'B Tipi' tecrit

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Aralık 2006 04:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Gaziosmanpaşa Küçükköy'de ortaçağ karanlığını hatırlatan bir insanlık dramı yaşanıyor. İzmir'de HİV virüsü kapan Y. O.'nun okuluna ancak uzun bir mücadeleden sonra gidebildiği henüz belleklerden silinmeden benzer bir olay Mithatpaşa İlköğretim Okulu'nda yaşanıyor. Kayıt yaptırdığı okula Hepatit B hastası olduğu için kabul edilmeyen Birgül Demirova, eşine az rastlanır şekilde tecrit edilerek tek başına eğitime mahkum oldu.

HER ŞEY DOĞUMUYLA BAŞLADI

10 yaşındaki Birgül Demirova'nın şanssızlığı doğumuyla başladı. Annesi ile imam nikahlı olan baba Cevdet Düztaş'ın anlattığına göre anne Emine Demirova (38)'ya Haseki Hastanesi'nde sezaryen doğumdan hemen önce kan verildi. Doğumdan kısa süre sonra anne Emine Demirova ve minik bebeği Birgül, baş dönmesi, kusma, kilo kaybı ve halsizlik şikayetiyle Şişli Etfal Hastanesi'ne gitti. Burada yapılan testler sonucunda, doğumda verilen kandan Hepatit B virüsü kaptıkları ortaya çıktı.

Birgül'ün annesiyle resmi nikahı bulunmayan baba Cevdet Düztaş, ?Eşimin hastalığı siroza çevirdi. Kızımda da bu risk var. Ben hiçbir şey yapamıyorum. Birgül ateşleniyor, halsiz düşüyor. Tedavilerini de yaptıramıyorum? diye anlatıyor.

Birgül okul yaşına gelip geçmesine rağmen hastalığıyla boğuşmaktan 10 yaşına kadar kayıt yaptıramadı. Birgül'ün tek isteği okula gitmek, yaşıtlarıyla koşup oynamaktı. Baba Cevdet Düztaş, kızının ısrarlarına dayanamayarak bu yıl Mithatpaşa İlköğretim Okulu 1 / C sınıfına kaydını yaptırdı. Küçük kız, defter kitaplarını hazırlayıp, önlüğünü almışken korkunç açıklamayla yıkıldı: ?Hastalığını herkes biliyor şikayet gelmeden önlem alalım. Okula gelmesin. Evinde tek başına ders görsün.?

DAMGALI GİBİYİZ

Okulun kapısı küçük Birgül'e açıldığı gün böylece kapandı. Küçük kız şimdi kırık dökük evinde hasta annesiyle aynı odada, tek kişilik ders görüyor.

Hem hastalığı hem de tecrit edilmişliğiyle mücadelede en büyük destekçisi öğretmeni Aziz Yılmaz. Birgül, yine de ona okulunu kapısının açılacağı günü, yaşıtlarıyla koridorlarıda koşturmayı bekliyor özlemle. Baba Düztaş ise isyan ediyor; ?Hastalıkla pençeleştiğimiz yetmiyor gibi toplum tarafından tecrit edildik. Kızım damgalı eşek gibi, yanına kimse yaklaştırılmıyor.?

BİZ BAŞTAN ÖNLEM ALDIK

Okul Müdürü Ahmet Şahin'in açıklaması ise en az karar kadar üzücü: ?Kızın hastalığını herkes biliyor. Velilerden şikayet gelmeden biz önlemimizi aldık. Birgül, bu okula kayıtlı ama sıfında ders görmüyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne konuyu bildirdik. Onlar da Birgül için ücretli öğretmen görevlendirdi.?

18 ÖĞRETMEN HAYIR DEDİ O KABUL ETTİ

Mİllİ Eğitim'in Birgül'ü evinde ders vermesi için görüştüğü 19 öğretmenden gelen ret cevabı olayın bir başka trajik boyutuydu. Kimi öğretmenler de ders vermeyi ?maske takma şartıyla' kabul etti. Birgül'ün zorlu dünyasını aydınlatmak için tek olumlu yanıt öğretmen Aziz Yılmaz'dan geldi. Yılmaz MEB'den gelen teklifi ?Bu meslek kutsal bir meslek. Her şartta ben bu görevi yapmaya hazırım. Bunun için öğretmen oldum? dedi gözünü kırpmadan teklifi kabul etti. İki aydır Birgül'ün Küçükköy'deki tek göz odalı evine giderek her gün iki saat ders veriyor. Birgül artık alfabeyi söktü. Zaman zaman halsizlikle ve yüksek ateşle boğuşan küçük kızın tek arkadaşı öğretmeni. Aziz Öğretmen Birgül'ün öğrenmeye çok istekli bir çocuk olduğunu söylüyor. Hastalığı siroza çeviren anne Emine Demirova yataktan bile çıkamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber