Kartlı sistemle fakirlik yardımı kayda alınıyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 25 Aralık 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal yardımlarda kartlı sisteme geçiş için düğmeye basıldı. Pilot uygulamasının Sincan Kaymakamlığı'nda başladığı yeni modelde, fakirlik kağıdının yerini elektronik kartlar alacak. Hem yardımı verenin hem de kullananın kayıt altına alınacağı sistemde, ihtiyaç sahibinin yardımı başka amaçlarda kullanması da önlenecek.

Halk arasında Fakir Fukara Fonu (Fak Fuk Fon) olarak bilinen Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, yardım modelinde değişime hazırlanıyor. Pilot uygulamanın Sincan Kaymakamlığı'nda başladığı modelde yardımlar, ihtiyaç sahibine nakit değil elektronik kartlar aracılığıyla ulaştırılacak. Yardım alacak kişinin kartına, ihtiyacına ve ihtiyaç çeşidine göre dolum yapılacak. Bu sayede yardımların başka amaçlarda kullanılması engellenirken, dağıtılan milyonlarca YTL'lik yardım da kayıt altına alınacak.

Halk arasında ?Fakir Fukara Fonu (Fak-Fuk-Fon)? olarak bilinen Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu, eğitimden sağlığa, yakacaktan sosyal desteğe kadar zor durumdaki vatandaşlar için önemli bir kaynak. 81 il, 850 ilçede bulunan 931 vakıf aracılığıyla yılda 500 milyon YTL'yi bulan yardımlar, kaymakamlıklar ve muhtarlıklar aracığıyla kişilere ulaşıyor. Bugüne kadar nakit olarak verilen yardımlarda en büyük problemlerden biri desteklerin kayıt altında tutulamaması oldu. Kırtasiye yardımı için nakit para alan ihtiyaç sahibi bu parayı başka yerlerde de harcayabiliyordu.

Sincan'da başlayan uygulama bu karmaşaya son vermeyi hedefliyor. Projenin başarısının ardından devlete ait diğer kurumlarda da benzer uygulama başlayacak. Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri uzun süredir bilgi teknolojilerine yatırım yaptıklarını, ihtiyaç sahiplerinin yüzde 90'ının da sanal ortama kaydedildiğini belirtiyor. "Yardımların en modern şekilde dağıtılması için uğraşıyoruz" diyen yetkililer "Sincan'daki uygulama önemli bir adım. Başarılı olduğunda sistem yaygınlaştırılacak. Sistem fakirlik kağıdına da son verecek. Bunların yerini elektronik kartlar alacak. Türkiye genelindeki sistemde birçok banka ve kuruluş ile görüşmeler sürüyor" diyor.

Yardım rezaletleri sona erecek

Pilot uygulamanın gerçekleştirildiği Sincan'da Kaymakam Ertan Yüksel hedefin "yardım rezaleti"nin önüne geçmek için daha sistematik bir şekilde planlama yapmak olduğunu söylüyor. Bu sistem sayesinde dağıtılacak yardımlarda ihaleye çıkmaya da gerek kalmadığını belirten Yüksek, şöyle konuşuyor: "Fakir insanlar bize geliyor. Vatandaşlık numaralarını alıyoruz. Böylece kayıt altına giriyorlar. Ayrıca, buradaki esnaf ile yapılan anlaşmalarımız var. Bu kartla sadece Sincan esnafından alışveriş yapabiliyor. Bu da esnaf için kazanç." Kurban Bayramı öncesi toplam 600 bin YTL dağıttıklarını belirten Yüksel, uygulamayı da şöyle anlatıyor: "Kişinin kartına ihtiyacına göre para yüklüyoruz. Giyim yardımı veriyorsak giyim harici bir şey alamıyor. Bu sistemde nakdi ve ayni tüm yardımlar denetleniyor. Kart firmalarından Multinet, Sodexho ve Accor Tıcket ile de anlaştık."

Şeffaf ve güvenli bir sistem

1999'dan bu yana restoran, akaryakıt, otel konaklama, mesai kontrolü, şirket içi sıcak soğuk içecek temini gibi tüm ihtiyaçların tek bir kart ile yapılabilmesini sağlayan ve Sincan'daki projeyi geliştiren Multinet Giftcard Art Direktörü Volkan Yıldırım, sistemin Türkiye'deki tüm yardım kuruluşlarının kullanabileceğini söylüyor. Proje sayesinde yardımların modern ve insani bir şekilde dağıtımına olanak sağlanacağına dikkat çeken, Yıldırım, "Geçmişte çeşitli spekülasyonlara neden olan Fak-Fuk-Fon ve yerel yönetimlere AB tarafından sağlanan fonlar hem modern bir yapıya hem de kayıt altına girmiş olacak. Sistem mülki idarelere ve yerel yönetimlere sağlanan sosyal amaçlı yardım fonlarının denetimi ve verimli kullanımı için tasarlandı. Şeffaf ve güvenli bir sistem oldu" diyor.

Proje nasıl işleyecek

* Fakirlik kağıdı yerine elektronik kartlar verilecek

* Üzerinde vatandaşlık numarası da yazan kart çeşitli mağazada geçerli olacak

* 100 YTL gıda ve çocuğu için 50 YTL kırtasiye yardımı alan bir aile, bu tutarları sadece öngörüldüğü amaç için harcayabilecek.

* Kart içindeki tutar nakde döndürülemeyecek.

* Kartların kişiye özel olması, üzerinde kimlik belgelerinin bulunması kartın başka kişiler tarafından usulsüz olarak kullanılmasını engelleyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber