Dikkat!Kiracınız ajan yapıldı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 11 Aralık 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye'nin vergi kaçakçılığını önlemek için sıkı tedbirler aldığı bilinirken, bazı vergi dairelerinin uyguladığı yöntemler şaşırtıyor.

Kira gelirini düşük gösteren ya da hiç beyanda bulunmayan ev sahiplerini takibe alan Maliye, daha önce, vergi memurlarını mahalle mahalle dolaşarak eksik beyanname verenlerin tespiti ve para cezası ile görevlendirmişti. Bazı vergi daireleri ise, bu kişilerin tespiti için kiracıları devreye sokuyor. ?Acele? ibaresiyle gönderilen yazı ile kiracının, ilgili semtin vergi dairesine ?kira geliri ile ilgili? görüşmek üzere beklendiği belirtiliyor. Tarih ve saat belirtilen yazıyı alan kiracılar, kendileriyle ilgili olarak çağırıldıklarını zannettikleri vergi dairesinde konunun ?ev sahipleri? olduğunu öğreniyor.

EV SAHİBİNİZİ UYARIN

Söz konusu uygulamayı yaşayanlar, görevlilerin ?ödenen kira ve ne zamandan beri o evde oturulduğu? gibi rutin soruların yanı sıra, ?evsahibinin ve kendilerinin hesap numarasının? istendiğini belirterek, ?Devlet bizi ajan yerine koyuyor? tepkisi veriyor. Görüş aldığımız hukukçular ise uygulamayı ?çirkin? olarak nitelendirirken, bu uygulamayı yaşayan kiracılara ?Bu yasal değil. Bankalardan bu bilgiler istenebilir ama siz kesinlikle hesap numaralarını vermeyin. Ev sahibinizi de uyarın? mesajı verdi.

TALİMATIMIZ YOK

Konuyla ilgili görüştüğümüz İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç ise, ?Bu münferit bir olaydır. Burada ters gelen, kiracıyı ayağına çağırıp ?Gel bakalım buraya, ev sahibinin banka hesap numarasını ver? demek. Kesinlikle böyle bir uygulamamız olmadığı gibi, yazılı ya da şifahi bir talimatımız da yok? dedi. Talimatları olmadığı halde vergi dairelerinin böyle bir uygulamayı nasıl yaptığını sorduğumuz Koç, ?Biz yöntemler konusunda sadece ana çerçeveyi çizeriz. Tahsilat konusunda vergi dairelerinin her biri değişik yöntemler izleyebilir. Ama böyle bir ne talimatımız ne de uygulamamız var. Söz konusu uygulamayı desteklemiyoruz. Münferit bir olayın da tüm kuruma mal edilmesi doğru olmaz? açıklaması yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber