Sosyal güvenlik reformu Bağ-Kurlulara yarayacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Aralık 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Ocak 2007 tarihinde hayata geçecek olan Sosyal Güvenlik Reformu ile Bağ-Kur'lular yeni haklara kavuşacaklar. SSK'lı ve Emekli Sandığı üyesi olanlara göre sağlık hizmetlerinden ve sosyal güvenlik haklarından kısmi derecede yararlanan Bağ-Kur'lular reformla birlikte hem bu iki kurumun haklarına hem de yeni haklara kavuşacak. Tek çatı altına alındıktan sonra Bağ-Kurlular'ın alacağı yeni haklar ise şunlar olacak:

PRİM ÖDEMESİ KOLAYLIĞI

Yeni düzenleme ile birlikte sosyal güvenlik destek primini (SGDP) Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ödeyecekler.

Her doğum için sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe altı ay süreyle emzirme yardımı ödenecek.

Sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere üçyüz gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya karısı analık sigortası haklarından yararlanacak.

Sigortalı erkek, doğum tarihinden önceki onbeş ay içinde en az üç ay prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlanabilecek. Yeni düzenleme ile birlikte cenaze yardımlarındaki farklı uygulamalar sona erdirildi. SSK'lı, Bağ-Kur'lu, memur ayrımı yapılmaksızın bütün sigortalılar brüt asgari ücretin üç katı tutarında cenaze yardımı alacak. (2006 yılı asgari ücretine göre 1593 YTL)

ÇOCUKLARA ÇEYİZ YARDIMI

İşçi, memur, Bağ-Kur'lu ayrımı olmaksızın, kurumdan gelir veya aylık almakta iken evlenen (erkek veya kadın) eşler ile kız çocuklar, 12 aylık aylıkları tutarında evlilik ve çeyiz yardımı alabilecek. Memurun anasına verilen çeyiz yardımı ise sona erdirildi.

Reformla birlikte işçilerde olduğu gibi iş kazası hükümleri geniş çerçevede uygulanmaya başlanacak. Tedavileri sonrasında belli bir rapor oranıyla sakat kalırlarsa ayrıca bir ömür boyu kendilerine gelir/aylık da bağlanacak.

Sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise gelir bağlama oranı yüzde 100 olarak uygulanacak. Örneğin, asgari ücretten gelir gösteren bir esnaf, meslekte kazanma gücünün yüzde 10'unu kaybetmişse, 531 milyon liralık asgari ücretin, 354 milyon lirasını işgöremezlik parası olarak alacak.

Bayana 4 ay doğum parası

Reformla birlikte, doğum yapan esnaf ve işkadınlarına ilk defa doğumdan önceki 8 ve doğumdan sonraki 8 hafta süresinde kendilerine doğum geçici iş göremezlik ödeneği (istirahat parası) verilmeye başlanacak.

Esnaf çocuğuna süt parası

Reforma kadar "süt parası" uygulamasıyla karşılaşmamış olan esnaf, tüccar, vergi mükellefi, işadamı ile işkadınlarına altı ay toplam 320. YTL'ye yakın süt parası verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber