Güler: Elektrikte tarife değişikliği üzerinde çalışıyoruz

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2006 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik zammı yerine tarife değişikliği ile ilgili değişik senaryolar üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Güler, Petrol Mühendisleri Odası tarafından Bilkent Otel'de düzenlenen 'Karbondioksitin Yakalanması ve Depolanması' konulu sempozyum çıkışında soruları cevapladı.

Güler, 1 Nisan 2003 tarihinde kaldırılan konutlarda aylık 150 kilovat saatlik tüketimi aşan her bir kilovat saat için yüzde 50 zamlı tarife uygulamasının yeniden uygulamasının da bu alternatiflerden biri olduğunu söyledi.

Güler, zam olabilmesi için birşeyin aldığınız fiyatın daha üzerine çıkması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Biz zaten şu an zam diye birşey konuşmuyoruz. Şu anda değişik alternatifler üzerine çalışmalar yapıyoruz. Değişik senaryolardan biri de bu. Ama şunu yapacağız, bunu yapacağız diye şu anda bu bunun işareti değil. Bizim bir Ar-Ge ekibimiz var. Bu Ar-Ge ekibi değişik senaryolar üzerinde devamlı çalışmaları canlı tutuyor. Bunlar bizim alternatiflerimiz, bu alternatifler üzerinde çalışıyoruz. Ama bu herhangi bir uygulamayı yapacağımız anlamında bir işaret değil."

Elektrik zammı ihtimalinin daha büyük olup olmadığı konusunda ise Güler, "Neden zammın üzerinde bu kadar duruyorsunuz. Ekonominin gereği indirimse indirim yaparız, artışsa artış yaparız. Ama şu anda böyle birşeye gerek yok" ifadelerini kullandı.

Güler, net bir cevap verebilmek izin de ortamın net olması gerektiğini ifade ederek, "Şu an alternatifler üzerinde biz devamlı çalışma yapıyoruz" dedi.

İran ziyareti ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Güler, İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamaney ile uzun bir görüşme yaptıklarını, görüşmede hem geleceğe dönük projeleri hem de süren ilişkileri görüştüklerini söyledi.

Geçen kış yaşanan aksaklıklar ve İran doğalgazının kesilmesi ve boru hattının güvenliği ile ilgili konuların sorulması üzerine Güler, şöyle konuştu: "Sayın Bakan, Türkiye ziyaretinde bir problem olmayacağı noktasında bize söz verdi. Hatta bu toplantıda kendisi bunu tekrar hatırlattı. Burada iki konu var. Bir tanesi miktar diğeri de kimyasal kompozisyonda bazen normalin dışına çıkan özellikler var. Onları düzeltiyorlar. Zaten kompresör istasyonlarını devreye alıyorlar. Bunun problem olmayacağını ifade ettiler. Normal şartlarda bir problem beklemiyoruz"

Güler, "Doğalgaz fiyatı ile ilgili görüşüp görüşmedikleri" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Görüşme sürüyor. Belli bir noktaya doğru yürüyoruz. Burada fiyattan ziyade yeni gelişmeler var. Onların üzerinde görüşüyoruz. Onlar da Nabucco Projesi'ne ilgi duyuyor. Biz de hem arz güvenliği açısından hem işin ticareti açısından olaya bakıyoruz. Dolayısıyla ekiplerimiz karşılıklı olarak görüştü. Bir ya da iki hafta içinde bazı gelişmeler olabilir" dedi.

Güler, "Fiyat indirimi konusunda pazarlık olup olmadığı" sorusuna ise şöyle cevap verdi: "İran'la tahkim sürecinin devam ettiğini hatırlatarak "Tahkim sürecinde biz onlarla hem fiyatı hem kimyasal kompozisyonları, miktar konusunu, işletme şartlarını görüşüyoruz. Neticede kontratlarımız var bizim. Rusya'yla da İran'la da kontratlarımız var. Kontrata bağlı meselelerde, mesela Rusya ile olanda çok olumlu avantaj elde ettik. Bunu biliyorsunuz. İran'la da görüşmelerimiz devam ediyor. Zannediyorum 2 haftaya kadar bazı gelişmeler netleşirse sizleri zaten bundan haberdar ederiz. Onlardan gelecek işarete göre ne yapacağımızı kararlaştıracağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber