Koç Üniversitesi'ne çare aranıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 27 Aralık 2006 13:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul'da Rumeli Feneri'nde ormanlık alana kurulan Koç Üniversitesi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun verdiği son kararın ardından Çevre ve Orman Bakanlığı, söz konusu alanın resmen Koç Üniversitesi'ne verilebilmesi için çare aramaya başladı.

BAKANLIK İHALEYE ÇIKAMIYOR

Kurulmadan önce de büyük tartışmalara neden olan Koç Üniversitesi ile ilgili olarak Bakanlık, sorunun çözümü için nasıl bir yöntem izleyeceğini belirlemeye çalışıyor. Öncelikli olarak akla gelen ihaleye çıkılması. Ancak, söz konusu ormanlık alanla ilgili olarak ihaleye çıkılması durumunda, başka bir grubun daha yüksek bir teklif vermesi olasılığı bu ihtimali zayıflatıyor. Daha yüksek bir teklif gelmesi durumunda, alanın Koç Grubu'nun elinden çıkma ihtimali bulunuyor. Bu nedenle, Bakanlık, ihaleye çıkma fikrine sıcak bakmıyor.

ŞU ANA KADAR ÇÖZÜM YOK

Mahkemenin vermiş olduğu ''kaçak yapılaşma'' kararının ardından Bakanlık, alanın Koç Üniversitesi'ne resmen tahsisi için şu ana kadar bir çözüm bulmuş değil. Ancak, Bakanlık bünyesinde bu konuya çözüm bulmak için hummalı bir çalışma sürdürülüyor. Bakanlık, Koç Grubu'nun büyük yatırımlarla kurduğu, büyük ölçekli bir istihdama yol açan Koç Üniversitesi'nin, grupta kalmasını istiyor.

İŞTE SON KARAR

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Koç Üniversitesi, Orman Bakanlığı ve Başbakanlık'ın birlikte açtığı davayı reddetmişti. İdari Mahkeme, üniversiteye orman tahsisi kararını iptal etmiş, Bakanlık, üniversite ve Başbakanlık'ın Danıştay'a yaptıkları temyiz talebi de reddedilmişti. Son olarak ise temyizin reddi kararının düzeltilmesi talep edilmişti. Ancak bu talep de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nca herhangi bir geçerli neden olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Danıştay'ın 2003 yılında verdiği tahsisin iptal kararını geçersiz kılmak için Orman Bakanlığı, Koç Üniversitesi ile ''İrtifak hakkı'' (arazinin bedel ödenerek kullanım hakkı) sözleşmesi imzalamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber