Dokunulmazlıklar için Anayasa değişikliği teklifi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2006 15:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldıran, cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören ve bürokratların yargılanmasında izni kaldıran Anayasa değişikliği teklifini TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin imzasına sunacaklarını bildirdi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Sarıbaş, 1.5 yıldır cumhurbaşkanını halkın seçmesi için teklif yaptıklarını, aradan geçen sürede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve muhalefetin buna olumlu cevap vermediğini söyledi.

Sarıbaş, tüm bunlara rağmen zamanın henüz geçmediğini ve Anayasanın 83, 100, 101, 102 ve 129. maddelerinin değiştirilmesi için teklif hazırladıklarını

bildirdi.

DEĞİŞİKLİK TEKLİFLERİ

Sarıbaş'ın verdiği bilgiye göre, ANAVATAN'ın Anayasa değişikliği için getirdiği öneriler şöyle:

-Milletvekilliği dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddede önerilen teklife göre seçim öncesi ve seçim sonrası Anayasanın 76. maddesinde bulunan yüz kızartıcı suçları işleyen milletvekillerinin, Meclis kararına gerek kalmadan, doğrudan doğruya Yargıtay Başsavcılığının oluşturacağı 3 kişilik savcılar kurulunun soruşturma yapması ve ilgili ceza dairesi tarafından oluşturulan bir yargı merciinde yargılanmalarını öngörüyor.

Milletvekilleri, suçüstü haller dışında tutuklanmayacak ama yargılanma yolu açılacak. Yüz kızartıcı suç ihbarı alan savcılar, derhal durumu TBMM'ye ve Yargıtay Cumhuriyet Savcılığına bildirecek. Yargıtay Başsavcılığı soruşturma açacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen 101. maddede önerilen değişikliğe göre, 40 yaşını doldurmuş, milletvekili seçilme hakkına sahip Türk vatandaşları

arasından cumhurbaşkanının halk oylamasıyla seçilmesi öngörülüyor.

20'den fazla milletvekilinin önereceği isimler veya seçmen sayısının binde

1'i kadar şahısların seçim kurullarına başvurularıyla kabul gören adaylar

cumhurbaşkanlığına aday olabilecek.

Anayasanın 102. maddesinde yapılması istenen değişiklikte de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2 turlu olması öneriliyor. Seçimlerin bu dönem 2.

tura kalması durumunda, 2. turun genel seçimle birlikte yapılması isteniyor.

Bürokratların yargılanmalarını öngören Anayasa'nın 129. maddesine ilişkin öneride ise yargılanmanın, izne tabi olmadan yapılması teklif ediliyor.

Bürokratlara; Yüksek Askeri Şura ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulundan çıkan kararlarla ilgili Askeri Yüksek Danıştaya, Hakimler Savcılar Kurulu kararlarına karşı da Danıştay Genel Kuruluna başvuru hakkı tanınıyor.

BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI

Başbakan Erdoğan'ın başkanlık sistemine ilişkin yaklaşımını da eleştiren Sarıbaş, "Sayın Başbakan nefsine yenik düşüyor ve tamahkar davranıyor" dedi.

Sarıbaş, önerilerini CHP ve AK Parti'ye yazılı olarak bildireceklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Henüz cumhurbaşkanlığı seçimine 4 aylık bir süre var. Tüm bunların olma imkanı var. Anayasa değişiklikleri 10-12 günde halledilir. Bizim amacımız, gerginlikler yaratmak, iktidarı ve muhalefeti köşeye sıkıştırmak değildir. Bizim amacımız sorunu çözmektir. 11. cumhurbaşkanını seçeceğiz. Atatürk ve İnönü'den sonraki tüm cumhurbaşkanlığı seçimleri tartışmalı oldu, gerginlikler yarattı. Bu sistem kavga yaratıyor. Artık bundan sonra gerginliklerin yaşanmadığı bir sistem öneriyoruz. Bizim amacımız, sadece cumhurbaşkanlığındaki gerginlikleri önlemek değil, gelecekte de var olma ihtimali olan kavgaları ve gerginlikleri ortadan kaldırmaktır."

SİNE-İ MİLLET TARTIŞMALARI

ANAVATAN'lı Sarıbaş, sine-i millet tartışmalarına ilişkin de "Millete dair çözüm var. Gelin bu millete dair çözümde uzlaşalım. Millete dair çözümde kim uzlaşmıyorsa, onu millet görsün. Sine-i millete gideceğinize, cumhurbaşkanının seçimini milletin sinesine emanet edin. Olayın özü bu" dedi.

Sarıbaş, iktidar ve muhalefetin milletin değerleri üzerinden siyaset yapma imkanı açtıklarını belirterek, bu konuda iki partinin de samimi olmadığını ileri sürdü.

Gazetecilerin sorusu üzerine Sarıbaş, teklifin yazılı hale getirildiğini, siyasi parti gruplarına verildikten sonra bunun detaylarını açıklayacaklarını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber