ODTÜ'de Hayat Üniversitesi'nden yatay geçiş imkanı...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2006 14:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

- Odtü, Türkiye'de İlk Defa "İş Yaşamı Temelli Öğrenme" Programı'nı Hayata Geçiriyor

- Odtü'de "İş Yaşamı Temelli Öğrenim" Adlı Yeni Yüksek Lisans Programı

- 5 Yıllık İş Deneyimine Sahip Olanlar Çift Diplomaya Sahip Olabilecek

- Odtü Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut:"Hayat Üniversitesi'nden Yatay Geçiş İmkanı Veriyoruz"

- "Ankara Kentini Bilgi Teknolojisi Üreten Bir Kent Yapmaya Çalışıyoruz"


Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü'nde, İngiltere Middlesex Üniversitesi ile işbirliği içinde Türkiye ilk defa "İş Yaşamı Temelli Öğrenim" adlı, çift diplomalı ve iş yaşamında edinilen bilgi ve deneyimin üniversite tarafından akredite edilmesini sağlayan yeni bir yüksek lisans programını hayata geçiriyor.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Rektörlük binasında bir basın toplantısı düzenledi. Türk halkının bütün Avrupa Birliği ülkeleri arasında anketlerde bilime ve teknolojiye en uzak halk olarak ortaya çıktığını belirten Akbulut, ODTÜ'nün 50. yılını bu sebeple bilim ve toplum yılı olarak ilan ettiklerini söyledi. Toplumu bilgiye yaklaştırmak için Türkiye'de ilk kez bilim ve toplum merkezi kurduklarına işaret eden Akbulut, araştırma merkezinin çabasının topluma bilimi sevdirebilmek ve toplumu bilime yaklaştırmak olduğunu söyledi. Türk toplumunda bilime karşı bir korku olduğunu vurgulayan Akbulut, bilimin detaylarını bilmediği için insanların bilimden korktuklarını ifade etti. Toplumu bilgiye yaklaştırmak için 50 faklı konuda her düzeyde insanın okuyup anlayabileceği 50 kitap hazırladıklarını söyledi. Böylece halkın "nanoteknoloji nedir?", "lazer nedir?" gibi konularda bilgi sahibi olabileceklerini kaydeden Akbulut, çocukların bilimsel deneyleri kendi elleriyle yapıp görebilmeleri için de bilim merkezi kurduklarını ve 40 üzerindeki deneyi ilköğretim öğrencilerinin hizmetine açtıklarını dile getirdi. Üniversiteye gelip deney imkanı bulamayan öğrenciler için de bilim otobüsü tahsis ettiklerini belirten Akbulut, bu otobüslerin deney için dizayn edildiğini ve Ankara'nın en ücra köşelerine giderek öğrencilerin elleriyle deney yapabilme imkanı sağlayacağını söyledi. "Bütün çabamız toplumun bilim ve teknolojiye yaklaşması" diyen Akbulut, ODTÜ kampüsü içerisinde bulunan teknoparkın da dünyadaki kampüs içerisinde yer alan en büyük teknoparklar arasında yer aldığını dile getirdi. Akbulut, ODTÜ teknoparkı içerisinde 182 firmanın çalıştığını ve 3 bin 100 kişinin ar-ge çalışması yaptığını ve toplumun hizmetine ürün sunduğunu belirtti.

Üniversitelerin temel işlevleri arasında eğitim, araştırma ve toplum hizmet olduğunun altını çizen Akbulut, "Ürettiğimiz bilgiyi teknopark aracılığıyla topluma sunuyoruz. Ankara kentini bilgi teknolojisi üreten bir kent yapmaya çalışıyoruz. Ankarayı bir eğitim kenti yaparak komşu ülkelerdeki öğrencileri buraya davet ediyoruz" dedi. Uluslararası olmak açısından komşu ülkelerle protokoller imzaladığını anlatan Akbulut, Kırgızistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde de teknoparklar kuracaklarını söyledi.

"İŞ YAŞAMI TEMELLİ ÖĞRENME PROGRAMI"

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, iş yaşamında üstün başarı gösteren ve bilgi birikimi olan insanların birikiminin akademik olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda dünyada bazı programların geliştiği gördüklerini ve bunu Türkiyede uygulamaya karar verdiklerini bildirdi. Türkiye'de lisans üstü ve doktora eğitiminin yeterli sayıda olmadığını kaydeden Akbulut, İş Yaşamı temelli öğrenme programı adı altında bir yüksek lisans eğitim başlattıklarını dile getirdi. ODTÜ Enformatik Enstitüsü'nde İlgitere Middlesex Üniversitesi ile birlikte İş Yaşamı Temelli Öğrenim programını 2007 Eylül ayından itibaren hayata geçireceklerini kaydetti. Programın amaçlarının bilginin yönlendirdiği ve ekonomiye temel oluşturmak, üniversite ile kamu ve özel sökter arasında bir köprü oluşturmak yaşam boyu profesyonel gelişimi desteklemek olduğunu ifade etti. Akbulut, programın kamu ya da özel sektörde en az 5 yıllık iş deneyimi olan, kariyerini geliştirmek isteyen, iş yaşamında edindiği bilgi ve becerilerin değerlendirilmesini ve onaylanmasını isteyenler ve çalışma ortamında önemli bir değişiklik yapıp bunları bilgiye dayalı bir işe dönüştürmek isteyenler için geçerli olduğunu belirtti. Akbulut, iş yaşamından tekrar öğrenim hayatına geçileceğini belirterek, "Hayat üniversitesinden yatay geçiş imkanı veriyoruz. Bilgi birikiminizi hayat üniversitesi olarak kabul ediyoruz" dedi. Programda, deneyim sahibi bir öğrencinin geçmiş deneyimini kanıtladığı ve gerekçeli değerlendirme raqorunun uygun görüldüğü takdirde bu deneyimin en fazla 4 derse karşılık olarak sayılabileceğinin belirten Akbulut, 2. programların gerektirdiği 10 dersi tamamlamak üzere Middlesex Üniversitesi'nden olmak üzere 4 dersi ODTÜ'de açılan 2. programlardan alarak 10 derse tamamlayacağını ardından işyerinden değişim yaratacak nitelikte bir proje çalışma gerçekleştirileceğini belirtti. Akbulut, programın sağladığı olanakların iş yaşamında edinilmiş bilgi ve becerilerin üniversite tarafından akredite edilmesi, öğrencinin kendini geliştirmesi ve iş yaşamında önemli bir değişiklik sağlayacak olan projenin gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi. Projeye başvurma koşullarını açıklayan Akbulut, İş Yaşamı Temelli Öğrnem Tezsiz Yüksek Lisans Programı'ndan kamu ya da özel sektörde en az 5 yıllık deneyimi olmak, adayların iş yaşamlarında edindiklerini bilgi ve becerilerin kanıtlarını içiren bir portföy derlemeleri, LES ve İngilizce Dil Sınavından istenilen notları almak olduğunu belirtti. Akbulut, programın sonunda öğrencilerin İngiltere Middlesex ve ODTü yüksek lisans diplomalarına sahip olabileceklerini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber