Faiz ticaride de düşmeli!

Türkiye'nin üreten kesimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bankalara yönelik faiz çıkışına tam destek veriyor. Ülkenin yatırıma ihtiyacı olduğunu vurgulayan iş adamları, bankalara "Faizi bariyer olarak kullanmayın" çağrısı yaptı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Ağustos 2016 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Faiz ticaride de düşmeli!

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün bankacılık sektörüne yönelik reel sektör kredilerine uygulanan yüksek faiz ve kredi geri çağırmalarına ilişkin eleştirilerine üretici ve sanayicilerden tam destek geldi. Merkez Bankasının politika faiz oranıyla bankaların uyguladığı faiz oranları arasında 5-6 puanlık fark olduğuna dikkat çeken iş dünyası temsilcileri, ticari kredi faizlerinde de indirim yapılmasını istiyor. Türkiye'nin ekonomik bir savaşla riskiyle karşı karşıya olduğunu öne süren iş dünyası, "Ekonomik seferberlik kapsamında tüm aktörler bir araya gelir yeni yatırımların önünü açmalıdır" diyorlar.

BANKALAR UN SERİYOR

Bankalardan kredi almakta en çok zorlanan kesim esnaf ve KOBİ'ler. Türkiye'de yatırımcılar için pek çok alternatif kredi olduğunu ancak bankaların uyguladığı mevzuat ve yüksek faiz oranı nedeniyle kimsenin bunları değerlendiremediğini kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, "Piyasaların canlanması için kredi faizlerinin düşürülmesi şart. Parası olan krediye ihtiyaç duymuyor. Bankalar kredi verirken ipe un seriyor" dedi. Bilgisi dahilinde olan 100'lerce esnafın kredilerinin geri çağrıldığını anlatan Palandöken, bazı bankaların bu yaptığını'Güneşli havada şemsiye kullanmak" olarak yorumladı.

Bankalar kolaylık sağlamalıdır

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "Bu ülkenin yatırım, üretim ve ihracata ihtiyacı var. Faizler bariyer olmamalı. Bu dönemde birlik beraberlik ruhunu her şeye yansıtmalıyız. Biz yurtdışından baskı görüyoruz. Buna rağmen ihracat hedefimizi iki katına çıkardık. Kimse bağış beklemiyor. Ama yükümlülüklerini yerine getiren iş adamlarına da bankaların kolaylık sağlaması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

Üretim için faiz düşüşü önemli

Türkiye'nin darbe ve terörle yıpratılmaya çalışıldığı bir dönemde aynı zamanda ekonomik bir savaşın da söz konusu olduğuna işaret eden Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu şunları kaydetti: "Türkiye tek vücut adeta bir Kurtuluş Savaşı veriyor. Biz iş adamları olarak yolumuza devam ediyoruz. Yatırımlara devam ediyor, işimize ara vermiyoruz. Bu ortamda faizlerin düşük olması sanayici ve üretici için çok önemli. Herkesin fedakarlık yapması lazım."

İnşallah o adım atılır

Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu: "Faiz inerse hareket başlar, iş başlar. Faiz yükseldikçe maliyetler tutmuyor. İnşallah bankalar oturup bu konunun üzerine düşünür ve üretici lehine olan bir adım atar."

Konut ilk adımı olsun

İTO Başkanı İbrahim Çağlar: "Yüksek faizle yatırım olmaz. Konut kredisi faizlerindeki düşüş ilk adım olsun. Bankalar maliyet düşüşünü ticaret kesimiyle paylaşmak zorunda. Ticari krediler de bir an evvel düşmeli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber