'Çeyiz hesabı'nda 3.5 ayda 6.5 milyon lira birikti

Maddi sıkıntılar nedeniyle yuva kuramayan çiftler için hayata geçirilen çeyiz hesabı uygulamasına gençler yoğun ilgi gösterdi. Bankaların çeyiz hesabında sadece 3.5 ayda 6.5 milyon lira birikti.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Eylül 2016 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Çeyiz hesabı'nda 3.5 ayda 6.5 milyon lira birikti

Bugünden birikim yaparak evlilik döneminde rahat etmek isteyen henüz evlenmemiş ve 24 yaşını doldurmamış gençlerin yanı sıra ailelerin de çocukları adına açabilecekleri çeyiz hesabı uygulaması 18 Nisan 2016'da başladı. Uygulamanın başladığı tarihten 31 Temmuz'a kadar geçen 3,5 aylık süre içerisinde 12 bankada çeyiz için biriken tutar 6,5 milyon TL'yi aştı.

BANKACILAR MEMNUN

Hem birikim yapmaya olanak sağladığı hem de devlet katkısından yararlanma imkanı sunması dolayısıyla büyük ilgi gören çeyiz hesabı, uygulamaya başlanmasından bu yana geçen 3,5 ayda bankaları da memnun etti. Kuveyt Türk Bireysel Bankacılık Grubundan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral, genel anlamda müşterilerin ilgi gösterdiği bir ürün olan çeyiz hesabı için bugüne kadar yaklaşık bin başvuru talebi aldıklarını belirterek, "Ülkemizdeki bireysel tasarruf açığının kapatılması için yapılan çalışmalardan biri olan çeyiz hesabı için özellikle hesabın başlangıç tarihinde yoğun ilgiyle karşılaştık. Genel itibarıyla aylık hesaplar tercih edildi" diye konuştu

YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Halkbank Bireysel Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal da çeyiz hesabında müşterilerin, tercihlerine göre aylık veya 3 aylık dönemlerde asgari ve azami tutarlar arasında düzenli ödeme yapmaları gerektiğini belirterek, "2016 yılının aylık ödeme planı için 105,58-1.055,8 TL, 3 aylık ödeme planı için ise 316,74-3.167,4 TL ödeme aralıkları belirleniyor" dedi. Çeyiz hesabının yüzde 20'ye varan devlet katkısı imkanı sunmasının ilgiyle karşılanmasını sağladığını ifade eden Ünal, "İlk 4 ayda gelişen olumlu performansını göz önünde bulundurduğumuzda çeyiz hesabı satışlarımızın daha da artacağına inanıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Büyük artış var

Ziraat Bankası Dağıtım Kanalları Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Çakar ise söz konusu ürün uygulamaya girdiği andan itibaren büyük ilgi gördüğünü ve birikimli mevduat ürün yelpazesindeki müşteri sayılarının çok kısa sürede büyük artış gösterdiğini vurguladı.

Gurbetçiye çağrı

18-24 yaş arası hedef kitle ile 18 yaş altı hedef kitlenin veli/vasisine e-posta ve SMS ile bilgilendirmeler yapılarak müşterilerin ilgisinin desteklendiğine işaret eden Çakar, değerlendirmesinde şunları kaydetti: "Temmuz sonu itibarıyla 7 binden fazla kişiye ulaşılarak yaklaşık 4 milyon lira tutarında bir büyüme sağlandı. Yurtdışında çalışan işçilerin tatil için Türkiye'ye gelmeleri ve uygulamaya alınan faizsiz çeyiz hesabı ürünü ile talebin artacağı düşünüyoruz."

Tasarruf alışkanlığı oluşturur

DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, 60 ay ve üzerinde birikim yapanlar için birikim tutarının yüzde 20'si kadar ve maksimum 5 bin 279 lira devlet katkısı ödemesinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılacağını belirterek, "Müşterilerimiz birikimleri için sunduğumuz avantajlı faiz getirisinden de faydalanacak. Ayrıca, evlenen çiftlerden her birinin devlet katkısını hak edecek koşullarda açık olan bir çeyiz hesabı varsa ayrı ayrı yüzde 20'ye varan devlet katkısından yararlanabilirler" diye konuştu. Özark, çeyiz hesabının, küçük tutarlı ve düzenli birikim yapmak yönünde erken yaştaki gençlere ya da ailelerine alışkanlık kazandıracağını sözlerine ekledi.

3 yıl ödeme yapmak şart

Çeyiz hesabına devlet katkısı elde etmek için evlilik tarihinden önce en az üç yıl boyunca düzenli ödeme yapmak, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapıp, evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde belgeleriyle başvuruda bulunmak gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber