TOKİ'den müteahhide karne

Haber Giriş : 26 Kasım 2006 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başlattığı konut hamlesi sırasında inşaat sektöründe gerek hammadde gerekse ara teknik eleman sorunu yaşayan Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, Koç Topluluğuna, mesleki eğitimi özendirme programı başlattığı için teşekkür mektubu gönderdi.

Bayraktar, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'a gönderdiği mektupta, inşaat sektöründeki ara eleman yetersizliğine dikkat çekerek, bu durumun inşaat kalitesini de olumsuz etkilediğini vurguladı.

Koç Topluluğunun, 80. kuruluş yılında, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle tüm yurt çapında ?Mesleki-Teknik Eğitimi Özendirme Programı? adıyla büyük bir proje başlatmasından memnuniyet duyduğunu belirten Bayraktar, mektubunda, şöyle devam etti:

?Meslek liselerinin; ülkemizin dünyadaki teknolojik gelişim ve rekabetteki yerini alması açısından taşıdığı önemi ortaya koyan bu büyük projeye imza atan Koç Topluluğu'na şahsınızda teşekkürü borç bilirim. TOKİ olarak, planlı kentleşme ve konut üretimi programı çerçevesinde bizim de üzerinde ısrarla durduğumuz ve eksikliğine dikkat çektiğimiz konu; meslek liselerinin yetersizliğinin bir yansıması olarak ortaya çıkan inşaat sektöründeki teknik ara eleman yetersizliğidir. Ekonomide çok önemli bir yere sahip olan inşaat sektöründeki bu eksikliğin, ülkemizdeki inşaat kalitesini olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmazdır. Sizin de belirttiğiniz gibi, mesleki-teknik eğitim konusu Türkiye'nin AB standartlarını yakalaması açısından kritik önem taşımaktadır.

Bu vesileyle; Koç Topluluğu'nun (Meslek Lisesi, Memleket Meselesi) tespitinin bir slogan olarak ülke çapında yayılmasını diler, bu konuda gösterdiğiniz hassasiyet nedeniyle tekrar teşekkür ederim.?

MÜTEAHHİTLERE KARNE

TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye'de inşaat sektöründe, ara eleman yanında müteahhitler açısından da sorun yaşandığını belirterek, müteahhitlik mesleğine ilişkin hiç bir formasyon bulunmadığına, ?herkesin müteahhitlik yapabildiğine? işaret etti.

İdarenin, ?konut hamlesi? uygulamaları ile müteahhitler, müşavirler, teknik elemanlar ve inşaat malzemesi üreticileri için bir ?okul? haline geldiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

?Halen 250'den fazla müteahhit ile iş yapıyoruz. Ülke genelinde 544 şantiyede, 10 binlerce konutun inşaatı devam ediyor. Kurduğumuz sistem sayesinde, 544 şantiyeden sadece 10'unda kronik sorun yaşanıyor. Vatandaşların mağdur olmaması için yüklenimlerini yerine getiremeyen 5 firmanın sözleşmesi fesh edildi. bunların işleri başka yükleniciler tarafından tamamlanacak. ?

TOKİ'nin, müteahhit firmaları sürekli denetim altında tutarak faaliyet raporları oluşturduğunu, firmalara bir çeşit ?karne? düzenleyerek ?kategorize ettiklerini? anlatan Bayraktar, ?Böylece, işi kaliteli yapanlarla yapmayanlar

objektif bir performans değerlendirmesine tabi tutuluyor ve kaliteli iş yapmaya özendiriliyor? dedi.

Bayraktarın verdiği bilgiye göre, TOKİ ile iş yapan müteahhit firmalar, ?imalatın kalitesi, işin zamanlaması, resmi kurumlar nezdinde işin takibi, piyasaya borç ödemeleri, icra-haciz durumu, taşeron-işçi alacakları konusunda tutumu, inşaat sonrası meydana gelebilecek şikayetlerin giderilmesi konusundaki tutumu? kriterlerine göre değerlendiriliyor.

Yapılan değerlendirme sonucu, TOKİ ile iş yapan 253 müteahhitten 30'una ?çok iyi?, 160'ına ?iyi? karne verilirken, 15 firma ?çok kötü? listesinde yer aldı.

TOKİ'nin yeni ihalelerinde, bu değerlendirme de esas alınıyor.

?CANLARINA OKUYORUZ?

Müteahhitlik firmalarının sadece iyi iş yapmalarına değil, piyasa itibarlarına da baktıklarını vurgulayan TOKİ Başkan Vekili Bayraktar, ?Firma piyasadan aldığı malı, kredisini ödemiyorsa, bizde başka ihalesi varsa, o ihaledeki hak edişini geciktiriyoruz. (Önce piyasaya borcunu öde öyle gel? diyoruz. Aksi takdirde, (TOKİ müteahhidi piyasayı dolandırdı) diye bizim itibarımızı zedeliyorlar. Buna hakları yok. Biz bir markayız? dedi.

Konutların geçici tesliminden ve vatandaşa verilmesinden sonra ortaya çıkan şikayetlerin giderilmesi konusunda da müteahhit firmaların 5 yıl sorumlu olduklarını hatırlatan Bayraktar, ?Bizden hiç bir şekilde kaçamıyorlar. Kanun ne yapılmasını gerektiriyorsa onu yapıyoruz. Canlarına okuyoruz? diye konuştu.

Bayraktar, TOKİ'nin vatandaşa duyduğu güven sayesinde 2006 yılı için belirlenen 200 bin konut rakamını aştıklarını, yıl sonu itibariyle 220 bin konuta ulaşacaklarını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber