Emeklilerden kesintide değişiklik sinyali

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2006 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, destekleme priminin, vergi mükellefi ile şirket ortağı olan kişilerden alınacağını ifade ederek, "51 bin kişi, şirket ortağı kapsamında, bu yüzde 33 prim ödeyecek grup içinde" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, gündemdışı konuşmaların ardından, AKP Kütahya Milletvekili Abdullah Erdem Cantimur'un, sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanması için 5 yıl sigortalılık süresi ve en az 900 gün prim ödenmesini öngören kanun teklifinin görüşmelerine geçildi.

Hükümet adına söz alan Bakan Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesinin, ölüm aylıklarına ilişkin düzenlemeyi iptal etmesinin ardından bu teklifi getirmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Emeklilerin masum istekleri üzerinden siyaset yapılmamasını isteyen Başesgioğlu, TÜFE farklarının ödenmesiyle ilgili olarak birçok emeklinin dava açtığını anımsattı. Emeklilerden bu davaları açmamalarını isteyen Başesgioğlu, yerel mahkemelerin verdikleri kararların, Yargıtay'da kurum lehine sonuçlandığını kaydetti. Başesgioğlu, Yargıtay'dan böyle kararlar çıktığı için de emeklilere ödeme yapılmadığını bildirdi.

TÜFE farkıyla ilgili konunun Yargıtay kararıyla istikrar kazandığını dile getiren Murat Başesgioğlu, Konut Edindirme Yardımı'nın (KEY) ödenmesi konusundaki çalışmaların da devam ettiğini kaydetti.

Bakan Başesgioğlu, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ekonomik durumunun belli olduğunu, ancak 1 milyar-1 milyar 300 milyon lira emekli maaşı alan sigortalıların da olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Bakan Başesgioğlu, emekli maaşlarının, kişinin çalıştığı zaman aldığı maaşın düşük ya da yüksek olmasına bağlı olduğunu ifade etti. Çalışan 3 milyon 200 bin insanın ücretinin asgari ücret düzeyinden bildirildiğini dile getiren Başesgioğlu, "Bunun doğru olmadığını hepimiz biliyoruz" dedi.

Sürekli "kayıtdışı ile mücadele edilsin" denildiğini belirten Başesgioğlu, çalışanların ücretlerinin doğru gösterilmesinin de kayıtdışı ile mücadele olduğunu bildirdi.

Çalışan emeklilerden yüzde 33 destekleme primi alınması konusuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Başesgioğlu, çalışan SSK emeklisinden yüzde 30 prim kesintisi, Bağ-Kur emeklisinden ise yüzde 10 prim kesintisi yapıldığını anlattı.

Eşitlik sağlanması ve genç işsizlere yeni istihdam alanları açılması için bütün sosyal destek primlerini yüzde 33'e çıkarma kararı aldıklarını ifade eden Başesgioğlu, bu kararı alırken, başta sivil toplum örgütleri olmak üzere birçok kurumla görüştüklerini söyledi.

Murat Başesgioğlu, o kurumların, o zaman bu düzenleme konusunda hassasiyet göstermediklerini ifade ederek, "Ama bunun makul olduğu noktasında sanki bir konsensüs sağlandı. Ancak 2007 yılı yaklaşınca, bu yüzde 33 işi canlandı. Bu başarılı bir organizasyon, tebrik etmek istiyorum. Ateş nereden ateşlendiyse..." diye konuştu.

Bunun tercih noktasında zor bir karar olduğunu ifade eden Başesgioğlu, şunları söyledi:

"Tarımda çalışan SSK'lının ücreti asgari ücretin altındaysa ondan almıyoruz. Şehirde küçük esnaf olan emeklinin geliri asgari ücretin altında olması halinde ondan da almayacağız.

Kimden alınacak? Vergi mükellefi olan kişilerden alınacak, bir de şirket ortağı olan kişilerden alınacak. İsimleri deşifre etmek istemiyorum. 51 bin kişi, şirket ortağı kapsamında bu yüzde 33 prim ödeyecek grup içerisinde. İsimleri açıklasam, belki benden de sizden de daha çok geliri olan insanlar göreceksiniz." Konuşmaların ardından, teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber