Belediyelere şirket yetkisi

Kamuya hizmet üreten özel şirketlerde çalışan 720 bin kişinin kamuya alınması için yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Belediyelere istihdam amaçlı şirket yetkisi veren düzenlemenin meclise sevki için yeni hükümetin kurulması bekleniyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 16 Mayıs 2016 08:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediyelere şirket yetkisi

Yaklaşık 310 bini belediye bünyesinde 410 bini de kamuda olmak üzere toplam 720 bin taşeron işçisinin kamuya alınması konusundaki çalışmalarda sona gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da düzenlemenin son şekli hakkında bilgi verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belediyelerin kuracakları şirket konusunda rahat hareket etmelerinin sağlanması talimatı verdiği öğrenildi.

İHALE VE KDV İMTİYAZI

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada yerel yönetimler çalışmasının bir yandan 6360 sayılı yasanın eksik taraflarını gidereceğini, bir yandan da belediyelerin bunalmış olduğu bazı konulara da çözüm getirdiğini anlattı. Belediyelerin kuracağı şirketlerin imtiyazlı olacağını dile getiren Özhaseki, "İmtiyazlı iki noktadan biri KDV ödemeyecekleri, ikincisi de ihalesiz olarak dışardaki firmalarla yarışmadan iş alabilecekleridir. Taşeron firma haleyi KDV'siz aldığı için bir de belediyeye KDV yükü çıkıyordu. Belediyenin ödediği yüzde 18 KDV'yi yüzde 1'e düşürdüğümüzde karı yüzde 17 olacak. Ayrıca, taşeron firmaya da en az yüzde 3-5 kar veriyordu. Böylece yüzde 20'den fazla kar belediyede kalacak. Bu kazanç daha sonra toplu sözleşmeyle işçiye yansıtılır" bilgisini verdi.

'A.Ş.' DAHA MALİYETLİ

Anonim Şirket kurulumunun 4-5 bin lira gibi bir maliyetinin olduğunu kaydeden Özhaseki, "Ancak nüfusu 2 bin olan bir belde belediyesinde çalışan 3-5 kişiden dolayı belediyeyi A.Ş kurmada zorunlu tutmayalım, serbest bırakalım istedik. Düzenleme ile belediyenin isterse limited şirket de kurabilmesinin önünü açtık" dedi. Özhaseki, şöyle devam etti: "Bu kapsamda belediyenin ihalesini alan şirketin makine parkını da belediye isterse pazarlık usulü ile kendisi satın alabilecek. Bunu da düzenlemeye koyduk."

  1. TASARISI HAZIRLANDI
  2. Şirketleşme konusundaki söz konusu çalışmalarını tamamladıklarını belirten Mehmet Özhaseki, "Tasarımız hazır. Yeni başbakanın göreve başlamasını bekliyoruz. Belediyelerin elini rahatlatan, finans sorununu çözen, personel noktasında sıkıntılarını gideren epeyce bir madde yazdık" dedi.

Cahit Saraçoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber