Hekimlerin maaşı bakanlıktan farklı, hastanelerden farklı görünüyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 26 Kasım 2006 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın 'Bir pratisyen hekim ayda ortalama 2 bin YTL, uzman hekim ortalama 5 bin YTL maaş alıyor. Bu ücretleri alan başka kaç meslek dalı biliyorsunuz' sözü doktorlar ve sağlık emekçileri tarafından yalanlandı. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve İstanbul Tabip Odası (İTO) söz konusu edilen maaşların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

'Doktorlara sus payı'

SES Genel Başkanı Köksal Aydın, bakanlığın sağlık hizmetlerini piyasaya açmak doktorlara sus payı dağıtma amacıyla 'performansa bağlı döner sermaye sistemini' ortaya attığını belirterek şöyle konuştu: "Döner sermayeye bağlı ve sözleşmeli sistemde bir ücret artışı olduğu doğru. Ancak bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Çünkü uygulanan bu sistemde hastane gelirleri giderek azalıyor. Bu azalma hekim ücretlerini aşağı çekiyor. Başlangıçta yüksek görünen ücretler şimdi düşüyor. Aslında ücretler şöyle: 657'ye tabi uzman hekimler 1.250 YTL, pratisyen hekimler de 950 YTL kazanıyor."

İTO Genel Sekreteri Hüseyin Demirdüzen de Akdağ'ın verdiği rakamların gerçeği yansıtmadığını belirterek şunları söyledi: "Hekimlerin ancak yüzde 5-8'i Akdağ'ın belirttiği ücreti alıyor. Diğer yüzde 10'u 2 bin 500 YTL alabiliyor. Yüzde 80'iyse 1000 YTL ya da daha az alıyor. Hatta hekimler ortalama 890 YTL maaş alıyor. Belirttiğim küçük oran tüm hekimler için söylenemez. Kaldı ki o miktarı alanlar döner sermaye gelirleri düzenli ödenmediğinden mağdur oluyor."

Akdağ, 23 Kasım'da Posta gazetesine verdiği söyleşide şöyle demişti: "Bir pratisyen hekim ayda ortalama 2 bin YTL'nin üzerinde para kazanıyor. Bir uzman ortalama 5 bin YTL maaş alıyor. Doğu ve Güneydoğu'da sözleşmeli pratisyenlere aylık 4 bin, uzmanlara 8 bin YTL ödeniyor. Bu ücretleri alan başka kaç meslek dalı biliyorsunuz?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber