Diplomatik gaf istifa getirdi

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelttiği eleştiri ve "Bir atasözümüz var. 'Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirmek' burada tersi oldu" sözlerine açıklık getirmek yerine istifayı seçti.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Haziran 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diplomatik gaf istifa getirdi

AYDIN HASAN Ankara

AB Komisyonu'nun Vize Serbestisi Yol Haritası uyarınca hazırlanan üçüncü vize ilerleme raporu 4 Mayıs'ta açıklandı. Ardından Büyükelçi haber, vize muafiyeti konusundaki şartları sıraladı, "Terör tanımının AB standartları ile uyumlu olarak gözden geçirilerek revize edilmesi gerekiyor. Bu konuda konuşmak zorundayız" dedi.

Haber, 9 Mayıs'taki Avrupa Günü resepsiyonunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vize muafiyetiyle bağlantılı olarak, "terör tanımı" konusunda AB'ye gösterdiği tepkinin ardından sıkıntının aşılacağı yönünde mesajlar verdi. Haber, "AB, tek bir plan çerçevesinde gerçekleşmemiştir. Eğer önümüzdeki yıl içerisinde yapacaklarımızı saymaya kalkarsam bu salonda herhalde bir tek ben kalırım. Vize serbestinin çok yakında bir zamanda gerçekleşeceğini düşünüyorum. Buna çok yaklaştık" dedi.

'Türk gibi bitirildi'

Haber, 13 Mayıs'ta gazetelerin Ankara temsilcileriyle yaptığı toplantıda, "Bizde bir atasözü vardır; Türk gibi başlanır Alman gibi bitirilir. Ama burada tersi oldu. Alman gibi başlandı, Türk gibi bitirildi" dedi. Haber, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AB konusundaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise, "Biz bireylerle değil, devletlerle anlaşma yaparız" diye konuştu.

Dönemin AB Bakanı Volkan Bozkır, Haber'in bu sözleri üzerine Twitter hesabından "Alman olmakla övünen AB Büyükelçisi Haber'in şimdi ya bu hususa bir açıklama getirmesini ya da 'gerekeni' yapmasını bekliyorum" demişti. Bu sözlerinden dolayı AB yönetiminin de tepkili yaklaştığı Haber, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, sözleriyle ilgili izahat istendi. Türkiye'nin sert diplomatik tutumu üzerine Haber, sözlerine açıklık getirmek yerine istifa etmeyi tercih etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber