Ziraat en büyük 150 şirket listesinde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2006 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyanın en büyük borsada işlem görmeyen 150 şirketler listesine Ziraat Bankası da girdi. Ziraat'ın 136'ncı sırada yer aldığı listenin başında Suudi petrol şirketi Aramco bulunuyor. Dünyanın en büyük beş şirket, hepsi kamuya ait petrol kuruluşlarından oluşuyor.

ABD'li küresel yönetim danışmanlık şirketi McKinsey tarafından hazırlanan dünyanın borsada işlem görmeyen en büyük 150 şirketi listesi Financial Times gazetesince yayınlandı. Listenin başında piyasa değeri 781 milyar dolar olarak tahmin edilen Suudi petrol şirketi Aramco yer alıyor.

İlk beş büyük şirket arasında ayrıca Meksika'nın petrol şirketi PEMEX, Venezüella'nın petrol şirketi Petroleos de Venezuela, Kuveyt'in petrol şirketi Kuwait Petrol Corporation ve Malezya'nın petrol şirketi Petronas bulunuyor. Bu şirketlerin piyasa değeri, 415 ile 232 milyar dolar arasında değişiyor.

En büyük 150 şirket listesine Türkiye'den ancak Ziraat Bankası girebildi. 136'ncı sırada yer alan Ziraat Bankası'nın piyasa değeri ise, 11 milyar dolar olarak tahmin edildi.

Bu arada, en büyük 10 şirket arasında petrol olmayan bir tek kuruluş yer alabildi. Sıralamada 8'inci olan Japonya'nın posta hizmetleri şirketi Japan Post'un piyasa değeri ise, 156 milyar dolar olarak hesaplandı.

Sıralamadaki en büyük Avrupa şirketi de, 14'üncü olan Almanya'nın bankacılık grubu Sparkassen Finanzgruppe oldu. Şirketin piyasa değerinin ise, 98 milyar dolar olduğu belirtildi.

Bu arada, 46 ABD'li şirketin yer aldığı en büyük 150 şirket sıralamasına AB'den toplam 55 kuruluş girdi. AB ülkeleri arasında listede en çok şirketi bulunan ülke ise, 21 şirket ile Almanya oldu. Listeye Fransa'dan 11, İngiltere'den ise 8 şirket girdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber