İşgal piyangosu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Ocak 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de milyonlarca sabit gelirli 15-20 yıl vadeli kredilerle konut sahibi olmanın hayalini kurarken, Ankara'nın Protokol Yolu üzerindeki kaçak gecekondu sahiplerine ?lüks konut? piyangosu vurdu.

Şimdiye kadar banliyö semtlerine benzer bir görünüm sergileyen Ankara-Esenboğa Protokol Yolu üzerindeki 3 milyon 600 bin metrekarelik alanı kapsayan Kentsel Dönüşüm Projesi, ?kaçak rantı?nı da gözler önüne serdi.

Projeyle süper lüks konut sahibi olacak 8 bin gecekondu sahibinden 2 bin 500'ünün halen kamu arazisinde işgalci konumda bulunduğu belirtildi.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, CHP Milletvekili Sami Tandoğu'nun soru önergesi üzerine, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin TOKİ ile ortak yürüttüğü Kuzey Ankara Projesi'yle ilgili ilginç bilgiler verdi.

KAPI NUMARASI YETER

Altındağ ve Keçiören bölgesindeki 6 bin 500 gecekondunun sessiz sedasız yıkıldığı proje kapsamında, 2 bin 500 işgalciye düşük bir bedelle aynı ilçede yüksek standartlı yeni konutlar yapıldı. Kaçak gecekondular için biçilen ?enkaz bedeli? yeni konutların fiyatından düşülecek. Böylece, bir yıl önce kaçak gecekonduda oturanlar, piyasa değeri 150 bin YTL'ye yaklaşan evler için 15 yılda toplam 30 bin YTL dolayında ödeme yapacak. Bunun için işgalcilerin, gecekondusunu 1 Ocak 2000 tarihinden önce yaptığını gösteren bir evrak veya ?kapı numara kağıdı? göstermesi yeterli sayıldı.

TAPULULAR ŞANSLI

Tapusu veya ?tapu tahsis? belgesi bulunan 5 bin 600 hak sahibine ise 180 dönümlük göl manzaralı süper lüks daireler yapılacak. Bunların bir bölümü gerçek mülkiyet sahiplerinden oluşurken, binlercesi de af yasalarıyla tapu tahsis belgesi alıp ?kaçak? konumdan kurtulan gecekondu sahiplerinden oluşuyor. Geçen yıla kadar değeri 30 bin YTL'yi bulmayan kerpiç evlerde yaşayan bu aileler, 2009 yılı sonuna süper lüks sitelerde ev sahibi olacak. Proje bittiğinde konutların değerinin 300-600 bin YTL'ye ulaşması bekleniyor.

Şimdiden devrediyorlar

MÜŞAVİR firma TOBAŞ'ın Genel Müdürü Ferhat Ertürk, hak sahiplerine yapılacak 8 bin konutun, gelir amaçlı planlanan 10 bin lüks konutun standardına yakın olacağını belirtti. Esenboğa Vadisi'nin, Ankara'nın en pahalı yeri olan Dikmen Vadisi'ne alternatif olacağını ifade eden Ertürk şunları söyledi: ?Şu anda başlangıç fiyatı bile metrekarede bin-2 bin dolar arası. Daha hiçbir şey yokken bazı hak sahipleri sözleşmelerini yüksek fiyatla devrediyor. Ulaşım açısından kentin en şanslı bölgesi. Arkası orman. Asla hava kirliliği olmaz.?

Göl manzaralı lüks daireler

ÇUBUK baraj vadisiyle Protokol Yolu arasındaki geniş bir vadiye yayılan konutların tamamı göl manzaralı olacak. 180 bin metrekarelik göletin etrafında 5 bin kişilik kongre merkezi, 2 açık amfi, beş yıldızlı iki otel, bir spor merkezi, bir düğün salonu, basketbol, futbol, tenis, mini golf sahaları ve kültür merkezleri bulunacak. Alternatif ulaşım için 3 kilometrelik yol, tünel ve viyadükler yapılacak. Gecekondu yıkımından önce 25 bin kişinin bulunduğu bölgede proje tamamlandıktan sonra 70 bin kişilik nüfus yaşayacak. Bu arada, proje alanına 7-8 kilometre uzaklıktaki arsaların bile metrekare fiyatı 15-20 YTL'den 100-150 YTL'ye fırladı.

Minareler yıkılmadı

PROJE alanı, sadece cami minarelerinin sağlam kaldığı bir yıkım bölgesine dönüştü. Yapımı zor olan minarelerin çevrelerine yeni cami projeleri yapılabileceği belirtildi.

BUNLAR DA BONUSU

Gecekonduları yıkılan 3 bin 500 kişiye, konutlar teslim edilinceye kadar aylık 200 YTL kira yardımı sağlanıyor. Bu miktar her yıl enflasyon oranında artırılacak.

Gecekondusu bulunanlara evlerini tahliye ederken destek olmak amacıyla 1000 YTL peşin ödeme yapıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait çeşitli semtlerdeki 1500 lojman, gecekondu sahiplerince kullanılıyor.

Evleri yıkılıp yeni konutlarını bekleyenlere belediye her ay gıda, kömür ve öğrenci bursu yardımı yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber