YAŞ kulisi: Cezaevinden komutanlığa

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) 2020'li yıllar komuta kademesinde kritik görev alacak bazı isimlerin önünün bu ağustos başında yapılacak Yüksek Askeri Şüra'da (YAŞ) açılabileceği belirtiliyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Temmuz 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YAŞ kulisi: Cezaevinden komutanlığa

YAŞ'ta bu yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda da değişiklik bekleniyor. Geçen yıl görev süresi bir yıl uzatılan mevcut komutan Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun, bu yıl teamül gereği emekli edilmesi görüşü ağır basıyor. Bu durumda İzmir'deki askeri casusluk davasında 2012'de 5 gün tutuklu kalan ve geçen şubat ayında beraat eden Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele'nin Deniz Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor.

TSK terfi, emeklilik ve temditlerin görüşüleceği YAŞ, albaylar için kritik öneme sahip olacak. Bunun nedeni, albay kadrosundaki yığılmayı önlemek için TSK Personel Kanunu'na ocak ayında eklenen geçici bir madde. Bu geçici madde 28, 29 ve 30'uncu yılındaki albayların sadece bu yıla mahsus olmak üzere, emekli edilebilmesine imkan tanıyor. Geçici maddeyle birlikte, 1075 albay için emeklilik gündeme gelebilecek. 31 yılı tamamlayan albaylardan ise 250 kadarının emekli olması, 50 kadarının da YAŞ'ta generalliğe terfi etmesi bekleniyor. Bu yıl TSK'da görev yapan 6 bin 102 albaydan yaklaşık 1325 kadarının emekli olabileceği belirtiliyor.

TSK içinde paralel devlet yapılanmasıyla ilişkisi olduğu iddia edilen bazı personelle ilgili dosyaların da YAŞ'ta ele alınacağı kaydediliyor. YAŞ kararlarının yargı denetimine açılmış olması nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı, ihraç kararlarını Yüksek Disiplin Kurulu kararlarıyla alıyor.

TERÖRLE MÜCADELEDE DURUM

Güneydoğu'da terörle mücadele operasyonlarının başındaki isim 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin bu yıl kuvvette ikinci yılını dolduracağı için, başka bir göreve atanması bekleniyor. Terörle mücadele eden komando tugaylarında değişiklik yapılıp yapılmayacağı da merak ediliyor.

JANDARMA'YA ATANIYOR

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin görev süresi bu yıl sona eriyor. Yerine Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in atanması bekleniyor. Bunun gerçekleşmesi halinde teamüllere göre Orgeneral Güler'in önümüzdeki yıl Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın boşaltacağı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması muhtemel görülüyor. Bu olduğu takdirde Orgeneral Güler'in bu görevde iki yıl kaldıktan sonra da 2019'da Orgeneral Hulusi Akar'ın emekliye ayrılmasıyla boşalacak olan Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasının kapısı aralanmış oluyor.

Uğur ERGAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber