Tek adımda çile bitiyor: Kaymakamlıklarda bürolar kurulacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Aralık 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeşil kart ile sakat ve yaşlı aylığı alanların yanı sıra asker ailelerine ?Tek Adımda Hizmet' kolaylığı geliyor. Kaymakamlıklarda bürolar kurulacak. Vatandaş belge çilesi çekmeyecek.

YEŞİL kart ve kaymakamlıklardan yardım için başvuruların yanı sıra, asker aileleri, sakat ve yaşlı aylığı alanların bürokratik işlemleri kolaylaştırılıyor. Başbakanlık, bu kapsamdaki yaklaşık 20 milyon vatandaşın devlet dairelerini kapı kapı dolaşarak evrak toplama çilesine son vermek amacıyla ?Tek Adımda Hizmet' uygulamasını başlatıyor. Yaklaşık dokuz milyon yeşil kart sahibinin yanı sıra kaymakamlıklardan yardım alan beş milyon dar gelirli ile asker aileleri, yaşlı ve sakat aylığı alan 20 milyona yakın vatandaşı da ilgilendiren projeyle, vatandaşa hizmet tek elden götürülecek, gereksiz bürokrasi azaltılacak ve kapı kapı evrak toplama çilesine son verilecek. Vatandaş için gerekli evrakları ilgili dairelerden devlet temin edecek.

BÜROLARIN YAPISI

PROJE, yeşil kart başvuruları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yardım başvurularının yanı sıra, asker ailelerine sağlık cüzdanı verilmesi, yaşlılık ve sakatlık aylığı bağlanması ile muhtaçlık belgesi düzenleme işlemlerinde uygulanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla valiliklere gönderilen genelge çerçevesinde, nüfusu 50 binden büyük ilçelerdeki kaymakamlık binalarında Tek Adımda Hizmet büroları kurulacak. Bu bürolarda, Vergi Dairesi, Tapu Dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan memurlar görev yapacak. Bürolarda, sisteme bağlı birer bilgisayar da yer alacak.

Vatandaş bürolardan nasıl yararlanacak?

YEŞİL kart ya da kaymakamlıktan yardım almak isteyen vatandaş, Tek Adımda Hizmet bürolarına başvuracak. Başvuruyu kabul eden büro, başvuru sahibine ilişkin ?sosyal güvencesinin olup olmadığı', ?tapuda kayıtlı malvarlığı bulunup bulunmadığı', ?aylık gelirinin ne kadar olduğu' gibi gerekli bilgi ve belgeleri araştırıp temin edecek. Başvurunun yerinde görülmesi halinde yeşil kart hazırlanarak vatandaşa teslim edilecek. Yeşil kart sahibi ayrıca, her yıl kartını vize ettirmek için gerekli evrakları tekrar tekrar toplamak yükümlülüğünden de kurtulacak. Bürolar başvurularını en geç 15 gün içerisinde sonlandırıp gerekli işlemleri başlatmakla da sorumlu olacak. Valilikler, aralık ayı başında kendilerine ulaşan genelge kapsamında kaymakamlık binalarında büro oluşturmaya başladı. Halen yürürlükte olan uygulamaya göre Yeşil Kart sahibi olmak için ya da kaymakamlıktan yakacak-gıda yardımı alabilmek için bir vatandaşın, fakir olduğunu ispat etmesi gerekiyor. Buna göre, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan ayrı ayrı sosyal güvencesinin bulunmadığına dair belge, muhtarlıktan fakir ilmuhaberi, tapu kayıtları gibi belgeler isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber