Lise sona yabancı dilde Olgunluk Sınavı önerisi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Ocak 2007 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın 7 yıl aradan sonra düzenlenen 17'nci Milli Eğitim Şurası'ndan lise sonda Olgunluk Sınavı düzenlenmesi kararı çıkarken, yabancı dil uzmanları da 12'nci sınıf sonunda yabancı dilde merkezi sınav gerçekleştirilmesini istedi. MEB'in işbirliğinde düzenlenen çalıştaydan çıkan kararda, ?5, 8, 10 ve 12'nci sınıflarda final sınavı olmalı. 12'nci sınıfta mezuniyet sınavı MEB ve ÖSYM işbirliğiyle yapılmalı? denildi.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği ?AB ile Bütünleşme Bağlamında Türkiye'de Yabancı Dil Öğretimi Çalıştayı? sona erdi. Çalıştaya, MEB, üniversiteler, kültür ataşelikleri, özel okullar ve yayınevlerinden eğitimciler katıldı. MEB'e uyarı niteliğinde kararların alındığı çalıştayda Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, alınan kararların bakanlığı için yol gösterici olacağını kaydetti. Çalıştay, MEB tarafından hazırlatılan yabancı dil ders kitaplarının kalitesinin düşük olduğu saptaması yapıldı. Çalıştayda alınan bazı kararlar şöyle:

Yabancı dili öğrenmede sağlam bir anadil eğitimi verilmeli.

Ders saatleri artırılarak yabancı dil öğrenimi 3'üncü sınıfa çekilebilir. (Mevcut sistemde, yabancı dil eğitimi 4'üncü sınıfta başlıyor)

11'inci ve 12'nci sınıflarda haftada 3'er saat İngilizce dersi konulmalı.

Yabancı dil, yabancı bir kültürü tanımayı, anlamayı, empati, hoşgörü geliştirmeyi sağlayan bir kapıdır. Bu nedenle programda özellikle yabancı dil/ülke bilgisine yönelik aktarılması gereken bilgi ve becerilerin öğretimi vurgulanmalı.

Programlar, fakülte-okul işbirliği içerisinde öğretmen adaylarına da tanıtılmalı

Her öğretim yılı sonunda 5, 8, 10 ve 12'nci sınıflarda final sınavı olmalı. Sınav tarafsız bir şekilde 5, 8, 10. sınıflarda zümre öğretmenlerince, 12. sınıfta ise mezuniyet sınavına hazırlayıcı nitelikte MEB ve ÖSYM işbirliğiyle yapılmalı.

Dershanelerin ve dil kurslarının verdiği belgelere standart getirilmeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber