İçtüzük maratonu bugün başlayacak

Ak Parti ile muhalefet partileri arasında bir süredir gerginlik konusu olan Meclis İçtüzüğü'ndeki sorunlu maddelerin ayıklanması amacıyla grup başkanvekillerinin uzlaş

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Temmuz 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İçtüzük maratonu bugün başlayacak

MERİÇ TAFOLAR Ankara

Ak Parti ile muhalefet partileri arasında bir süredir gerginlik konusu olan Meclis İçtüzüğü'ndeki sorunlu maddelerin ayıklanması amacıyla grup başkanvekillerinin uzlaşmasıyla kurulan gayri resmi uzlaşma komisyonu bugün ilk toplantısını yapacak.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel arasında pazartesi günü yaşanan telefon konuşması ve Ak Parti MYK'da CHP'nin "komisyon kurulması" önerisine sıcak bakılmasıyla 4 siyasi partinin birer grup başkanvekilinin katılımıyla yarı resmi bir uzlaşma komisyonu kurulması yönünde mutabakata varılmıştı. Mutabakat çerçevesinde 4 partinin grup başkanvekili bugün TBMM'de görüşecek. İlk toplantıda çalışmaların 20 günü geçmemesi konusunda varılan ön mutabakat çerçevesinde komisyonun yol haritasının nasıl olacağının belirlenmesi amaçlanıyor. Alınan bilgilere göre Ak Parti ve CHP, komisyonun 24. Dönem'de oluşturulan İçtüzük Uzlaşma Komisyonu çerçevesinde 4 partinin mutabık kalamadığı 6 maddede yoğunlaşmasını, 4 partinin mutabakatıyla belirlenen 186 maddelik içtüzüğün diğer 180 maddesinin uzlaşılmış kabul edilmesinde hemfikir görünüyor.

O 6 madde

Komisyonda, 24. dönemde uzlaşılmayan 6 madde İçtüzüğün 19., 54., 98., 99., 101. ve 168. maddeleri olarak belirlenmişti. Siyasi partiler önceki dönemde "Basın" başlıklı 168. maddenin düzenlenmesinde derin görüş ayrılıkları yaşamıştı. CHP'nin 7/24 TRT yayını yapılması talebi halen güncelliği koruyor. Uzlaşılmayan 6 madde içinde yer almasa da Ak Parti sözcülerinin "toplantı yeter sayısı" ve "karar yeter sayısı"nın düşürülmesi konularının da gündeme gelmesi durumunda, CHP'nin bunu kabul etmeyeceğine dikkat çekiliyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Başbakan'ın 'Uzlaşırlarsa uzlaşırlar, yoksa günah bizden gitti' yaklaşımı son derece yanlıştır. Başbakan şunu bilmelidir; bu masaya onların lütfu ile oturmadık" dedi.

'Yumrukla olmaz'

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Özel'i eleştirerek "Biz iyi niyetle, samimiyetle içtüzüğü değiştirmek isterken bunlar sıkılı yumruklarla, kavgayla, tehditle, 'İçtüzüğü değiştirirseniz şöyle yaparız ha, bizim dediklerimiz olmazsa boğazınızı sıkarız' demekle olmaz bu iş. Eylem yaparız, kürsüyü basarız tehditleriyle bir içtüzüğün uzlaşmayla yapılması uygun değil" dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, ise iktidarın içtüzük değişikliği ile muhalefetin sesini kısmaya çalıştığını ileri sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber