Hakim ve savcılardan atama itirazı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 3 bin 746 hakim ve savcının yerini değiştirdiği yaz kararnamesine hakim ve savcılar dünden itibaren UYAP üzerinden itiraz etmeye başladı. Yargı yolunun kapalı olduğu kararnameye, başta hakim ve savcıların paylaşım sitesi adalet.org olmak üzere sosyal medyadan da tepki yağdı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 08 Haziran 2016 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hakim ve savcılardan atama itirazı

HSYK'nın kararnamesi uyarınca hakim - savcılara 15 Haziran'dan itibaren tebligat yapılmaya başlanacak. Ancak karara karşı yeniden inceleme isteyecek hakim ve savcıların tebligatı beklemesine gerek yok. Yeniden inceleme talepleri 16 Haziran mesai bitimine kadar UYAP'tan yapılacak. Talepler, HSYK 1. Dairesi'nce incelenecek. Talebi reddedilenler HSYK Genel Kurulu'na itiraz edebilecek. Yargı yolunun kapalı olduğu atama kararlarına itirazlar dün itibariyle başlarken, hakim ve savcılar sosyal medya platformlarından kararnameye sert tepki gösterdi.

FACEBOOK'TAN 'UYANIN' MESAJI

2014 HSYK adaylarından, Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Ayşe Sarısu Pehlivan, Facebook hesabından yayımladığı mesajda özetle şöyle dedi: "2013'te atandığım İzmir Adliyesi'nden isteğim olmaksızın Karşıyaka Adliyesi'ne atamam yapıldı. Bugün kendisine dokunulmayan, bu yüzden bundan sonra da dokunulmayacağını zannedenler uyanın. Uyuyor numarası yapmıyorsanız tabii. Zaten elbirliği ile yok edilmiş bir yargıyla karşı karşıyayız. Eğer bir miktar kırıntı kalmışsa o da bizim gibi emekçilerin yüzü suyu hürmetinedir. Haksızlığa uğrayan meslektaşlarım, yanı başınızdayım."

'SÜRGÜN BAŞIM GÖZÜM ÜSTÜNE'

Danıştay Hakimliği'nden İstanbul'a atanan ve HSYK adaylarından olan Önder Tekin'in hakim ve savcıların paylaşımda bulunduğu adalet.org sitesinde Nazım Hikmet'in satırlarına da yer verdiği tepkisi özetle şöyle: "2014 HSYK idari yargı seçimlerinin bedeli sürgüne gitmek ise başım gözüm üstüne. Ama meyve veren ağaç, sürgünde de filiz verir. Kurumuş ağaç ise sobada bir kerede yanıp kül olmaya mahkumdur. Annem beni, majestelerinin yargısının yargıcı olmam için doğurmadı. Bu nedenle, duruşumuz değişmeden yargıçlık görevini yapmaya devam edeceğim." Tekin, eşiyle birlikte karar itiraz edeceklerini de belirterek, "Haksızlığı kabul edemiyorum. Bu ülkede biat etmeyecek, kimsenin askeri olmayacak, bağımsız görev yapan halkın hakimleri olduğunu biliyorum" dedi.

GEÇMİŞTEKİLERİ ELEŞTİRENLER...

HSYK adaylarından olan ve eşiyle birlikte İzmir Karşıyaka'dan Trabzon' a atanan Murat Aydın Hürriyet'e yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi: "Ben de eşim de itiraz edeceğiz. Atamamızın haksız olduğunu düşünüyorum nedenini de bilmiyorum. HSYK son iki yılda adayları alakalı alakasız tayin etti. 45 kişilik listede 5-6 kişi kaldı. Burada benim ya da bir başkasının tayin olup olmadığı değil sistemin böyle kararlar üretebiliyor olması ve buna karşı etkin denetim mekanizmalarının olmaması önemli. Geçmiş kurulların tasarruflarını eleştirenler bugün benzer tasarruflarda bulunuyorlar."

YARSAV TEPKİSİ: RAKİPLERİ ETKİSİZ KILMAK İÇİN

HSYK adayı olan beş hakimin kararnameye konulmasına tepki gösteren YARSAV Başkanı Murat Arslan da sosyal medya hesabından, "Kararname, HSYK üye seçimlerinde rakip olarak ortaya çıkanların, kararname ile etkisiz kılınma geleneğinin sürdüğünü göstermektedir. HSYK; bu kararname ile bir kez daha, adına karar verdiği toplumun değil, majestelerinin yargısının temsilcisi olduğunu tescillemiştir. Bu kararname, sahiplerini de mahcup edecek ve altında ezecek bir zihniyet ve öz taşımaktadır" dedi.

Oya ARMUTÇU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber