Mevduat faizi inmediği için kredi faizleri de düşmüyor

Garanti Bankası'nın Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, "Bankalar mevduat müşterisini kaçırmak istemiyor. Mevduat faizi düşmediği için kredi faizlerinde çok düşüş olmuyor" dedi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Haziran 2016 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mevduat faizi inmediği için kredi faizleri de düşmüyor

Garanti Bankası'nın, 33. Kadın Girişimci Buluşması Kırklareli'de gerçekleştirildi. 10. yılını geride bırakan kadın girişimciliği çalışmaları hakkındaki etkinlikte konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Nafiz Karadere, 10 yılda hakim ortağı kadın olan girişimcilere 3.2 milyar TL kredi desteği sağlandığını söyledi. 185 bin kadın girişimciyi destekleyen Garanti Bankası, kadına olan pozitif ayrımcılığını ise taksitli ticari kredilerde gösteriyor. Karadere, "Taksitli ticari kredide en düşük faizli kaynağı, mevzuatın izin verdiği ölçüde kadın girişimcilerimize sağlıyoruz" dedi. Burada faizlerle ilgili soruları da yanıtlayan Garanti Bankası Genel Müdürü Nafiz Karadere, Merkez Bankası'nın koridorun üst bandında yaptığı 100 baz puanlık faiz indiriminin, mevduat faizlerine şu ana kadar 40 baz puanlık yansıması olduğunu kaydetti. Bu düşüşün TL kredi faizlerine yansımasının ise birebir görüldüğünün altını çizen Karadere, "Son dönemde 'Merkez Bankası faizi indirdi, bankalar neden faizleri düşürmüyor' sorusu bize çok sık geliyor. Türkiye'de 100 birim TL kaynak varsa 140 birim kredi veriyoruz. Bu ne demek? Kaynak yetmiyor. Yurtdışından aldığımız döviz cinsi kredileri de swaplayarak TL'ye çeviriyoruz. Tabi bunun ek maliyetleri oluyor. Dolasıyla mevduat önemli. Hiçbir banka mevduat müşterisini başka bir bankaya kaçırmak istemiyor. Oluşan rekabet mevduat müşterisine yarıyor. Mevduat faizi düşmediği için de kredi faizlerinde çok fazla düşüş olmuyor" dedi.

Kadın girişimci ekonomi için önemli

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar Türkiye'de 1.2 milyon girişimci bulunduğunu ve kadın girişimcilerin oranının bu rakamın sadece yüzde 10 civarında bulunduğunu belirterek, "2014'te kayıtlı istihdam sağlayan kadın girişimci sayısı 112. Bu sayı geçen yıl 97 bine düştü. Yani artacağına azaldı. Kadın girişimci sayısındaki azalma da ekonomik gidişat açısından önemli" dedi.

3 milyar liralık destek

33. Kadın Giişimci Buluşması'nda verilen bilgilere göre; 2006 yılında kadın girişimciliğini farklı bir segmentte değerlendiren Garanti Bankası, 'Kadın Girişimci Destek Paketi'ni geliştirdi. Bugüne kadar kadın girişimcilere verilen destek 3 milyar TL'yi buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber