FETÖ'ye darbe yasası

Yüksek yargıda devrim niteliğinde düzenlemeler içeren kanun tasarısıyla, FETÖ ve PKK başta olmak üzere terör örgütlerine yönelik soruşturmalar il Cumhuriyet başsavcılıklarınca yapılacak. Davalar da suç işlendiği yerin bağlı olduğu ilin ağır ceza mahkemesinde görülecek. Yasayla birlikte İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerdeki FETÖ ve PKK soruşturmaları tek merkezde toplanabilecek.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Haziran 2016 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
FETÖ'ye darbe yasası

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Yargıtay ve Danıştay'ın yapısında köklü değişiklikler içeren kanun tasarısında, terör suçlarının soruşturulması ve yargılanmasıyla ilgili düzenleme de yer alıyor. TBMM Başkanlığı'na sunulan Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaşmasıyla Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan açılacak soruşturmalar, suçun işlendiği yerin bağlı olduğu ilin Cumhuriyet başsavcılığınca yürütülecek.

ZORUNLU DELİLLERİ TOPLAYACAK

İl Cumhuriyet savcısı, suçun işlendiği yerin Cumhuriyet savcısından soruşturmanın kısmen veya tamamen yapılmasını isteyebilecek. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde suçun işlendiği yerin Cumhuriyet savcısı zorunlu olan delilleri toplayacak ve gerekmesi halinde alınacak kararlar bakımından bulunduğu yerin Sulh Ceza Hakimliğinden talepte bulunacak.

DAVALAR DA İLLERDE AÇILACAK

Bu suçlara ilişkin açılan davalar ise suçun işlendiği yerin bağlı olduğu ilin adıyla anılan ağır cezada görülecek. Bu düzenlemeyle, eylemlerini İstanbul'un birden fazla ağır ceza mahkemesinin yetki alanında gerçekleştiren terör örgütü üyelerinin yargılamaları İstanbul Adliyesi'nde yürütülecek. Ayrıca ağır ceza mahkemesi olan bir ilçede işlenen aynı kapsamdaki suçlar nedeniyle açılacak davalar da o ilçenin bağlı bulunduğu il merkezindeki ağır ceza mahkemesinde görülecek.

CİZRE VE NUSAYBİN'İ ETKİLİYOR

Bu düzenleyle birlikte FETÖ ve PKK başta olmak üzere terör örgütlerine ilişkin soruşturma ve kovuşturmaların tek merkezde ve daha tecrübeli kolluk kuvveti ile yargı mensuplarınca yürütülmesi sağlanacak. Düzenlemeden terör olaylarının yaşandığı Nusaybin ve Cizre gibi ilçelerdeki soruşturmalar da etkilenecek. Soruşturmalar Mardin ve Şırnak Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yürütülecek.

Osman Özgan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber