200 bin lirada 50 bin cepte

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına kulak vererek milli dayanışmaya ortak olan bankaların konut kredisi faizlerini yüzde 1'in altına çekmesi, 10 yıl vadeli 200 bin liralık kredi kullanımında yaklaşık 50 bin liranın vatandaşın cebinde kalmasını sağladı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Ağustos 2016 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
200 bin lirada 50 bin cepte

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bankalara yaptığı çağrıyla faiz oranlarında indirime gidilmesinin konut satışlarını rekor oranda arttırması bekleniyor. Faiz indirimleri öncesi yüzde 13'ün üzerinde seyreden yıllık konut kredisi faiz oranlarının yüzde 10 seviyesine aylık bazda da yüzde 1'in altına gerilemesi, 10 yıl vadeli 200 bin liralık kredi kullanımında vatandaşın cebinde yaklaşık 50 bin liranın kalmasını sağlayacak. Emlak Konut ve GYODER konut kampanyası ile start verilen 0.70 kredi faiz oranıyla ev satışı büyük hızla devam ederken, şimdiye kadar bu kampanyalardan 3 bine yakın daire satıldığı bildirildi.

KONUTTA FIRSAT DÖNEMİ

Yılda ortalama 1 milyon 200 bin civarında konut satışı olduğunu belirten inşaat ve gayrimenkul temsilcileri, bunun önemli bir kısmının konut kredisi kullanılarak gerçekleştiğini ifade ediyor. Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesini 'tarihi bir fırsat' olarak değerlendiren sektör temsilcileri, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından beklemede kalan alıcının harekete geçeceğini belirtiyor.

250 AYRI SEKTÖRE BEREKET KATACAK

En fazla konut satışının yapıldığı eylül-ekim-kasım dönemi öncesi gelen 'faiz indirim müjdesi' sayesinde umutları yeniden çoğalan sektör temsilcileri, ekonominin lokomotifi olan inşaattaki hareketliliğin, 250 ayrı işkoluna bereket katacağını savunuyor. Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, bankaların konut kredisi faizlerini yüzde 1'in altına düşürmesinin ekonomiyi canlandıracağını ifade etti. İnşaat sektörünün büyümenin öncü güçlerinden biri olduğuna işaret eden Bezci, "İnşaat sektörü, ekonominin lokomotifi durumundadır. Çünkü 250 ayrı sektörü harekete geçiriyor. Bu sektörde meydana gelecek canlanma kısa sürede ülke ekonomisine de canlılık getirecektir" dedi. Bezci, inşaat sektörünün yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağladığına da dikkati çekti.

MOBİLYA SATIŞLARI DA PATLAR

Yeni düzenlemenin mobilya satışlarına olumlu yansıyacağını belirten Doğtaş Kelebek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, "Mobilyada tüketicinin alımları özellikle de düğün alışverişi yapan bir çiftin masrafları fazla oluyor. Kısa vadede ödemek yerine bunun konutta olduğu gibi 18-24 ay taksitle ödeme olması bizim için avantaj oluşturur" dedi. Ertelenmiş alımların öne çekileceğine de dikkati çeken Doğan, "Yeni uygulama, düğün yapan vatandaşın rahat alım yapmasını sağlayarak satışlara % 10 gibi olumlu olacak" dedi.

ALT VE ORTA GELİRLİYE YARADI

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu da, kredi faiz oranlarının düşürülmesiyle alt ve orta gelir grubundaki vatandaşların daha rahat konut sahibi olabileceğini dile getirdi. Tellioğlu, şöyle konuştu: "Konut kredilerindeki düşüşün en çok alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlarımızı mutlu edeceğine inanıyorum. Artık konut hayali alt gelir grubu için hayal olmaktan çıktı. Kredilerin düşmesiyle, 100 bin lira kredi çeken kişinin aylık ödemesinin 250 lira ucuzlaması, yoksulun yeniden konuta yönelmesini sağlayacak."

6 AYDA 630 BİN KONUT SATILDI

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından (TÜİK) yayınlanan konut satış istatistiklerine göre bu yılın ilk 6 ayında Türkiye genelinde 630 bin 799 konut satıldı. 2016'nın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,67 düşüş yaşandı. TÜİK rakamlarına göre Türkiye'de ocak ayında 84 bin 556, şubatta 101 bin 703, martta 117 bin 205, nisanda 106 bin 348, mayısta 114 bin 800 ve haziranda ise 106 bin 187 konut satıldı.

Arzu Kurum

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber