Üç sendikadan şubesinden promosyonlar için ortak açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Aralık 2006 00:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilindiği gibi devlet memurları maaşlarını ve ücretlerini toplu hesap açtırılan bankalardan almaktadırlar. Maaş ve ücretlerin bankalardan alınması karşılığında, bankalar tarafından kurumlara çeşitli yollardan, genellikle nakit para olmak üzere ciddi promosyonlar verilmektedir. Çalışanların maaş ve diğer harcamaları sebebiyle bankalar tarafından iyi bir müşteri olarak görülmesi promosyon miktarının yükselmesine yol açmıştır.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü 28.11.2005 tarihli ve 22055 sayılı yazısında, ''Sunulan bu ek mali imkânların tasarrufuna ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamakla birlikte uygulamada bu imkânlar kurum hizmetlerine tahsis edilebildiği gibi çalışanlara da paylaştırılabilmektedir.? demektedir.

Bazı kurum amirleri, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün yazısından hareketle, bankalardan aldıkları ve çalışanların hakkı olan bu promosyonu tekrar çalışanlarına dağıtırken, Nazilli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, eğitim çalışanlarının temsilcisi olan sendikaların görüşünü almadan, çalışanların hakkı olan bu promosyonların bir miktarını kendilerince belirledikleri komisyonun kararlarıyla, istekleri doğrultusunda harcamışlardır.

Başta Maliye Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı merkez birimleri, Kayseri, Tekirdağ, Sivas, Kastamonu, Afyon, Amasya, Adana İl Milli Eğitim Müdürlükleri, Kuşadası İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Nazilli Adliyesi'nin de içinde bulunduğu birçok kamu kurumu banka promosyonlarını çalışanlarına dağıtmış, hatta TBMM'de milletvekillerine dizüstü bilgisayar dağıtılmıştır.

Promosyon konusu, hükümetle memur sendikalarının yaptığı son toplu görüşmelerde de değerlendirilmiş, bu promosyonların memurun hakkı olduğu fikri kabul edilerek, karşılıklı onay ile büyük bir kısmının çalışanların hesabına yatırılması, az bir kısmının da kurum hizmetlerinde kullanılmak üzere ayrı bir hesaba yatırılması konusunda görüş birliğine varılmıştır.

2006 Nisan ayında İş Bankası ile yapılan anlaşmayı öğrenmemizden itibaren Milli Eğitim Müdürlüğüne konuyu defalarca iletmemize ve çözüm talep etmemize rağmen olumlu bir cevap alamadık. Son olarak, Kaymakamımızın makamında, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Ercan'ın katıldığı bir toplantıda taleplerimizi yineledik, sayın Kaymakamımızın da konuya olumlu yaklaştığı, ancak çalışanların payına aktarılacak miktarda bazı görüş ayrılıklarının yaşandığı toplantıdan sonra Milli Eğitim Müdürü sayın Faruk Ercan'la yaptığımız görüşmede çalışanların hesabına aktarılacak miktarın 100 YTL'yi geçmeyeceği ifade edilmiştir. Bu görüşme üzerinden geçen 20 gün boyunca, görüşme taleplerimiz kabul görmemiş, sayın Milli Eğitim Müdürü Faruk Ercan tarafından çeşitli platformlarda 100 YTL'nin de ödenmeyeceği belirtilmiştir. Zaten bu miktarı eğitim çalışanlarının kabul etmesi mümkün değildir. Çünkü ilgili banka tarafından kuruma aktarıldığı ifade edilen rakam 505.000 YTL dir. Ve bu paranın bir miktarının kurum tarafından harcandığı ifade edilmiştir. Yaklaşık 1500 çalışanın olduğundan hareketle, ödenmesi öngörülen miktar, çalışan başına düşen miktarın %30'unu dahi bulmamaktadır.

Kapalı kapılar ardında, çalışanların iradesi katılımı olmaksızın yapılan sözleşmeler etik değildir. Alınan promosyonları çalışanların görüşünü almadan harcayanlar da iyi niyetli değildir. Banka promosyonlarını bu anlayışla ister okul yaptırma, isterse kurum ihtiyaçlarını karşılama gerekçesiyle harcayan kim olursa olsun, katılımcı demokrasiden uzak, çoğunluğun görüşlerinden korkan, hak ve adalet duyguları körelmiş, kendi personelinin huzur ve mutluluğunu en son planda gören, çalışanların cebinden itibar sağlayan herkesi, hangi makam ve mevkide bulunursa bulunsun çalışanlar adına şiddetle kınıyoruz.

Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bir hafta içerisinde taleplerimizle ilgili herhangi bir olumlu yaklaşımda bulunulmadığı taktirde, tüm eğitim çalışanlarının katılımıyla kitlesel eylemler, hukuksal girişimlerimiz ve banka değiştirme ile ilgili çalışmalarımız başlayacaktır. Çünkü Bu para kamu çalışanlarına 'Analarının ak sütü' gibi helaldir.

Mücahit DOĞAN --- Selahattin DİLEK --- Rıza GÖRÜŞ

Türk Eğitim ---Sen ---Eğitim Sen ---Eğitim-Bir-Sen

Nazilli İlçe Başkanı ---Nazilli İlçe Başkanı ---Nazilli İlçe Başkanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber