SSK'lıların üniversite hastanelerinden yararlanmasına yönelik protokol imzalandı

Haber Giriş : 07 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile 40 tıp fakültesi arasında imzalanan Sağlık Hizmeti Protokolü ile devlet hastanelerinin ardından SSK`lılara üniversite hastanelerinin kapıları da tamamen açıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Rüştü Karahan`ın bulunduğu Sağlık Hizmeti Protokolü, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi konferans salonunda imzâlandı.

40 tıp fakültesi dekanının hazır bulunduğu törende konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras imzalanan protokol ile SSK`lı hastaların üniversite hastanelerinden daha kolay hizmet alacağını söyledi. Aras, SSK`dan fatura bedellerini tahsiste sıkıntı yaşadıklarını bildirirken 1997`den beri SSK`dan alacakları bulunduğunu hatta bazı alacakların da kendilerince silindiğini söyledi. Aras, Bakan Başesgioğlu`na ''SSK'dan alacaklarımız için muhatap bulamıyoruz'' şikâyetinde bulundu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekana Tümer Çorapçıoğlu, ``Hasta maduriyetini ortadan kaldırmaya çalışıyoruz`` dedi.

SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Rüştü Karahan, daha önce de SSK`lı hastaların üniversite hastanelerinden yararlandığını, ancak SSK hastanelerinden müdahalesi mümkün olmayan hastalıklar için üniversite hastanelerine sevk yapıldığını hatırlatarak, ``Artık sevk işlemleri daha kolay yapılacak`` dedi. Karahan, yatan SSK`lı hastanın ilacının üniversite hastanesince karşılanacağı ve yüzde 10 indirimle SSK`ya fatura edileceğini bildirirken 10 gün içinde faturanını SSK`ya teslim edileceğini 60 gün içinde de ödemenin yapılacağını bildirdi. Karahan, 40 tıp fakültesi ile bu konuda anlaşmaya vardıklarını kaydetti. Karahan, SSK`lıların SSK hastanelerinde daha iyi hizmet alabilmeleri için 4 bin 500 personel alacaklarını, 35 hastanede modern görüntüleme merkezi kuracaklarını, labaratuvarları güçlendireceklerini, provizyon ile de kaçakları önleyeceklerini kaydetti. Karahan, özel hastanelerden paket programla alınan hizmetlerin fatura bedellerinin de aksamadan ödeneceği sözünü verdi.

Çalışma Bakanı Başesgioğlu, protokolu, ``SSK tarihinde önemli bir adım ve açılımdır`` diye değerlendirirken, kimsenin SSK`lıları sadece SSK hastanesine mahküm ve mecbur etmeye hakkı olmadığını ifade etti. Hükümet olarak sağlık kurumlarından vatandaşın eşit yararlanmasını öngördüklerini söyleyen Başesgioğlu, ``Ülkemiz kaynağı o kadar bol değil. Bütün tesislerimizi en verimli şekilde kullanmalıyız. Ayrımı kabul etmiyoruz, hasta memnuniyeti en önemli amacımızdır`` dedi. Başesgioğlu, SSK`nın geri ödeme konusunda sıkıntı yaratmamasını temenni ederken, ``SSK sosyal devlet olmanın gereklekini ağır şekilde yüklenmiş bir kurumdur`` dedi. Başesgioğlu, SSK`lıların serbest eczaneden ilaç temin etmesi konusunda ilaç sektörüyle görüşmelerinin devam ettiğini bildirirken, bu ayın ortasında tekrar bir görüşme yapılacağını ilaç firmalarının ilaç fiyatı konusunda SSK`ya makul bir fiyat vermesini istediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından SSK`lıların üniversite hastanelerine daha kolay sevkini öngören Sağlık Hizmeti Protokolü imzalandı. Başesgioğlu, protokolün ardından Kıbrıs konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, ``Kıbrıs, konusundaki görüşlerimi Bakanlar Kurulu`nda dile getirdim, bu konuda konuşmayacağım`` diyerek konu hakkındaki görüşlerinin değişmediği mesajını verdi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber