Terör Doğu'daki sermayeyi kaçırdı

DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Doğu Anadolu bölgesinde iki yıldan bu yana terör olaylarının neden olduğu yıkımlar nedeniyle 1,5 milyar lira sermayenin bölgeden çıkarak batıya kaydığını belirtti.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 07 Temmuz 2016 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Terör Doğu'daki sermayeyi kaçırdı

Kobani olaylarıyla başlayan ve sonrasında bölgedeki saldırılarını arttıran, kentlerde çukurlar kazarak hendekler açan terör örgütü PKK, çözüm süreciyle olumlu ivme kazanan bölge ekonomisini de baltaladı. Teröristlerce düzenlenen saldırılar, bölgeye yatırım yapmak isteyen yatırımcıların bu planlarını ertelemesine neden olurken, aynı zamanda mevcut sermayenin de batı illerine kaymasına yol açtı. Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerinin bağlı olduğu Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, 2014 Kobani protestoları ve terör örgütünün neden olduğu yıkımlardan sonra bölgenin göç trendinin değiştiğini söyledi. Demirci, normal şartlar altında %3-5 arasında olan yıllık net göç oranının, birdenbire %16'ya yükseldiğini vurguladı.

VAN'DA BORÇLULUK yüzde 40'A ÇIKTI

Türkiye'de her yıl bankaların borç verme oranlarının arttığını, bunun yıllık ortalamasının %10 olduğunu anımsatan Demirci, aynı dönemde Van'da bu oranın %40'a yükseldiğini ifade etti. Demirci, Van'da ticari kullanım oranına göre canlı piyasa performansının bulunmadığına dikkati çekerek, "BDDK verilerine göre Van'da 2 milyar 100 milyon lira olan kredi kullanım oranı 3 milyar 500 milyon liraya yükselmiş. Arada 1 milyar 400 milyon liralık fark var. Ancak bunun karşılığını getirecek olan bir iş yok. Çekilen kredinin karşılığını kentin ekonomik performansında göremiyoruz. Burada evini, arsasını ya da başka bir varlığını ipotek ederek kredi çekip, batıdaki illerde yatırım yapıldığını biliyoruz" bilgisini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber