Tevfik Bayram'ın KHK'dan yararlanıp serbest kalması tepki çekti

2011'deki Van depreminde 24 kişiye mezar olan Bayram Otel'in sahibi Tevfik Bayram'ın KHK'dan yararlanıp serbest kalması tepki çekti. Depremzedelerin aileleri, '24 kişinin ölümüne sebep olmuş, ceza 4.5 yıl mı?' dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Eylül 2016 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tevfik Bayram'ın KHK'dan yararlanıp serbest kalması tepki çekti

FURKAN ÖZKARA

Van depreminde yıkılan Bayram Otel'in tutuklu sahibi Tevfik Bayram'ın KHK düzenlemesinden yararlanarak tahliye edilmesi, yıkılan binada hayatını kaybedenlerin ailelerini üzüntüye boğdu. 24 kişinin ölümüne sebep olan sorumlunun yalnızca 4.5 yıl hapiste kalmasına tepki gösteren aileler, Bayram'ın cezasını çekmediğini düşünüyor.

9 Kasım 2011'de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Oteli'nde aralarında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'in de oyduğu 24 kişi hayatını kaybetti.

'Yeniden yaşadık'

Olayla ilgili açılan davada otel sahibi Tevfik Bayram'a 7 Ekim 2013'teki karar duruşmasında 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verildi. Cezanın az olduğuna dair Yargıtay'a itirazda bulunan ailelerin avukatları davanın yeniden görülmesini sağladı. Bayram yeniden yapılan yargılamada "bilinçli taksirle ölümlere neden olmak" suçundan bu kez 15 yıl 6 ay gün hapis cezasına çarptırıldı. Bayram'ın cezası itiraz üzerine 3 Ağustos 2016'da Yargıtay tarafından tekrar bozuldu.

Bozma kararı sonrası sanık avukatları 4.5 yıldır hapiste olan Bayram için KHK kapsamında şartlı tahliye talebinde bulundu. Mahkeme de, yurtdışı yasağı koyarak geçtiğimiz günlerde Bayram'ı tahliye etti.

Karar yakıntılar arasında yakınlarını yitirenleri bir kez daha yasa boğdu. Bayram Otel'de yaşamını yitirenler arasında yer alan DHA Diyarbakır muhabiri Cem Emir'in kardeşi Kemal Emir, yargılamanın adil yapılmadığı ve sorumluların cezasını çekmediği görüşünde.

Emir, "Tahliyenin ardından bir kez daha 9 Kasım 2011 gününe giderek ailece hepimiz yaşadığımız o acıları tekrardan hissettik. Otel sahibi yakalanmadan önce bir süre kaçmıştı. Şu an için de dışarda olduğunu düşünürsek yurtdışına çıkış yasağı olmasına rağmen kaçmaya çalışabilir. KHK ile yapılan düzenleme sonucu adaletsiz bir karar ortaya çıktığını toplumdaki vicdan duygusunun yaralandığını düşünüyorum. Ülkede adalet kurumu kör, topal işlediği için insanlar bu durumu yadırgamıyor."

'Adil sonuçlansın'

İstedikleri tek şeyin davanın adaletli bir şekilde sonlanması olduğunu belirten Emir, "Dava sürecinde ortaya sahte deliller, tanıklar ve raporlar çıkartıldı. Bu karar sonrası insanlar adaleti nerede arayacak" dedi.

'Acımın tarifi yok'

Enkazda ölen DHA muhabiri Sebahattin Yılmaz'ın 21 yıllık eşi Gönül Yılmaz kararı şöyle yorumladı: "Otel, sahibinin ihmali sonucu yıkılıyor. Deprem tamam doğal bir afet ama binanın yıkılmasının asıl sebebi tedbirsizlik. 24 kişinin ölümüne sebep olmuşsun hak edilen 4.5 yıllık bir ceza mı? Böyle olmamalıydı. Sorumluluğu olan herkesin yargılanması için 2 kez Meclis'e giderek Adalet Bakanı ile görüştük ama sonuç alamadık. Hislerimizin, acımızın tarifi yok. Olan yine ölen ve ailesine oluyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber