüphelerin olduğunu söyledi.

Tasarının vize muafiyeti kapsamında çıkarılması gereken düzenlemeler arasında olduğunu ifade eden Başaran, "Bu kanunları çıkararak vize muafiyetinin sağlanacağını düşünmek saflık olur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin Türkiye'de uygulama alanı önemli. İnsanlar, hükümlülerin ölünceye kadar cezaevlerinde tutulduğu ülkelere iade edilmez." diye konuştu.

Cezaevindeki ağır hasta, tutuklu ve hükümlüler arasında yüzde 80 felçli hastaların da tutulduğunu savunan Başaran, bunların bırakılması gerektiğini ileri sürdü.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Başaran'ın tutuklu ve hükümlüler için "tutsak" ifadesini kullanması üzerine yerinden söz alarak, "Türkiye cezaevlerinde tutsak yoktur, tutuklu ve hükümlü vardır." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, tasarı üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin temel kavramlarıyla oynanmaması gerektiğini belirterek, "Türkiye tercihini yapmıştır. Bu tercih, burada AKP, CHP, HDP, MHP sıralarında oturan arkadaşlarımızı burada buluşturan halk egemenliğini ortaya çıkarmıştır. Bunun kıymetini bilelim. Türkiye Cumhuriyeti kuruluş felsefesinin ayarlarıyla oynanmaması gerektiği konusunda hepimiz birleşmemiz gerekiyor. Bu kurucu felsefeden ayrıldığında Türkiye'yi bekleyen iç çatışma tehlikesidir. Biz CHP olarak bu felsefeyle oynatmayız. Bu meydan okuma ve tehdit değildir, olması gerekendir." diye konuştu.

Devleti yöneten kadroların, kurumların Anayasa ve yasaları ihlal ettiğini öne süren Gök, şunları söyledi:

"Yurttaşlar Hükümete, Meclis Başkanına, Cumhurbaşkanına güvenecek. Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakanın büyük sorumluluğu vardır. Demokrasi ve insan hakları mücadelesinde çıtayı yükseltmede hepsine ayrı sorumluluklar düşüyor. Türkiye'nin kuruluş felsefesine herkesten önce Cumhurbaşkanı, Başbakan, TBMM Başkanı, bakanlar, ülkeyi kim yönetiyorsa onlar sahip çıkmalı. Onlardan cesaret almalıyız ama bu cesareti alamadığımız günlerden geçiyoruz. TBMM Başkanının dünkü ve bugünkü açıklamaları kamuoyunu tatmin etmekten çok uzaktır. Bakla ağzında durmaya devam ediyor. Bu tablonun farkındayız, tehlikenin farkındayız. Siz de farkında olun. Ortak değerler diyorsanız gelin bu konuşmamı aynen tekrarlayın."

Konuşmaların ardından tasarı kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda, Suçluların İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesine Ek Dördüncü Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Genel Kurulunda AB ile vize muafiyeti kapsamında çıkarılması gereken düzenlemelerin görüşmeleri sürüyor.

Tasarı üzerinde HDP Grubu adına konuşan Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinin yıllardır istenilen seviyeye gelmediğini söyledi.

Türkiye'nin tarihinin en sıkıntılı dönemlerinden birini yaşadığını savunan Tan, "Yüz yıllık bir Ortadoğu parantezi kapanıyor. Yeni bir Ortadoğu şekillenmesi başlamış bulunuyor. Bu süreçte Türkiye'nin hem dış politikada hem de iç politikada ciddi sorunları var. Türkiye, Ortadoğu politikasında hem ABD, Avrupa ile kavgalı hem de Rusya ile kavgalı duruma geldi. Dünya siyasetinde aynı anda hem ABD hem de Rusya ile kavga eden ender ülke vardır, bu durum sürdürülebilir değil. Aynı anda ABD, AB ve Rusya ile sorunlu olarak mevcut yapıyı sürdürmek mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

Altan Tan, iktidarın dış politikası sonucunda turizm ve tarımda ekonomik olarak büyük zararlar oluştuğunu, 36 milyar dolarlık turizm gelirinin kayba uğradığını, ihracat yapan başta Gaziantep, Kayseri ve Denizli gibi illerin ticaretlerinde büyük kayıplar yaşandığını ifade etti.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da HDP olarak din ve vicdan özgürlüğünden yana olduklarını vurgulayarak, Türkiye'de herkesin ibadetlerini özgürce yapmasını savunduklarını söyledi.

Devletin din alanından çekilmesi gerektiğini belirten Beştaş, "Bu alanı inanç sahiplerine bırakmalıdır. İnanç sahipleri nasıl ibadet edeceklerini, dinlerinin gereklerini nasıl yerine getireceklerini en iyi bilirler. Devlet tüm din ve inançlara eşit mesafede olmalıdır." diye konuştu.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Eşref Fakıbaba da seçim bölgesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve çiftçilerin katıldığı bir toplantı yaptıklarını, çiftçilerin başta elektrik olmak üzere sorunlarını dile getirdiklerini anlattı. Fakıbaba, toplantıya katılan bütün çiftçilerin memnun kaldığını ifade etti.

AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin'de çiftçilerin hükümetin gösterdiği çabalardan dolayı çok memnun olduğunu belirterek, HDP'li belediyelerin uygulamalarından ise vatandaşların muzdarip olduğunu kaydetti. Çankırı, "Mardin'in yolları rezalet durumda. Bütün yollar çukur. Mardin'deki 8 ilçe ve merkezde herkes bel fıtığı oldu." dedi.

Konuşmaların ardından tasarı kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber