Yüksek yerli oranla 2020'de kaliteli hizmet

1 Nisan'da devreye alınan 4,5G teknolojisinin yaygınlaşmasının ardından gözler 5G alt yapısına yönelik çalışmalara çevrildi. Konuyla ilgili sorularımızı cevaplandıran Ulaştırma Bakanı Arslan, "5G'nin yerli oranı yüksek olarak yapılmasını hedefliyoruz. 2020'de 5G teknolojisini ilk kullanan ülkelerden oluruz" dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Ağustos 2016 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yüksek yerli oranla 2020'de kaliteli hizmet

1 Nisan'da devreye alınan 4,5G teknolojisi, Türkiye'deki iletişim hızını ve kalitesini iyice yukarı çekti. Kullanılan mevcut teknolojinin yaygınlaşmasıyla, 5G alt yapısına yönelik çalışmalar merak konusu oldu. Konuyla ilgili sorularımızı cevaplandıran Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 3 mobil operatörün de görev aldığı 5G TR Platformu'nun yaptığı çalışmalarda hedefin yerli oranı yüksek bir teknolojiyle 2020'de 5G hizmeti vermek olduğunu kaydetti.

EN ÖNEMLİ UNSUR HIZ

Türkiye'deki iletişim teknolojisini çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde dönüştürerek yapılandırmak gerektiğini belirten Bakan Arslan, 5G teknolojisini bunun için önemli bir araç olarak gördüklerini söyledi. Telekomünikasyon ve bilişim dünyasının en öncelikli unsurunun "hız" olduğuna işaret eden Arslan, bu kapsamda 5G teknolojisinin geliştirilmesinin de tüm dünya için yüksek öneme sahip olduğunun altını çizdi. Arslan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda 5G Teknolojisi için, Bakanlığımız ve BTK çalışmalarını yürütüyor" bilgisini verdi.

G.KORE İLE İŞBİRLİĞİ

Bilgi Teknolojileri Kurumu BTK'nın koordinasyonunda "5G TR Forum" isimli platformun faaliyete geçtiğine dikkat çeken Bakan Arslan, özellikle 5G'de yerlilik oranını arttırma hedefinde olduklarının altını çizdi. Arslan, "Bilindiği gibi 5G'de standartlar henüz belirlenmemiştir. Bu konuda yerli ve yabancı üreticiler çalışmalar yapmakta, mümkün olduğu oranda, standartların standartlarımıza uygun ve yerli katkının da mümkün olduğu kadar yüksek olması için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. BTK, Güney Kore düzenleyici kurumu ile de bu kapsamda işbirliği anlaşması imzaladı" dedi.

STANDARTLARI PLATFORM BELİRLER

Türkiye'de faaliyet gösteren 3 mobil operatör ile birlikte çeşitli üretici firmaların ve üniversitelerin 5G konusunda işbirliği yaparak çalışmalarını yürüttüğünü kaydeden Arslan, "5G TR Forum adı altında kamu kurumlarıyla Türkiye'de hizmet veren GSM şirketleri arasında yürütülen bu çalışmalar takip edilmekte ve neler yapılacağı planlanmaktadır" diye konuştu.Geçtiğimiz ay ortak alt yapı şirketinin kurulmasının önemini de vurgulayan Arslan, 5G teknolojisinin kullanımının yaygınlaşması için, fiber altyapının gerekli olduğuna dikkat çekti.

İlk kullanan ülkelerden biri oluruz

5G teknolojisinin tahminen 2020 yılından itibaren dünyada kullanılmaya başlanabileceğini belirten Bakanı Ahmet Arslan, bu konuda araştırma-geliştirme faaliyetleri sürdüğünü anlattı. Üretici firmalar ve üniversitelerin, hem Türkiye'de, hem de dünyada çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Arslan, "Yerli katkının yüksek oranda olduğu sistemler ile 5G teknolojisini ilk kullanan ülkelerden biri olmayı hedefliyoruz. Bunun için de iletişim teknolojisi ile ilgili araştırma-geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi gerektiğinin farkındayız" dedi.

Mesude Demirhan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber